Ukrajincu naslov absolutnega prvaka v težki kategoriji

SK Fight 19. Maj 20249:46 1 komentar
Oleksandr Usyk v Tyson Fury - Heavyweight Boxing
FOTO: Profimedia

Ukrajinski boksar Oleksander Usik je postal absolutni svetovni prvak v težki kategoriji, potem ko je v Rijadu po točkah premagal Britanca Tysona Furyja po 12 rundah. Usik je zmagal z deljeno sodniško odločitvijo z 2:1, poročajo tiskovne agencije, med njimi AFP in dpa.

En sodnik je dodelil oceno 114-113 za Furyja, vendar sta druga dva sodnika glasovala v korist Ukrajinca s 114-113 in 115-112. Usik je Britancu prizadel njegov prvi profesionalni poraz.

V osmi rundi je Ukrajinec Britancu zlomil nos, Usik pa je proti koncu devete runde s serijo levih krošejev otresel Furyja, ki je vseeno ostal na nogah, a mu je sodnik vseeno štel.

Usik je dobil prve tri runde, toda Fury je dominiral v naslednjih treh, preden je dvoboj v deveti rundi pripadel Ukrajincu.

Oba borca sta v dvoboj vstopila neporažena v svoji karieri, pri čemer je Britanec leta 2020 osvojil naslov prvaka v težki kategoriji po različici WBC, medtem ko ima Ukrajinec pasove WBA, WBO in IBF, odkar je leta 2021 s prestola zrinil Britanca Anthonyja Joshuo.

Usik je prvi absolutni prvak v težki kategoriji po Lennoxu Lewisu, ki je bil okronan leta 1999 v Las Vegasu, ko je osvojil naslov z zmago po točkah proti Evandru Holyfieldu.

Fury: “Jaz sem zmagal ta dvoboj”

Ukrajinec je prišel do 22. zmage, od tega 14 z nokavtom, v 22 dvobojih, medtem ko je Fury doživel prvi poraz v karieri, v kateri ima 34 zmag, od tega 24 z nokavtom, in en neodločen izid.

Fury je v izjavah po dvoboju zatrdil, da bi moral on zmagati v dvoboju, češ da so se sodniki postavili na stran novega svetovnega prvaka v težki kategoriji zaradi vojne v njegovi rodni Ukrajini. “Verjamem, da sem zmagal v tem dvoboju. Mislim, da je dobil nekaj teh rund, vendar sem jih jaz zmagal večino,” je dejal Fury.

“Njegova država je v vojni, zato so ljudje na strani države v vojni. Da ne bo pomote, po mojem mnenju sem zmagal v tem boju. Doživel sem poraz po deljeni odločitvi z manjšim človekom od mene. Vso srečo in Bog te blagoslovi. Rad bi se zahvalil Oleksandru za dobro borbo. Bila je tesna borba. Mislil sem, da sem naredil dovolj, vendar nisem sodnik. Ne morem soditi borbe, medtem ko v njej boksam.”

Klavzula o takojšnjem povratnem dvoboju pomeni, da se bosta tekmeca znova pomerila oktobra, zmagovalec pa se bo nato pomeril z Anthonyjem Joshuo. Fury je vztrajal, da bo izkoristil priložnost in se maščeval za izgubo naslova WBC.

Oglasil se je tudi predsednik države

Usika so po dvoboju odpeljali v bolnišnico na skeniranje čeljusti zaradi morebitne poškodbe. Nekdanji evropski in svetovni amaterski prvak, dobitnik zlate olimpijske medalje leta 2012 ter svetovni prvak v kruzerski kategoriji je potreboval štiri šive za rano nad desnim očesom. V prvi izjavi se je spomnil svojega očeta, ki je umrl kmalu po osvojenem naslovu olimpijskega prvaka leta 2012.

Oleksander Usyk
Foto: AP Photo/Jose Breton

Ukrajinčev promotor Aleksander Krasjuk je prepričan, da bi morali dvoboj prekiniti v deveti rundi, ko se je Fury opotekal po ringu, ko mu je njegov varovanec prizadel nekaj močnih udarcev. “Brez nespoštovanja do sodnika, mislim, da je zaustavil nokavt v deveti rundi. To je bila izjemna predstava, nekaj neverjetnega.”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki že več kot dve leti vodi vojno proti Rusiji, je po Usikovi zmagi na družbenih omrežjih zapisal: “Ukrajinci močno udarite! In na koncu bodo vsi naši nasprotniki poraženi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje