17-letni Slovenec z Nemčijo postal svetovni nogometni prvak

Nogomet 2. Dec 202317:28 1 komentar
Robert Ramsak v dresu nemške reprezentance. FOTO: Profimedia.

V Indoneziji je bilo danes konec svetovnega nogometnega prvenstva do 17 let. Nemci so, potem ko so bili pred nekaj meseci tudi evropski prvaki, po enajstmetrovkah premagali Francijo in osvojili še svetovni naslov. Do obeh naslovov jim je pomagal tudi nogometaš slovenskih korenin Robert Ramšak, ki bi v prihodnosti lahko zaigral za Slovenijo.

Robert Ramšak je v velikem finalu v igro prišel v 64. minuti, ko je Nemčija vodila z 2:1, a malo za tem ostala brez izključenega igralca, potem pa tudi prejela izenačujoči gol. To je bil tudi izid rednega dela tekme, potem so sledile enajstmetrovke, pri katerih je bila spretnejša Nemčija.

Tudi po zaslugi Ramšaka, ki je v gol spremenil eno od štirih uspešnih enajstmetrovk za Nemčijo. Ta podatek za nas seveda ne bi bil tako zanimiv, če ne bi šlo za nogometaša, ki ima slovenske korenine.

Ramšak, ki je pred mesecem dni dopolnil komaj 17 let, je član podmladka slovitega münchenskega Bayerna, zanj pa se potegujejo tudi Hrvati. Njegova mama je namreč Hrvatica, oče pa Slovenec, ki prihaja iz Maribora.

Ramšak je velik talent, kar potrjuje tudi to, da je bil letos poleti s štirimi goli najboljši strelec evropskega prvenstva 2017, na katerem so Nemci prav tako zmagali. Zanimivo, tudi takrat so v finalu premagali francoske vrstnike in tudi takrat zmagali po enajstmetrovkah.

Na danes končanem svetovnem prvenstvu v Indoneziji se je izkazal z dvema goloma in asistenco pri zmagi nad Venezuelo s 3:0 v skupinskem delu tekmovanja, zaigral pa je na štirih od petih tekem.

NZS se že poteguje zanj, oče pušča odprte možnosti

Na Nogometni zvezi Slovenije so mladega, v Nemčiji rojenega napadalca, ki ima tudi slovensko državljanstvo, že pozorni, kar je v izjavi za Nogomanio potrdil tudi direktor reprezentanc Miran Pavlin.

V pogovoru hrvaški portal Gol.hr je o možnosti menjave reprezentance spregovoril tudi nogometašev oče in dejal, da so vse možnosti odprte.

Adut Slovenije pri novačenju Ramšaka je zagotovo dejstvo, da bi se v slovenski reprezentanci zagotovo lažje prebil do vidnejše vloge kot v nemški, verjetno pa tudi hrvaški reprezentanci, čeprav tudi pri nas ne bo lahko. Slovenija ima namreč sijajno generacijo napadalcev.

Sloveniji se za prihodnost v napadu ne gre bati

Benjamin Šeško je bil z 20 leti najboljši strelec reprezentance Matjaža Keka v uspešnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024.

Žan Vipotnik ima 21 let in je že pomemben član reprezentance, zabija pa tudi v Franciji za Bordeaux.

Žan Celar je star 24 let in že nekaj let redno dosega gole za Lugano v švicarski prvi ligi, v prihodnosti pa si lahko obeta prestop v kakšno od petih najmočnejših evropskih lig.

Ne smemo pozabiti niti na 18-letnega Jako Cubra Potočnika, ki navdušuje v mladinskih selekcijah Kölna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje