Fury v Top 5 ni uvrstil Mika Tysona

SK Fight 29. Nov 20227:36
Mike Tyson
Foto: xFamousx

Tyson Fury bo v soboto z neposrednim prenosom na SK 2 tretjič branil naslov svetovnega prvaka po verziji WBC, a še preden bo sklenil trilogijo z rojakom Derekom Chisoro je v enem izmed intervjujev izbral pet največjih boksarjev težke kategorije vseh časov.

Zanimivo, da Tyson Fury med pet največjih imen boksarske težke kategorije ni uvrstil niti sebe niti Mika Tysona, vendar dodal, da njegov izbor nima vrstnega reda.

Pričakovano britanski zvezdnik ni pozabil Muhammada Alija, prvega borca, ki je trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji. Dvoboji proti Sonnyju Listonu in Joeu Fraizerju so močno pripomogli k popularizaciji boksa. Skupaj z dobrodelnostjo, humanitarstvom in političnim aktivizmom Ali ne velja samo za enega od najboljših težkašev vseh časov, temveč tudi za eno od najvplivnejših oseb 20. stoletja.

Fury je v Top 5 uvrstil tudi Larryja Holemsa, lastnika WBC naslova med letoma 1978 in 1983 in najboljšega po verziji IBF med letoma 1983 do 1985. Njegova levica velja za eno od najboljših v zgodoivni boksa, velja za edinega borca, ki je Alija premagal predčasno, v ringu pa se je srečal tudi z Evanderjem Holyfieldom in Tysonom.

V družbi Alija in Holmesa se je znašel še Lennox Lewis. Britanec je nekdanji olimpijski zmagovalec in zadnji, ki je bil absolutni svetovni prvak v težki kategoriji. Fury ni pozabil niti na Joea Louisa, ki je bil aktiven med letoma 1934 in 1951. Z nazivom svetovnega prvaka se je ponašal od leta 1937 do leta 1949, v tem času pa naslov ubranil kar 25-krat.

Fury je v Top 5 uvrstil tudi Rockya Marciana, edinega svetovnega prvaka v težki kategoriji, ki je kariero sklenil brez poraza. Sin italijanskih priseljencev je v ringu pretrpel številne težke bitke in se dokazal kot boksar z eno od najbolj trdnih brad v zgodovini boksa. The Gypsy King je še dodal, da bi Marciano danes bržkone nastopal v poltežki kategoriji, saj je bil veliko lažji od njegovih današnjih stanovskih kolegov.