Ni dosti manjkalo, pa bi ga gledali v Kranjski Gori

Grand Slam 29. Jan 202416:00 1 komentar
Portret Jannika Sinnerja; FOTO: Guliverimage

Zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije Jannik Sinner je bil nekoč državni italijanski prvak v veleslalomu. Pri 12 letih mu je nekaj "kliknilo" v glavi in odločil se je zasledovati alternativno kariero. Mogoče mu je zaradi precej večje medijske pokritosti tenisa kdaj žal, je pa dejstvo, da je že do 22. leta zaslužil toliko (17,7 milijona evrov), kot v vlogi alpskega smučarja najbrž ne bi nikoli. V včerajšnjem skoraj štiriurnem finalu je Južni Tirolec po petih nizih (3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3) ugnal Rusa Danila Medvedjeva.

Sinner je odraščal v kraju San Candido blizu Cortine d’Ampezzo.

Oče Johann in mati Siglinde sta se do večjih uspehov Jannika ukvarjala z vodenjem gostišča v bližnjem tirolskem kraju Sexten, tam pa je kristalno jasno, kaj je šport številka ena. No, tudi hokej je relativno priljubljena dejavnost, a prednjači alpsko smučanje, pri katerem je pegasti rdečelasec žel lepe uspehe.

Bal se je hude nesreče

Hitrost, koordinacija nog in tehnična dovršenost sta mu med drugim prinesla naslov državnega prvaka. “Pri alpskem smučanju enostavno ni odpuščanja. Narediš veliko napako, zdrsneš in vožnje je konec, ni poti nazaj. Tenis? Delaš napako za napako, na koncu se ti jih nabere celo več kot jih ima tvoj nasprotnik, pa še zmeraj slaviš.”

Tako je “dilce” in smučarske čevlje pri 13. letu starosti pustil v ropotarnici in bele strmine zamenjal za beli šport. “Smučanje mi je dalo odlično ravnotežje, občutek za drsenje na igrišču, a razlog za sedlanje je bil tudi strah. Pri tenisu si lahko zviješ gleženj, ne moreš pa umreti.”

Maturiral proti “Rafi”

Strah je bil očitno prisoten tudi včeraj v prvih dveh nizih proti Moskovčanu, ko je prvič igral za enega izmed štirih največjih pokalov, ki obstajajo v tenisu, in se po le uri in pol znašel v zaostanku dveh nizov. Namesto hitrosti je Sinner nervozno okleval … namesto neubranljivih udarcev smo videli neizsiljene napake. Od kod je takrat črpal moč in motivacijo?

Italijan je leta 2020 na jesenski izvedbi Roland Garrosa v četrtfinalu izzval Rafaela Nadala. Poraza mu nihče ni mogel zameriti. Občinstvo se je, takrat (zaradi ukrepov zajezitve covida-19) le nekaj deset gledalcev, že lahko prepričalo, kako čiste udarce ima Jannik, kako dobro je koordiniran in do katere mere sega njegovo pokrivanje igrišča.

Od takrat dalje se je kot zmagovalec na pomembnejših turnirjih izkazal enajstkrat, prvič že ob koncu tiste sezone, ko je pokoril konkurenco v Sofiji.

Bruhanje kot prelomna točka

Pri 20 letih je bil še bližje snu osvajanja turnirja za Grand Slam. Proti Novaku Đokoviću je v Wimbledonu povedel 2-0 v nizih, nato izgubil in poraz vzel kot novo lekcijo.

Ko je jeseni v Pekingu med premorom srečanja proti Grigorju Dimitrovu “svoj želodec preselil” v zabojnik za smeti, se je očitno nekaj spremenilo.

Od takrat je namreč med vsemi odigranimi srečanji zabeležil 26 zmag, le dva poraza, osvojil OP Avstralije, Italiji prinesel triumf v Davisovem pokalu, spotoma pa v vitrine pospravil še naslova v Pekingu in na Dunaju.

Eden izmed ključnih trenutkov kariere je vsekakor tudi prenehanje sodelovanja s svojim dolgoletnim botrom Riccardom Piattijem in naložba v strokovnjaka Darrena Cahilla (na fotografiji).

FOTO: Profimedia

Avstralec je prilagodil gibanje Jannika pred začetnim udarcem, pri katerem Italijan premika obe nogi hkrati. S tem sicer izgublja na ravnotežju, toda možnosti za hitrejšo rotacijo roke in udarec na višji točki se povečajo.

Sinner zna tudi večkrat priti naprej, Cahill mu je okrepil vero vase, daleč najmočnejša injekcija samozavesti pa so kar tri nedavne zmage proti največjemu vseh časov.

Lisjak, ‘korenčki’ in morje sponzorjev

Z oranžno pričesko si je novopečeni zmagovalec Melbourna že v šoli prislužil vzdevek “Lisjak” (Jann the Fox). Skupina njegovih najzvestejših navijačev se je, zaradi posebnega trenutka leta 2019 na Dunaju in njegove barve las, poimenovala “Carota Boys” (korenčki). Če jim čas le dopušča, Sinnerja pospremijo vsaj v Evropi.

S svojo mirno osebnostjo, brez kakršnih koli ekscesov odkar je trčil ob ATP turnejo, je Sinner še pred včerajšnjo veliko zmago v Melbourne Parku dobil klic številnih sponzorjev, ki želijo imeti kaj od njegovih bodočih uspehov.

Tako so se njegovemu zastopniku med drugim “pofočkali” Gucci, Nike, Rolex, Head, Lavazza, Parmigiano Reggiano, Ferrari in Alfa Romeo.

Mladenič menda že zdaj od pokroviteljev letno služi toliko milijonov kot šteje pomladi – 22!

Sinner v Guccijevi opravi pozira kot zmagovalec OP Avstralije; FOTO: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje