Je zmaga nad Dansko zares otežila pot v Pariz?

Reprezentance 24. Jan 202419:45 2 komentarja
slovenska rokometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Slovenski rokometaši so v torek premagali svetovne prvake Dance in si zagotovili tekmo za peto mesto na evropskem prvenstvu v Nemčiji, hkrati pa tudi že potrdili uvrstitev na olimpijski kvalifikacijski turnir. Glavno vprašanje med rokometnimi navdušenci po zmagi nad Dansko pa je trenutno to, kakšen vpliv na zahtevnost skupine na kvalifikacijskem turnirju bo imela torkova zmaga?

Je to res? Na to vprašanje je trenutno skoraj nemogoče odgovoriti, saj je odprtih preveč vprašanj. Pri Rokometni zvezi Slovenije so na spletni strani potrdili, da si je Slovenija z uvrstitvijo med najboljših šest ekip zagotovila mesto v kvalifikacijah za olimpijske igre. Evropa ima zaradi zmage Danske na svetovnem prvenstvu dve dodatni kvalifikacijski mesti, ki bosta dodeljeni glede na končno razvrstitev evropskega prvenstva. Prejeli ju bosta reprezentanci, ki si kvalifikacijskih bojev ne bosta zagotovili po drugačni poti.

Kdo je že uvrščen na olimpijske igre v Parizu? Na olimpijske igre so neposredno že uvrščene Danska (svetovna prvakinja), Francija (gostiteljica), Japonska (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Argentina (zmagovalka Panameriških iger) ter bodoči evropski (znano 28. januarja) in afriški (znano 27. januarja) prvak.

slovenska rokometna reprezentanca Uroš Zorman
Uroš Zorman je s Slovenijo dvakrat zaigral na olimpijskih igrah, bo poleti na njih v vlogi selektorja? Foto: Aleš Fevžer

Zelo verjeten je scenarij, da si bo Slovenija pot v kvalifikacije zagotovila zaradi uvrstitve na svetovnem prvenstvu. Za uresničitev tega scenarija mora Egipt osvojiti afriško prvenstvo, ki se bo končalo ta konec tedna. Če se vse razplete po pričakovanjih, bo Slovenija v kvalifikacijah za olimpijske igre igrala v skupini 1 s Španijo, Brazilijo in Bahrajnom.

Kaj se zgodi, če se ta scenarij ne uresniči? Potem bo Slovenija igrala v eni izmed preostalih dveh skupin (ker se Avstrija ni uvrstila v polfinale evropskega prvenstva, utegne o tem odločati tudi končna uvrstitev na EP), v katerih vsi tekmeci še niso znani. Kakšna je torej ugotovitev? Zmaga proti Danski trenutno ne vpliva na to, kakšne tekmece bo imela Slovenija v kvalfikacijah za olimpijski turnir v Parizu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje