V srednjeevropski ligi slovenski klubi brez konkurence

Aleš Oblak

Slovenski klubi še naprej odlično nastopajo v srednjeevropski ligi Mevza, v kateri zasedajo najvišja mesta. Odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana in Calcit Volleyja so na vrhu prvenstvene lestvice, pri dekletih so Calcit Volley, Nova KBM Branik in Gen-i Volley na prvih teh mestih.

V srednjeevropski ligi Mevza, v kateri v letošnji sezoni nastopa kar šest slovenskih klubov, je za našimi ekipami zelo dober vikend. Odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana so namreč na domačem igrišču s 3:0 (18, 17, 24) odpravili avstrijski Union Raiffeisen Waldviertel, največ točk, kar 25, je k zmagi prispeval Petar Đirlić. Slovenski prvaki so s tem prevzeli prvo mesto na lestvici, na drugem pa so zdaj Kamničani s tekmo manj. Varovanci Marka Brumna so bili na gostovanju v Zagrebu dokaj prepričljivo, s 3:1 (-19, -19, 17, -21), boljši od Mladosti. Razlog za dobro voljo imajo tudi v Mariboru. Štajerci so se namreč s težkega gostovanja pri SK Zadrugi Aich/Dob vrnili s točko, saj so proti favoriziranim tekmecem klonili šele po petih nizih, s 3:2 (-24, 23, 17, -23, 8).

Tudi pri dekletih so slovenski klubi za zdaj izjemno uspešni. Nova KBM Branik in Calcit Volley sta namreč na dosedanjih šestih tekmah izgubila le po enkrat in s 14 točkami zasedata vrh lestvice. Minuli vikend so se Kamničanke srečale z Mladostjo iz Zagreba in po 128 minutah slavile s 3:2, pri čemer se je zadnji niz končal pri rezultatu 16:14, z 21 točkami pa se je izkazala Olivera Brulec Kostić. Tretje mesto v razvrstitvi srednjeevropske lige zaseda novogoriški Gen-i Volley, ki danes gostuje pri UOK Banjaluka Volley iz Bosne in Hercegovine. Gostiteljice v Mevzi doslej še niso zmagale, tako da se v slovenskem taboru nadejajo nove zmage.

Šempetranke prek Grosuplja do tretje zmage

Slabši vikend je tokrat za odbojkaricami ATK Grosuplja, ki so zelo dobro začele sezono in vseskozi krojile vrh lestvice. Razpoložene Šempetranke, ki so si med tednom zagotovile tudi uvrstitev v glavni del evropskega pokala CEV Challenger, so izkoristile izpad tekmovalnega ritma Dolenjk, ki so zaradi prestavitev tekem zadnji obračun odigrale pred tremi tedni. Varovanke Simona Krakarja so bile razpoloženim gostjam kos le v prvem delu prvega niza, nato pa so Savinjčanke z dobrimi začetnimi udarci povsem onemogočile napade domače vrste, se obenem razigrale v bloku in obrambi ter bile zanesljive v protinapadih. Trener SIP Šempetra Beno Božič je po tekmi dejal:“Zadovoljni smo s prikazanim, vedeli smo, na kakšen način moramo igrati proti ekipi iz Grosuplja. To nam je v večini časa zelo dobro uspevalo. Zelo sem zadovoljen, da smo končno uspeli stabilizirati sprejem in zaradi tega smo lahko brez težav igrali tudi v napadu.”

Odbojkarice Calcit Volleyja in Nove KBM Branika so bile z zmagama nad Luko Koper oz. Formisom tudi tokrat zanesljive.

Pri moških se je derbi 9. kroga odvijal v Mariboru, kjer je gostovala Krka. Po razburljivem obračunu četrtfinala Pokala Slovenije, ko so Mariborčani med tednom v Novem mestu le stežka prišli do zmage z 2:3, so bili štajerski odbojkarji tokrat precej boljši tekmec. Odbojkar Maribora Žiga Donik je obračun ocenil takole: “Tekma je bila zelo težka, čeprav ni bilo videti tako. Tekmeci so začeli dobro, tekma je bila od začetka zelo izenačena. Nato smo mi pritisnili, oni pa so z lastnimi napakami izgubljali stik z nami in na koncu smo zasluženo zmagali.”

Zmage v tem krogu so šle pričakovano še Salonitu Anhovo, Hočam in Hiši na kolesih Triglav.