Kliton Bozgo razkril, zakaj je iz Maribora prestopil v Olimpijo (VIDEO)

Nogomet 13. Apr 20239:16 0 komentarjev

V magazinu Pod prečko smo v rubriki Pogovor z legendo gostili legendarnega napadalca Klitona Bozga, nekdanjega dvakratnega kralja strelcev Prve lige Telemach, ki je v svoji karieri igral za oba največja slovenska kluba - Maribor in Olimpijo.

Danes 51-letni Kliton Bozgo, ki se je po koncu kariere hitro preselil v trenerske vode, je v članskem nogometu debitiral v svojem domačem klubu KF Tomori. “Tomori ima eno zanimivo značilnost. Gre za ekipo, ki se nikoli ni borila za prvo mesto, je pa imela pet najboljših strelcev lige. Pred mano je to uspelo trem in nato še enemu za mano. Ta klub ima nekaj posebnega, kar se tiče ustvarjanja napadalcev,” se svojih začetkov spominja Kliton Bozgo.

Ker je v otroštvu živel praktično čez cesto od domovanja Tomorija ne čudi, da je njegov idol Perparim Kovači, legendarni napadalec, ki je za Tomori igral kar 18 let. “Perparim Kovači je bil domačin. Ko je končal z igranjem, mi je dal dres. Na zadnji tekmi je igral nekaj minut, nato je prišlo do menjave. Perparim mi je dal njegov dres in z njim sem nadaljeval tekmo. Tako je na nek način prišlo do menjave generacij, kar mi je bila izjemna čast. Še danes imam njegov dres doma.”

Foto: Aleš Fevžer

Kako je Bozgo prišel v Maribor?

Neverjetna je zgodba o prihodu v Maribor, ki ga je okrepil leta 1993. Pred tem je igral za Dubravo, kjer ga je vodil tudi Ante Čačić, nekdanji trener Maribora, Dinama in tudi nekdanji selektor hrvaške reprezentance. Kliton se je hitro zaljubil v Maribor in se v Ljudski vrt vračal skozi vso kariero. Med navijači, ki ga imajo za pravo legendo, je bil vselej zelo priljubljen. Ljubezen je prestala celo selitev k Olimpiji.

“Po koncu prve sezone z Mariborom mi je potekla pogodba. Branko Horjak je moral iti, zamenjali so ga drugi trenerji z drugo vizijo. Nihče me ni povabil na kakšne pogovore. Imel sem ponudbe, a sem čakal do zadnje sekunde, saj nisem želel zapustiti Maribora. Nogomet je pač tak. Prestopil sem v Olimpijo. Najprej sem na prvi tekmi proti Izoli dosegel tri gole, že nato pa je sledil derbi v Ljudskem vrtu. Ozračje je bilo naelektreno. Olimpija je zmagala z 2:0, dal sem gol in asistenco. Po tej tekmi je prišlo do menjave upravnega odbora in trenerja. Kmalu se je vrnil Branko. Ker sem pustil odprta vrata, sem se kasneje vrnil nazaj,” o burnem obdobju razkriva Kliton Bozgo.

V zanimivem pogovoru za magazin Pod prečko je nekdanji albanski reprezentant razkril še številne zanimivosti, med drugim tudi razlog, zakaj se je zaljubil v Maribor in v štajerski prestolnici ostal tudi po koncu igralske kariere.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!