Ta dekleta so kot zlata nogometna generacija

Slovenska ženska reprezentanca; Foto: Sportida

Pred aprilskim obračunom slovenske ženske reprezentance smo se pogovarjali s kapetanom reprezentance, Andrejem Kraševcem. Sestavil je trenutno najmočnejšo ekipo punc, ki bodo skušale premagati Romunijo in Slovenijo popeljati do nepredstavljivega mejnika, uvrstitve na zaključni turnir svetovnih reprezentanc.

Slovenska ženska reprezentanca je bila doslej brez dvoma najmočnejša leta 2004.

Takrat so se v Portorožu Katarina Srebotnik, Tina Pisnik in Tina Križan pod taktirko kapetanke Mime Jaušovec in pomočnika Jake Božiča merile s favorizirano ekipo ZDA in izgubile 1:4. Če bi omenjena zasedba takrat obiskovalke – na čelu z Venus Williams – uspela poraziti, bi se Slovenija znašla med najboljšimi osmimi reprezentancami sveta. Skoraj dvajset let kasneje so slovenska dekleta spet na pragu nečesa velikega.

Ko se bo luna enkrat zavrtela okoli Zemlje, bo jasno, ali je varovankam Andreja Kraševca uspel veliki met, preboj med najboljših 12 reprezentanc na planetu. Kapetan je tradicionalno optimistično naravnan, z njim smo se pogovarjali na novinarski konferenci ob predstavitvi seznama igralk v Ljubljani.

Kraševec s Kajo Juvan; FOTO: Aleš Fevžer

Beseda je tekla o prizorišču srečanja, slovenski ekipi, timskem duhu in nasprotnicah, ki prihajajo v okrnjeni zasedbi. Simona Halep je kaznovana, Sorana Cirstea se je pred petimi leti reprezentančno upokojila, par let nazaj je državni izbrani vrsti v slovo pomahala tudi Irina Camelia Begu.

Kapetan Kraševec, kaj pričakujete od Romunk? Imate morda informacije v kakšni postavi bodo prišle v Koper?

Imam neke neuradne podatke, a ne bi rad špekuliral. Kdor pride igrati, ga bomo skušali premagati, kmalu bo znano (selektor Romunije spisek objavi jutri op. a.).

Sanjarjenje: Lepo vreme in polne tribune

Pesek ste izbrali zato, ker je to za vas idealna podlaga in ne zato, ker bi s tem skušali “nagajati” Romunkam?

Vse naše punce so odrasle na pesku. Kot je tudi že prej med konferenco povedala Nina Potočnik: Današnja generacija ima sicer več možnosti igranja na trdih podlagah, včasih ni bilo tako.

Kapetan Kraševec se šali z Nino Potočnik; FOTO: Aleš Fevžer

V Velenju je bilo na igrišču za tekmo proti Kitajkam nanošenega kar nekaj peska, kar je bil plus za nas in težava za njih. Bo v Kopru enako?

Tak je načrt (smeh), ampak pustimo Velenje za seboj. To je čar reprezentančnih tekmovanj. Da imaš prednost domačega terena in določene finese obrneš sebi v prid, korigiraš.

Razumljivo, želite si številčno publiko, potrebujete čim več glasnih grl. Kako obiskovalce povabiti v Koper?

V Velenju se je to lepo poznalo, pa ni bilo niti 500 ljudi, ampak celotna dvorana je “dihala” z nami. Upam, da bo Teniška zveza Slovenije pripravila tudi kakšne navijaške rekvizite, majice … moramo biti glasni, moramo biti enotni. Lepo vreme in polne tribune, to je moja želja.

O tem, kateri dekleti bosta Slovenijo zastopali v konkurenci dvojic, se odločate naknadno. Je to določeno pred začetkom vikenda, ali po navdihu oziroma glede na dnevno formo?

Predvsem upam na to, da nam dvojic sploh ne bo potrebno igrati (smeh) in da bo duel do takrat že odločen.

“Kraši” zna motivirati dekleta; FOTO: Aleš Fevžer

Glavno orožje sta Kaja Juvan in Tamara Zidanšek. V kakšnem psihofizičnem stanju sta dekleti, s katerima se verjetno slišite skoraj vsak dan?

Najlažje je pogledati njune rezultate in reči: ‘Uf, tole pa ni dobro!’ Obe se dvigujeta. Določeno število tekem je pred tem potrebno odigrati. Idealno je, da imata pred Billie Jean King pokalom še nekaj preizkušenj. Kolikor sem ju videl igrati in po pogovoru z njunima trenerjema, lahko potrdim, da je forma dobra, kar je potrebno prenesti na tekme. Ne bi se preveč oziral na rezultate za nazaj.

Vsi maksimalno ‘našpičeni’

Trenutna BJK Cup ekipa daje človeku take občutke, kot tista zlata nogometna reprezentanca Slovenije s preloma tisočletja, ko določeni fantje sploh niso igrali v klubih, za izbrano vrsto pa so ‘grizli travo’. Tako tudi naša dekleta na turneji ne igrajo najbolje, ko pa pridejo na reprezentančni zbor, igrajo nad svojimi zmožnostmi.

Točno tako, bolj se ne bi mogel strinjati. Kaja in Tamara na tekmah v pokalu Billie Jean King dajeta res vse od sebe. Poglejmo za primer Velenje novembra: Kaja je ob odlični igri in v pravem vzdušju premagala nasprotnico, ki je 25. igralka sveta. Vseeno upam, da bodo dekleta takšno igro in posledično rezultate prenesla tudi na WTA turnejo.

Blaž Kavčič v vlogi pomočnika; FOTO: Aleš Fevžer

Kakšna ekipa bo spremljala dekleta na dvoboju proti Romuniji? Predstavite prosim vse člane zasedbe.

Ob dekletih bodo zraven še Blaž Kavčič in Daniel Šantl kot pomočnika, pa fizioterapevt in strokovnjak za prehrano Anže Kunaver. Imamo že ustaljen proces treningov, obrokov, regeneracije. Kar se tiče taktične priprave, vsi v ekipi stopimo skupaj in se posvetujemo tudi s trenerji igralk. Na akcijo pride tudi član ekipe Kaje Juvan, Miran Kotnik. Za vsako od nasprotnic v ekipi Romunije bomo že vnaprej pripravili osnoven načrt.

Vedno govorite, da ste prepričani v zmago, kar je za slovenski športni prostor prav osvežujoče. Po eni strani vas razumemo. Če lahko brez Tamare Zidanšek premagate skoraj popolno postavo Kitajske, bi se nekako moralo proti Romuniji tudi iziti. Kaj tokrat sporočate bralcem?

Ne le jaz, vsi smo “našpičeni” in pripravljeni na boj … moja malenkost, dekleta, člani strokovnega štaba, vodstvo Teniške zveze. Ko bi se vsaj že jutri začelo in imamo potem sladke skrbi z logističnimi nalogami ob iskanju povezav do lokacije finalnega skupinskega dela dvanajsterice. Govori se spet o Glasgowu.

Postava za srečanje proti Romuniji 14. in 15. aprila: Kaja Juvan (22 let), Tamara Zidanšek (25), Nina Potočnik (26), Pia Lovrič (20), Ela Nala Milič (17), Živa Falkner (20; rezerva); Andrej Kraševec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!