Kosovski olimpijski komite zahteva preiskavo Đokovićevega početja

Tenis 31. Maj 202312:52 1 komentar
Novak Đoković
Foto: Profimedia

Zgodbe o političnem sporočilu v podporo Srbom na Kosovu, ki ga je po tekmi prvega kroga Roland Garrosa na kamero napisal Novak Đoković, očitno še ni konec. Potem ko so francoski organizatorji zatrdili, da ne obstaja pravilo, zaradi kršenja katerega bi lahko kaznovali Beograjčana, se je zdaj oglasil Kosovski olimpijski komite.

Čeprav so v torek organizatorji Roland Garrosa sporočili, da na turnirjih velike četverice ne obstaja pravilo, ki bi določalo, kaj lahko lahko teniški igralci in igralke rečejo in česa ne, pa zgodba Novaka Đokovića in njegovega zapisa na kamero po tekmi z Aleksandrom Kovačevićem v 1. krogu OP Francije očitno še ni dobila epiloga.

“Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!” je v dvignil veliko prahu v mednarodni športni javnosti. Pričakovano so zapis podprli v Đokovićevi domovini Srbiji, veliko zgražanja pa je bilo na Kosovu. Zato se je danes oglasil tamkajšnji olimpijski komite in Mednarodni olimpijske komite pozval k nadaljnji preiskavi in ukrepanju.

“Novak Đoković je še enkrat več promoviral propagando srbskih nacionalistov in je šport zlorabil za takšno početje. Komentarji po tekmi s strani takšne javne osebnosti, kot je on, obenem pa svojih besed ni niti obžaloval, so neposredno še zaostrili napetosti in nasilje med obema državama,” je v izjavi za javnost dejal predsednik Kosovskega olimpijskega komiteja (KOK) Ismet Krasniqi. V nadaljevanju je pozval Mednarodni olimpijski komite (MOK), da zadevo dodatno preišče in proti športniku začne disciplinski postopek.

Na MOK se na zahtevo Krasniqija še niso odzvali. Že v torek je kosovska teniška zveza besede trenutno tretjega igralca sveta označila za obžalovanja vredne in ga obsodila, da svoj status izkorišča za širjenje napetosti.

Đokovića danes zvečer čaka tekma 2. kroga OP Francije, ko se bo pomeril z Madžarom Martonom Fucsovicsem. Njun dvoboj bo na sporedu kot zadnji na osrednjem igrišču Philippa Chatrierja.

Spomnimo, Đoković je svoj zapis komentiral tudi na novinarski konferenci po tekmi, ko je dejal: “Mislim, da sem z napisom povedal vse. Nisem politik in niti nimam namena vstopiti v diskusijo s to tematiko. Kot Srba me jasno boli vse, kar se trenutno dogaja na Kosovu, moje rojake podijo z njihovega ozemlja. To, kar sem naredil, je najmanj, kar lahko storim za njih. Kot javna oseba, neodvisno od oblasti, čutim obvezo, da našim ljudem in nasploh celotni Srbiji izkažem podporo.”

ITF odgovornost prelaga na Francoze

Mednarodna teniška zveza je potrdila, da proti Đokoviću zaradi političnega sporočila med odprtim prvenstvom Francije ne bo uvedla disciplinskega postopka. Predsednik ITF David Haggerty je za tiskovno agencijo AP v sredo povedal, da so prejeli pismo s Kosova, nanj odgovorili ter ga posredovali francoskim organizatorjem grand slama v Parizu ter Združenju poklicnih teniških igralcev ATP. “Tam ustvarjajo pravila za ta turnir,” je dejal Haggerty. Kosovski nacionalni olimpijski komite je pred tem Mednarodni olimpijski komite pozval, naj od ITF zahteva preiskavo dogodka in disciplinski postopek proti Đokoviću. Haggerty je v zvezi s tem še dejal, da morajo biti športniki previdni pri izražanju svojih političnih stališč. “Pogovarjamo se o športu in politiki in to mora ostati ločeno.”

Eden glavnih favoritov za končno slavje v Parizu je dodal: “Sem proti vojni in konfliktom kakršne koli vrste. Seveda sočustvujem z vsemi ljudmi, a položaj na Kosovu je specifično kršenje mednarodnih pravic, vsi vemo za resolucijo 12/44. Žal mi je, da se to dogaja in kot sin nekoga, ki je rojen na Kosovu, čutim odgovornost, da se oglasim. Kosovo je naše ognjišče, trdnjava, središče najpomembnejših dogodkov. Tam se je zgodila najpomembnejša bitka, tam je največ samostanov. Obstaja kar nekaj razlogov za mojo potezo. Mislim, da se številni ljudje ne zavedajo, kaj prihodnost prinaša Kosovu, toda v takšnih trenutkih velja pokazati podporo. Slišal sem, da je bilo kar nekaj odziva prek družbenih omrežij. Ne vem sicer, če bom za to potezo kaznovan, a mi ni žal. Še enkrat bi to napisal …”

Več o zaostrenih razmerah na Kosovu in razlogih za to si lahko preberete tukaj.