Slovenci v lov na popolno tekmo in skalp favorita

Reprezentance 14. Jan. 202214:361 komentar
Delite:
Selekor Sloveije Ljubomir Vranješ; foto: REUTERS/Marton Monus via Guliver.

Slovenske rokometaše že v drugem krogu predtekmovalne skupine evropskega prvenstva čaka obračun z enim glavnih favoritov za naslov. Selektor Ljubomir Vranješ je pred sobotnim dvobojem z Danci spregovoril o rezervah v moštvu, največja skrb pa je trenutno zdravje enega njegovih ključnih varovancev Jureta Dolenca. Kljub temu Slovenci v tekmo ne gredo z belo zastavo, temveč po zmago.

Čeprav Slovenija proti Severni Makedoniji ni blestela, je švedski strokovnjak v igri videl veliko pozitivnega.

“Vesel sem, da smo zmagali in kako smo igrali v obrambi. Nekaj težav smo imeli, a sem s tem delom igre zadovoljen. V napadu smo dobro igrali 70 odstotkov časa, največ težav nam je povzročala učinkovitost pred golom. Kar je najpomembneje, ustvarjali smo si priložnosti,” je Ljubomir Vranješ povedal na petkovi novinarski konferenci.

V slovenskem taboru obljubljajo, da pred tekmo z aktualnimi dvakratnimi zaporednimi svetovnimi prvaki ne bodo izobesili bele zastave.

Staš Skube je ob zmagi proti Severni Makedoniji dosegel tri gole. Foto: Zsolt Czegledi/MTI via AP.

Potrebna bo skoraj popolna tekma

“Lahko smo sproščeni. Če smo včeraj igrali v krču, smo ta led prebili, osvojili ti dve točki. Ko v napadu pridemo v priložnosti, moramo popraviti realizacijo, vse je odprto, gremo na zmago,” pravi Gašper Marguč, ki je proti Severni Makedoniji dosegel en gol.

“Odigrati bomo morali skoraj popolno tekmo. Igro moramo dvigniti na višji nivo, pomembna bo predvsem obramba in protinapadi,” je dodal Blaž Janc.

Vranješ je poudaril, da bo potrebno od tekme z Makedonci popraviti tudi vračanje v obrambo: “To moramo proti Danski početi bolje, če želimo upati na zmago. Če jih lahko premaga Severna Makedonija, jih lahko tudi mi. Ne pozabimo, da tudi Dance skrbijo določeni aspekti naše igre. Potrebujemo le dober dan, upam, da ga bomo imeli jutri.”

Taktika, ki ustreza Slovencem

Specialist za obrambo Vid Poteko se veseli bolj agresivnega pristopa, ki Dancem ustreza precej manj kot Makedoncem.

“Če je bila naša taktična zamisel proti Makedoncem takšna, da smo igrali plitko, bo tukaj povsem drugače, proti napadalcem bomo pristopali višje, kar nam ustreza. Igrali bomo agresivno in bomo to proti Dancem tudi pokazali,” obljublja Poteko.

Skrbi poškodba Dolenca

Kljub zmagi za uvod v evropsko prvenstvo, so imeli Slovenci tudi razlog za skrb. Velika črna pika je bila poškodba prvega strelca Jureta Dolenca, ki je proti Severni Makedoniji v mrežo pospravil pet žog, vse v prvem polčasu. V drugem ga nismo več videli.

Jure Dolenec se je poškodoval v prvem polčasu tekme z Makedonci. Foto: REUTERS/Marton Monus

33-letni član Limogesa ima težave s kolenom. “Čakamo na dodatno mnenje zdravnikov. Na pregledu se je nekaj pokazalo, a preden pošljemo informacijo v javnost, so potrebni dodatni pregledi. Danes ne bo treniral,” je razkril Vranješ.

Šved na klopi Slovenije že razmišlja o alternativnih scenarijih, po katerih je ostal brez pomembnega aduta: “Imamo Grošlja, ki bi ga uvrstil v ekipo. Tukaj je tudi Janc, ki lahko igra na desnem zunanjem. Lahko bi igrali tudi s tremi desničarji, imamo več možnosti.”

Danska velik favorit

Danska je v prvem krogu zlahka odpravila Črno goro, slavila je s 30:21, za osem je vodila že po polčasu. Danci so sicer dvakratni evropski prvaki (2008, 2012), od leta 2002 pa so na prvenstvih stare celine pobrali kar šest medalj.

Dvoboj med Slovenijo in Dansko v Debrecenu je na sporedu v soboto ob 20.30. Zadnjič sta se reprezentanci srečali 19. januarja 2018, prav tako na EP, ko so z 31:28 slavili Danci.

“Impresivno pri Danski je, da vedno najde nove igralce. Imajo toliko kvalitete, da so v ozadju ves čas novi, ki jih tudi odlično integrirajo v moštvo. Igramo proti evropskemu, svetovnemu in olimpijskemu prvaku,” se velikega izziva, ki je pred Slovenijo, zaveda Vranješ.

Evropsko prvenstvo, 2. krog

Skupina A:

Sobota, 15. januar:
18.00 Severna Makedonija – Črna gora
20.30 Slovenija – Danska

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentari

Vaš komentar