Žreb Sloveniji namenil težke tekmece in stare znance (VIDEO)

Nogomet 2. Dec 202317:30 > 18:49 3 komentarji

Drugi december 2023 je pomemben dan za slovensko nogometno reprezentanco. Po velikem uspehu in uvrstitvi na evropsko prvenstvo so namreč varovanci Matjaža Keka dobili tekmece v skupinskem delu Eura 2024 v Nemčiji. pomerili se bodo z Anglijo, Dansko in Srbijo.

Žreb za evropsko prvenstvo 2024:

Skupina A: Nemčija, Madžarska, Škotska, Švica

Skupina B: Španija, Albanija, Hrvaška, Italija

Skupina C: Anglija, Danska, SLOVENIJA, Srbija

Skupina D: Francija, Avstrija, Nizozemska, kvalifikant A

Skupina E: Belgija, Romunija, Slovaška, kvalifikant B

Skupina F: Portugalska, Turčija, Češka, kvalifikant C

Tekme Slovenije na EP 2024:

16. junij 2023: Slovenija – Danska (Stuttgart)

20. junija 2023: Slovenija – Srbija (München)

25. junij 2023: Slovenija – Anglija (Köln)

Foto: Profimedia

Slovenija se bo v Nemčiji pomerila z reprezentancami, s katerimi se je srečevala tudi v nekaj zadnjih kvalifikacijah za velika tekmovanja. Z Anglijo se je srečala v kvalifikacijah za SP 2018 in EP 2016, z Dansko se je merila v boju za SP 1998 in EP 2024, medtem ko se je s Srbi udarila za SP 2002, EP 2012 in lani tudi v ligi narodov.

Prvo tekmo bodo Slovenci odigrali 16. junija prihodnje leto, ko se bodo v Stuttgartu pomerili z Dansko. Štiri dni pozneje sledi obračun s Srbijo v Münchnu, ki bo za slovenske navijače tudi najbolj ugoden z vidika potovanja. Za konec sledi 25. junija še obračun z Anglijo v Kölnu.

Prvenstvo odpirata Nemčija in Škotska

Na EP 2024 bo nastopilo 24 reprezentanc, od tega je 21 držav že uvrščenih. Dodatne kvalifikacije v marcu bodo dale še tri preostale potnike na veliko tekmovanje. Vsaka reprezentanca bo na turnirju z drugimi tremi v skupini odigrala po en dvoboj. Najboljši dve ekipi vsake skupine se bodo uvrstili v osmino finala, poleg tega pa tudi štiri najboljše tretjeuvrščene države.

Evropsko prvenstvo 2024 se bo začelo 14. junija v Münchnu. Otvoritvena tekma tradicionalno pripada domačinom, Nemci se bodo v Münchnu pomerili s Škoti. Finale bo odigran 14. julija v Berlinu.

Poleg Münchna in Berlina bo tekme gostilo še osem nemških mest: Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig in Stuttgart.

Zadnji trije potniki bodo znani marca

V marčevskih dodatnih kvalifikacijah bomo dobili zadnje tri potnike na evropsko prvenstvo. Reprezentance so se vanje uvrstile preko lige narodov. Na Euro vodijo še tri poti oziroma tri “veje”, in sicer:

Dodatne kvalifikacije A: Poljska, Wales, Estonija, Finska

Dodatne kvalifikacije B: Izrael, Bosna in Hercegovina, Ukrajina, Islandija

Dodatne kvalifikacije C: Gruzija, Grčija, Kazahstan, Luksemburg

Šeško in Verbič zadela za drugi Euro Slovenije

Spomnimo, slovenska nogometna reprezentanca si je potovanje v Nemčijo zagotovila po zmagi proti Kazahstanu z 2:1. Zabila sta Benjamin Šeško iz enajstmetrovke in Benjamin Verbič ob koncu tekme. Slovenija je na turnirju stare celine nastopila le enkrat. Leta 2000 se je pomerila s Španijo, Norveško in Jugoslavijo ter se poslovila po skupinskem delu z dvema osvojenima točkama za dva neodločena izida.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje