Pavljučenkova ustavila pohod Zidanškove

Grand Slam 10. Jun 202120:41 > 20:42
Zidanškovo je zadnjo stopničko pred finalom ustavil Anastasia Pavljučenkova. Foto: Guliverimage

Tamara Zidanšek je v polfinalu odprtega prvenstva Francije izgubila proti Rusinji Anastasii Pavljučenkovi s 5:7 in 3:6. 32. igralka sveta je bila na zadnji stopnički pred finalom v sicer izenačenem dvoboju premočna za Slovenko, ki pa ji je z uvrstitvijo med najboljše štiri na grand slamu vseeno uspel rezultat kariere.

Po največjem uspehu tenisa v samostojni Sloveniji je imela Tamara Zidanšek danes priložnost, da se uvrsti v finale Roland Garrosa. Po petih zmagah na pariškem pesku – po vrsti so padle Kanadčanka Bianca Andreescu, Američanka Madison Brengle, Čehinja Katerina Siniakova, Romunka Sorana Cirstea in Španka Paula badosa – pa je bila v boju za vstop v finale boljša Anastasia Pavljučenkova, v sicer prvem medsebojnem obračunu obeh tekmic.

Za razliko od prejšnjega dvoboja je Zidanškova tokrat začela bolje in že v prvi igri odvzela začetni udarec tekmici, kar je potrdila s svojim servisom in povedla z 2:0. Pavljučenkova je odgovorila s tremi zaporednimi igrami, nato sta obe dobili igri na svoj servis. Pri izidu 4:3 za Rusinjo je Slovenka znova izgubila začetni udarec in se znašla v težkem položaju. Vseeno je Konjičanka prišla do izenačenja na 5:5, nato pa v enajsti igri zapravila dve priložnosti za ključni break. Pavljučenkova je povedla s 6:5 in nato na servis Konjičanke precej suvereno (Zidanškova je osvojila le eno točko) prvi niz odločila sebi v prid.

Verjetno najlepša točka Zidanškove na turnirju: 

Drugi niz se je začel v še bolj izenačenem tonu, kot je minil prvi. Zidanškova je imela dve break priložnosti, ki ju ni izkoristila, je pa zato v drugi igri to uspelo Pavljučenkovi, ki je povedla z 2:0. To prednost je Rusinja ob dveh breakih obeh tekmic zadržala (3:1), Zidanškova pa je v šesti igri dala vedeti, da se ne namerava predati, ko je igro na svoj servis dobila brez izgubljene točke.

23-letnica je znova odlično odreagirala v težkem trenutku in tekmici vzela servis za 4:3. V igri na svoj začetni udarec je Zidanškova dvakrat vodila (15:0 in 30:15), a je Pavljučenkovi znova uspel break, s katerim je bila le še igro oddaljena od finala. Tega je 29-letna Rusinja osvojila že v naslednji igri in se prvič prebila v finale turnirja velike četverice.

Zidanškova je kljub današnjemu porazu poskrbela za slovensko pravljico v Parizu, z uvrstitvijo v polfinale je poskrbela, da bo naslednji teden na lestvici WTA znova skočila med prvo petdeseterico – obeta se ji 47. mesto.

V drugem polfinalnem obračunu sta se merili 17. nosilka turnirja Maria Sakkari in nepostavljena Barbora Krejčikova. Prvi niz je s 7:5 dobila Čehinja, čeprav je zaostajala že z 1:3. Grkinjo je to prebudilo, v drugem nizu je povedla s 4:0, a nato komaj prišla do zmage (6:4). Odločil je zadnji niz. V njem je imela v deveti igri Sakkarijeva zaključno žogico, a je ni izkoristila. To se ji je maščevalo, saj je Krejčikova ob koncu dvoboja delovala bolj sveže, veliko lažje dobivala igre na svoj servis, premoč pa kronala v 16. igri, ko je Grkinji še zadnjič vzela začetni udarec in zmagala z 9:7 ter 2:1 v nizu.

Pariz, grand slam, polfinale:

Anastasija Pavljučenkova (Rus/31) – Tamara Zidanšek (Slo) 7:5, 6:3

Barbora Krejčikova (Češ) – Maria Sakkari (Grč/17) 7:5, 4:6, 9:7

Komentari

Vaš komentar