Pred dvoboji z Estonci zadeli moštveni duh

Davisov Pokal 14. Sep 202214:34 0 komentarjev
Blaž Kavčič (levo) in grega Žemlja (Foto: Aleš Fevžer)

Slovensko moško teniško reprezentanco v petek in soboto v Portorožu čaka obračun Davisovega pokala. V okviru II. svetovne skupine bo tekmec Estonija, ob zmagi pa bi nato prihodnje leto igrali obračun kvalifikacij za I. svetovno skupino. Kapetan Grega Žemlja je poleg Aljaža Bedeneta vpoklical tudi Blaža Kavčiča, ki se poslavljata od tenisa.

Prvo ime reprezentance bo 33-letni Bedene (330. na lestvici ATP), ki bo zadnjič zastopal slovenske barve, saj se po koncu sezone tudi on poslavlja od profesionalnega tenisa. Na tiskovni konferenci v Portorožu Ljubljančana ni bilo zaradi poslovnih razlogov, ekipi pa se bo pridružil zvečer, je potrdil Žemlja.

V prihodnosti bo torej v slovenski zasedbi veliko odvisno od mladih igralcev, ki si trenutno utirajo pot v profesionalni tenis. Poleg obeh izkušenih članov ekipe so vpoklic prejeli še Bor Artnak (783.), ki bo v ekipi za Davisov pokal tretjič, ter debitanta Maj Premzl (1783.) in Matic Križnik (brez uvrstitve). Zaradi poškodbe manjka Blaž Rola, ki pa bo med tekmovanjem vseeno s klopi spremljal svoje reprezentančne kolege v dvoboju z Estonci.

Kavčič vpoklica ni pričakoval

Slovenska zasedba je v soboto začela priprave s širšo ekipo, ki je zajemala osem igralcev, Bedene se je priključil v ponedeljek. Žemlja je ob tem dodal, da tudi fantje, ki niso bili izbrani v ekipo, še naprej trenirajo in so morebitne rezerve.

“Zelo solidno smo s to razširjeno ekipo zadeli moštveni duh. Same priprave na srečanje potekajo nemoteno, vreme nam je naklonjeno, igrišča so v dobrem stanju. Trenutno gre brez kakršnih koli pripomb, tako da s pravim nabojem pristopamo do vsakega treninga in vmes spoznavamo tekmece. Skratka vse gre po ustaljenem načrtu za srečanje Davisovega pokala,” je na druženju z mediji dejal 35-letni Žemlja.

Blaž Kavčič (brez uvrstitve) svojega vpoklica ni pričakoval, saj ni resno treniral in igral, bolj se je ukvarjal s trenerskim poslom. Med njegovimi varovanci je tudi Križnik. Se pa bo Kavčič tudi po ekstremni dieti v zadnjih dneh potrudil, da bo z izkušnjami pomagal mlajšim kolegom, ki bodo nosili breme rezultata v prihodnjih letih.

Foto: Guliverimage

“Ko me je Grega poklical, sem bil seveda zelo vesel. Seveda sem vedno v stiku s tenisom, tudi zdaj, ko grem proti koncu kariere. Je pa malo drugače. Tukaj sem zaradi sebe, ne gledam na drugo stran, kako trenira moj varovanec, kaj dela narobe. Zelo uživam na treningih in se Žemlji zahvaljujem, da me je vpoklical. Veliko mi pomeni, da sem tukaj s fanti in da lahko neko zgodbo uradno zaključim,” je dejal 35-letni Kavčič.

Estonci stavijo na svojega prvega igralca

Za petkov začetek dvoboja Žemlja igralcev ni razkril, kot običajno se bo o tem odločil danes zvečer, je pa jasno, da bo enega od dveh posamičnih dvobojev v petek odigral Bedene. Preostali trije obračuni, dva med posamezniki in eden med dvojicami, bodo v soboto. Žreb parov bo v četrtek opoldne.

Aljaž Bedene Foto: Guliverimage

Estonska reprezentanca je prav tako že prispela v Portorož, kjer je pod vodstvom kapetana Ekkeja Tiidemanna tudi že trenirala. Žemlja si je to ogledal in je prepričan, da je slovenska reprezentanca boljša od estonske, ki jo sestavljajo Mark Lajal (518.), Kristjan Tamm (970.), Kenneth Raisma (1438.) in Mattias Siimar (brez uvrstitve).

“Včeraj sem pogledal zadnji del njihovega treninga. Veliko igrajo dvojice in stavijo na svojega prvega igralca Lajala, ki je zagotovo nek talent za prihodnost. Bi pa rekel, da je specialist za trdo podlago in se na pesku počuti malce slabše. Ostali trije so relativna neznanka, predvidevamo pa, da sta Lajal in Tamm edina kandidata za posamične dvoboje. Zagotovo imajo v prihodnosti dobre možnosti, ampak recimo, da je ta prihodnost nekaj let naprej, tukaj pa je nimajo,” je samozavestno poudaril nekdanji 43. igralec lestvice ATP.

Tekmovalno dogajanje v Portorožu se bo v Davisovem pokalu začelo v petek ob 12. uri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!