Kitajcem se Žemlja v grlu ne bo zataknila, lahko se jim pa Rola

Davisov Pokal 28. Jan 20248:25 > 8:28 0 komentarjev
Kapetan Grega Žemlja; FOTO: Tenis Slovenija/Sportida

S kapetanom slovenske reprezentance smo pred potjo na Kitajsko in tekmo Davisovega pokala s tamkajšnjo izbrano vrsto obdelali več zanimivih tem, predvsem pa nas je zanimalo, kdo bo v Guangzhouju sploh nastopal. Bor Artnak je ob trenutni formi zaklenjena "enica", dobili smo namig, da bo Blaž Rola pomagal le v konkurenci parov. V šaljivem tonu smo prejeli tudi potrditev, da Žemlja ne misli igrati dvobojev, čeprav ima za to po pravilih Mednarodne teniške zveze vsa pooblastila. Kdorkoli bo nastopil, Slovenija ne more biti favorit, saj bodo Kitajci nastopili v najmočnejši postavi.

To pomeni, da jih bosta zastopala tudi vse bolj uveljavljeni član ATP turneje Zhizhen Zhang in eden izmed najbolj talentiranih najstnikov tačas Jerry Shang.

Pa vseeno. Če Slovenija zmaga, si zagotovi obstanek v tretjerazrednem rangu (II. svetovna skupina) in seveda v primeru poraza žal zaide v “pritličje” svetovnega reprezentančnega tenisa (III. skupina), kjer se Davisov pokal deli že na regije in so tvoji nasprotniki teniški eksoti kot denimo Črna gora, Ciper in Severna Makedonija.

Blaž nikoli več na 100 %

Tudi Žemlja se predobro zaveda, da bi bil v tem primeru idealen čas za prevetritev reprezentance oziroma, bolje rečeno, dodatno pomladitev, pa čeprav je tudi trenutna postava, z izjemo Blaža Role (33 let), še kako mlečnozoba.

Grega pozdravljeni. Logistično je tole kar precejšen zalogaj. Kdaj boste odrinili na pot, da se izognete časovni razliki, ki znaša 7 ur?

Na pot odrinemo v soboto, tako da bomo v nedeljo (danes; op. a.: pogovor je potekal v petek) že na prizorišču. Na časovno razliko bi se morali privaditi, sicer pa so igralci na te poti že tako zelo navajeni, da ni problema. Bor Artnak mi je omenil, da je v zadnjem mesecu prepotoval pol sveta, hitro se navaja. No, na vzhod je vedno lažje potovati. Navaditi se bomo morali tudi na tamkajšnje vremenske razmere, visoko vlago.

FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Kakšno je stanje s kolenom Blaža Role? Je sploh realno pričakovati, da bo zraven? Koga imate v mislih kot rezervo, če ne bo odpotoval?

Ne, to ne pride v poštev. Z Blažem sva se slišala in mi je zagotovil, da je 100-odstotno zraven pri akciji. Vsekakor položaj pri njem ni idealen, veliko več bomo izvedeli na samem prizorišču. Ok, posamezno ga res težko vidim nastopiti, a med dvojicami bi nam lahko prišel še kako prav. Na koncu bo on povedal, ali zmore. Blaž nikdar več ne bo na stotih odstotkih zmožnosti.

Bor je glede na prikazano vsekakor prva “deska”. Za drugo mesto po kakovosti naj bi bil po naših sklepanjih boj vendarle odprt med Sebastianom Dominkom in Maticem Križnikom. Se boste na licu mesta odločili?

Sebastian redno igra na kolidžu, Matic prihaja iz juniorskega pogona, tako da je težko oceniti realno, kje trenutno sta. Do tekme bosta imela oba več kot dovolj možnosti za dokazovanje. Tako kot ste rekli.

“Slim & fit” reprezentanca

Srednjeročni pogled za slovenski moški tenis obljublja neke izboljšave. Rekli ste, da bi lahko v kratkem pridružili Žigo Šeška in Svita Suljića. Letos sta oba bržčas še premlada, toda leto 2025 je mogoče že njuna odskočna deska. Ju res nameravate vpoklicati?

Seveda je realno. Sploh, če bi v mladinski konkurenci pokazala neke oprijemljive rezultate. Lahko vam izdam, da sva s Svitom lani pred Wimbledonom opravila dober trening v Šentjurju na travi, tako da sva se spoznala. Od trenerjev mlajših kategorij imam informacije, da gre v njunem primeru za igralca, ki vsekakor prihajata zelo hitro. To bi bila res fina popestritev za reprezentanco Davisovega pokala.

Svit Suljić na lanskih igrah mladih v Mariboru; FOTO: Aleš Fevžer

Ko je Aljaž Bedene zaključeval kariero, smo ga pobarali, če je res postavil lopar v kot, ali se namerava vrniti, pa nam je odgovoril, da bi sem ter tja lahko priskočil na pomoč reprezentanci. Sta se v zadnjih mesecih kaj slišala?

Pri Aljažu je vse skupaj stvar trenutnega navdiha in se zavedam, da bi proti Luksemburgu želel biti v postavi, toda to so stvari, nad katerimi visi velik vprašaj. Bi nastopil pod “blokado”, bolečino v rami in če ima sploh smisel nekoga vračati iz športnega pokoja, ali pa dati pač mlade v takšen položaj, da se ti dokažejo in nabirajo izkušnje? Saj navsezadnje bi lahko potem tudi sebe angažiral.

Res je (smeh)! Med covidom bi v primeru okužbe vseh igralcev dejansko morali igrati vi.

Res je, po pravilih kapetan lahko igra in to se v zgodovini Davisovega pokala ne bi zgodilo prvič. No, že sedaj povem, da na Kitajskem ne mislim igrati. Za zdaj naj imajo mladi oziroma aktivni igralci glavno besedo.

Reprezentanca v pokalu Billie Jean King je prišla med štiri najboljše na svetu, ekipa je odšla na zaključni turnir v Sevillo, “oboroženi” so bili s številčno spremljevalno ekipo. Kaj pa vi? Kdo sploh odhaja na Kitajsko?

Uh, imamo majhno zasedbo, za katero pa srčno upam, da se bo razširila. Štirje igralci, jaz, pomočnik trenerja, ki je sicer Žiga Janškovec, a ker je bil operiran, ga bo tokrat zamenjal Iztok Kukec, potem pa je tu le še fizioterapevt Miha Mihalič.

Blaž Rola; FOTO: Tenis Slovenija/Sportida

Kaj počne Grega Žemlja, ko ima kaj prostega časa? Še kaj smučate ali deskate?

Samo da sem na snegu! Imam leto in pol staro hčerkico, tako da je družina na prvem mestu.

Slovenska reprezentanca v Guangzhouju

Blaž Rola (444. mesto na ATP lestvici)
Bor Artnak (527.)
Sebastian Dominko (1104.)
Matic Križnik (1272.)

Kapetan: Grega Žemlja

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!