Pred vsako tekmo na WC: Komaj čakam, da bo konec

ATP 18. Maj 20246:00 0 komentarjev
Alexandre Müller
FOTO: Profimedia

Eno izmed najbolj prijetnih presenečenj letošnjega rimskega mastersa, ki se z obračuni končuje ta konec tedna, je pripravil Francoz Alexandre Müller. Ob svojem največjem uspehu na ATP turneji je mladenič za domače medije razkril svoje stanje, ki bo dalo misliti, da vam mogoče v življenju le ne gre tako slabo.

Alexandre Müller letos doživlja svoj teniški preporod. V Rimu se je prek kvalifikacij prebil celo do osmine finala, največji “skalp” je vzel z zmago v 3. krogu, ko je porazil svežega zmagovalca Madrida, Rusa Andreja Rubljova.

Po porazu v naslednjem krogu proti Čilencu Nicolasu Jarryju, je 27-letnik iz pariškega predmestja Poissy izlil dušo za časnik L’Equipe. Tako kot lani za uradno spletno stran ATP turneje, je pojasnil, da ima Crohnovo bolezen. Gre za sindrom, pri katerem ima pacient vnetno črevesno motnjo.

Takoj bi zamenjal vlogi

“Komaj čakam, da končam z igranjem tenisa. Pred vsako tekmo sem na stranišču, včasih zaradi tega izgubim tudi do tri kilograme, predvsem pa mi stanje pobira ogromno moči. Naučil sem se živeti s tem, da si moram vsaka dva tedna do konca svojega življenja vbrizgati injekcijo,” je za francoske časnike potarnal Müller, ki so ga zdravniki z neprijetno diagnozo seznanili pri 14 letih.

Italy Tennis Open
Po zmagi nad Rubljovim; FOTO: Guliverimage

Enega izmed vrhuncev svoje kariere je doživel lani avgusta, ko se je v prvem krogu Odprtega prvenstva ZDA na Arthur Ashe Areni, največjem teniškem stadionu na svetu, pomeril proti Novaku Đokoviću pred očmi nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame in njegove žene Michelle.

“Hrepenim po obdobju, ko mi ne bo več potrebno razmišljati z želodcem. Včasih vidim kakšnega vrstnika iz teniških krogov, ki obupuje nad svojo kariero. Najraje bi mu rekel, če zamenjava vlogi in prevzame moje črevesje. Hitro bi razumel, kako je igrati, potem ko greš pred srečanjem kar štirikrat na WC. Uživaj!” je tegobe slikovito opisal Francoz.

Kaj pravi stroka?

Crohnova bolezen ali regionalni enteritis spada med kronične vnetne črevesne bolezni, kar povzroča konstantno ponavljajoče se trebušne krče in diarejo. Najpogosteje se pojavlja na spodnjem delu tankega črevesa, pojavlja pa se tudi na debelem črevesu, najprej v zadnjiku in na koži, ki ga obkroža, sicer pa lahko bolezen zajema celotno področje prebavnega trakta, torej od ust do zadnjika.

Prizadeti ima krčevite bolečine v trebuhu, kronično drisko, pojavi se lahko izguba teka, slabost, hujšanje, vnetje sklepov, pogosti problemi, ki se pojavljajo vzporedno pri tem vnetju, so nenormalne povezave – fistule, ki lahko povezujejo dva različna dela črevesa, lahko tudi črevo in mehur (takrat plini, ki nastajajo ob nepravilni prebavi hrane uhajajo skozi penis), ali pa je ta povezava povzročena med črevesom in kožo.

Z rezultatom v Rimu se bo Müller prebil nazaj med elitno stoterico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!