Zaveza pokojnemu očetu, poljub v nebo in podpis na golo betico

Grand Slam 29. Jan 202410:30 1 komentar
Sabalenka pozira v enem izmed melbournskih parkov po drugi zmagi na turnirjih velike četverice; FOTO: Guliverimage

Po svoji drugi zmagi na turnirjih velike četverice, ko je v finalu Melbourna Arina Sabalenka s 6:3, 6:2 porazila Kitajko Qinwen Zheng, je Belorusinja v nebo poslala poljubček. Kdor jo dobro pozna, točno ve, komu je bil namenjen.

Obraz Sabalenke je krasil nasmešek, pričakovali smo tudi kakšno solzo, a saj gre drugo igralko WTA lestvice kar razumeti.

Odkljukala je pomemben cilj, izpolnila zavezo, ki sta jo sklenila z njenim očetom Sergejem Sabalenko, a k temu se bomo vrnili kasneje. Arina je v minulih dveh tednih postala šele peto dekle, ki je OP Avstralije osvojilo brez izgubljenega niza, in prva z ubranjenim naslovom po svoji rojakinji Viktoriji Azarenki (2012 in 2013).

Belorusinja je bila še bolj kot to, da ubrani naslov, motivirana za uspeh zaradi besed njenega pokojnega očeta. Ta je novembra 2019 nenadoma umrl zaradi zapleta po meningitisu, star vsega 43 let.

“Ne govori neumnosti”

“Štiri leta nazaj sem izgubila očeta,” je v zadnji epizodi serije Break Point razlagala igralka iz Minska. “Preden je umrl, leta 2018, sva se dogovorila, da bom do 25. leta starosti osvojila vsaj par turnirjev velike četverice. Ko je odšel na oni svet, sem si naložila preveliko breme. Danes jih imam 24 in nimam niti enega,” je ob koncu leta 2022 žalostno razlagala visokorasla Sabalenka.

Sabalenka je razkrila še pogovor z mamo tekom minulega turnirja. Ko ji je dejala, da želi Slam osvojiti zanj, v njegov spomin, ji je Julija Sabalenka odvrnila: “Kaj pa govoriš neumnosti? Nate je bil ponosen po vsaki tekmi, ki si jo dobila. Vsaka tekma zase mu je veliko pomenila in naslovi mu niso bili tako zelo pomembni.”

Bizarna navada

Na delu tribun, kjer je sedel njen štab, ste med finalom lahko opazili gologlavega gospoda, katerega “bučo” je krasil podpis Arine Sabalenke. “Ne vem, zakaj je tako naneslo (smeh). Preden sem zmagala v prvem krogu turnirja, sem se mu podpisala na glavo in po zmagi dejala, da bo očitno to zdaj najin skupen ritual (smeh),” je po koncu finala razlagala Sabalenka.

In prav to, kot pravi beloruska šampionka, jo je v zadnjih dveh tednih še toliko bolj osvobodilo bremena.

Da je še kot 25-letnica osvojila svoj drugi turnir velike četverice, izpolnila zaobljubo z očetom Sergejem, je njegovo hčer še dodatno razbremenilo. In očitno sproščena igra še precej bolje, skoraj brez konkurence.

Glede na to, da bi Sabalenka 26. rojstni dan praznovala na začetku maja, je bil Melbourne njena zadnja priložnost, da drži zaobljubo.

Vse, kar dodatnega postori v svoji teniški karieri, je le še bonus.

FOTO: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje