Srbsko-turški heroj, Halid Bešlić in nevarni taksist

Evroliga 23. Maj 202214:30 > 14:30 0 komentarjev
Foto: Euroleague Basketball via Getty Images

Padel je zastor na 65. sezono v zgodovini Evrolige oziroma 22. v posodobljeni različici. Drugič zapored in tudi drugič v zgodovini je naslov odnesel Anadolu Efes, prav tako drugič pa smetano individualnih nagrad in hvalospevov domačin v Štark Areni Vasilije Micić. Ob koncu sezone 2021/22 so za Sportklub spregovorili trener Würzburga Sašo Filipovski, ki je v Beogradu opravljal vlogo strokovnega komentatorja in člana turških šampionov Micić in Krunoslav Simon.

Beograd je od srede, ko je v srbsko prestolnico prišla tudi petčlanska ekipa Sportkluba, do konca sobotnega finala dihal s košarko. Ne le zaključni turnir Evrolige, vzporedno so se na sklepnem dejanju pomerila še najboljša evropska moštva do 18 let, organizirale so razne delavnice, v centru je bilo vzpostavljeno območje za navijače, ves čas so potekale tudi medijske aktivnosti.

Organizacija vsega je potekala brez napak, edina težava, s katero smo se soočili, je bila slabša internetna povezava prvi dan v dvorani, ki so jo v naslednjih dneh odpravili. Kot se za Beograd spodobi, je Evroliga za petkov večer zavzela tudi enega od znamenitih splavov ob reki Savi, kjer se zabave končajo šele po sončnem vzhodu.

Zmagovalci v sezoni 2021/22 – Anadolu Efes. Foto: Euroleague Basketball via Getty

Za edino in precej veliko črno piko izkušnji v srbski prestolnici je poskrbel taksist, ki je dvema novinarjema Sportkluba za kratko vožnjo želel zaračunati precejšnjo vsoto denarja. Morebitnih posledic ob neplačilu ni skrival, a se je na srečo vse razpletlo brez “drugega polčasa.”

Ob robu dogajanja številni slovenski velikani košarke

V osrčju Balkana se je zbrala vsa smetana evropske košarke, tudi z močnim slovenskim pridihom, čeprav vse od leta 2018, ko je Real Madrid do naslova popeljal Luka Dončić, Slovenija ni imela košarkarja na zaključnem turnirju.

So pa zato slovenske barve tam zastopali kar trije igralci ekip na finalnem Next Generation turnirju, kakor tudi številni nekdanji košarkarji in danes različni funkcionarji, vključno z Boštjanom Nachbarjem, Matjažem Smodišem, Rašom Nesterovićem in Primožem Brezcem.

Štark Arena. Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Štark Arena. Foto: Sportklub
Štark Arena. Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Rudy Fernandez. Foto: Sportklub
Sašo Filipovski. Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Urban Klavžar, foto: Sportklub
Primož Brezec, foto: Sportklub
Boštjan Nachbar, foto: Sportklub

Za strokovno podporo je šel s štirimi novinarji oziroma komentatorji v Beograd tudi Sašo Filipovski, sicer trener Würzburga, ki je skrbel tako za dodano vrednost pred, med in po tekmah, kakor tudi za dobro voljo.

“Bil sem del športne ekipe Sportkluba. Izkoriščam to priložnost, da se jim zahvalim. Počutim se fantastično s to ekipo. Bilo je tudi nekaj prostega časa, ki sem ga namenil za sestanke in pogovore,” pove 47-letni strateg, ki se je po koncu sezone v Nemčiji že zakopal v delo.

Kadruje namreč za prihodnjo sezono, kjer ga pogodba z Würzburgom veže še za tri leta: “Final four privabi veliko imen, veliko skavtov. Bil sem z Marinom Sedlačkom, z Lojzetom Milosavljevićem, bil sem tudi s svojim agentom Nikšo Tarletom. Pogovarjal sem se še s svojim športnim direktorjem in nekaterimi igralci. Delujem v Nemčiji in smo v obdobju zbiranja informacij, sestankovanja in selekcije igralcev za naslednjo sezono.”

Od leve proti desni: Sašo Filipovski, Miha Penko, Miha Gorela in Matija Kosmač. Foto: Sportklub

Več o dogajanju v Beogradu:

Zatišje pred viharjem v trenutni košarkarski Meki

Edini domačin na zaključnem turnirju zlomil grška srca

Real v idealnem trenutku končal urok el clasica

Grška okupacija Beograda z lepotno napako

Legenda Reala obujala spomine na Dončićev “vzlet” v Beogradu

Kralj Matjaž ostaja rekorder elitne Evrolige

“Ne smemo podcenjevati srca šampionov”

Slovenski podmladek v Beogradu napoveduje svetlo prihodnost

Fanatični Grki s tribun rešili nepomembno tekmo

Micić in nepričakovani nemški angel Turke obdržala v nebesih

Zaslužen naslov Efesa

Vrhunec tedna je bil zagotovo sobotni finale, ki je bil v več pogledih rekorden. Prvič je slavila ekipa, za katero je točke doseglo le pet igralcev. Prav tako še nikoli v finalu ni bilo doseženih tako malo točk, ob izidu 58:57 le 115.

Filipovski je mnenja, da je naslov Anadolu Efesa povsem zaslužen. “Zagotovo. Micić in Larkin sta izvrstno vodila svojo ekipo, v finalu je svoje dodal Pleiss z meti s polrazdalje. Igrali so odlično v obrambi in odgovorili na vse pasti Real Madrida.”

Vroč zaključek finala in veselje košarkarjev Anadolu Efesa:

Dvorana je za vse tekme ostala polna, čeprav je poraz Olympiacosa v polfinalu povzročil skrb, da se bo delež od kar enajst tisoč grških navijačev po bolečem porazu proti Efesu že vrnil domov.

“Vse tekme so bile izjemne, polna dvorana, večinoma rdeča zaradi navijačem Olympiacosa, ki so bili glasni in dajali dobro vzdušje na vseh tekmah. Pričakovali smo, da bo Barcelona dobila to Evroligo, a se jim je zalomilo v polfinalu. Na tekmi za tretje mesto, ki je bolj prestižna, so premagali Olympiacos. Dobra košarka se je igrala, čvrsta. V finalu smo videli malo košev, bila je izredno fizična igra,” je o dogajanju v Areni še dodal slovenski strateg.

Izjemna navijaška kulisa v Areni:

Micič heroj Srbije in Turčije

Če so bili zmagovalci na tribunah Grki in gre Špancem zasluga za izvrstno organizacijo celotnega zaključnega turnirja, je individualno na parketu zagotovo izstopal Vasilije Micić. Na veliko zadovoljstvo vseh domačih gledalcev na tribunah, saj gre za srbskega reprezentanta in nekdanjega člana Zvezde.

“Izjemen občutek, presrečen sem. Verjel sem, da se lahko zgodi nekaj takšnega, a da mi bo to uspelo v Beogradu, pred navijači in družino, da bo to tako prelep trenutek … Za vedno si ga bom zapomnil. Osvojili smo dve lovoriki z ekipo, ki je bila na zadnjem mestu, ko smo se zbrali pred štirimi leti. Spisali smo zgodovino,” je za srbske novinarske kolege Sportkluba povedal 28-letni organizator igre.

Nora trojka Micića za zmago v polfinalu:

Strateg Efesa Ergin Ataman ga je označil za “heroja Srbije in Turčije.” Micić, ki ima sicer še dvoletno pogodbo, a se znova spogleduje z odhodom v ligo NBA, se mu je zahvalil za besede: “Prišel sem skozi mala vrata. Vse, kar sem uspel pokazati in dokazati on zelo ceni. Če tako meni, se mu zahvaljujem, čeprav me verjetno večkrat nahruli kot pohvali.”

Efes je tako z drugim zaporednim naslovom izjemno dominacijo v Evroligi podaljšal v četrto leto. Leta 2019 so padli v finalu, sezono zatem igrali najboljšo košarko v Evroligi, a je zaključni turnir odnesla korona, zadnji dve sezoni pa so bili na največjem evropskem klubskem odru brez konkurence. Je to najboljša evroligaška ekipa v zgodovini? “Ne!” Če vprašate trenerja Reala Pabla Lasa.

Foto: Euroleague Basketball via Getty

Kljub poškodbi slovo z nasmeškom

Brez zadnjega nastopa za Turke pa je ostal hrvaški branilec Krunoslav Simon, ki je bil ob lanskem premiernem naslovu Anadolu Efesa med junaki. Poškodoval si je meniskus in tako ostal brez poslovilne tekme.

“Fantastičen občutek. Prepričan sem bil, da imamo priložnost za nov naslov, mislim, da smo zasluženo prvaki. Vse je bilo fenomenalno organizirano. Lani se je nekaj izgubilo zaradi korone, tokrat je bila izkušnja fantastična, žal mi je le, da sem tekmo spremljal s klopi,” pa je hrvaškim kolegom odgovoril Simon.

Prišel je tudi na svoj račun, saj je dobil stavo s hrvaškim komentatorjem Marinom Mrduljašem Babom. Dala sta si roki, da bo slednji zapel v prenosu, če bo Efes in s tem Simon znova prvak in obljubo tudi držal! Njegov pevski talent ob pesmi “Vraćam se Zagrebe tebi,” si oglejte na naslednji povezavi.

“Babo” ni bil edini, ki je predstavil svoj razkošen glasbeni talent. Za Sportklub je zapel tudi MVP finala Vasilije Micić, izbral si je Halidov hit. Več na povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!