Izpoved zlorabljene kanadske smučarke

Allison Forsyth. Foto: Profimedia

Nekdanja olimpijka in bronasta veleslalomistka na SP 2003 Allison Forsyth je sodni postopek proti kanadski smučarski zvezi končala s poravnavo, z zgodbo o spolnih in drugih zlorabah pa želi opozarjati na veliko problematiko športa in s tem pomagati novim smučarskim rodovom.

“Od leta 1998 uporabljam mehanizme obvladovanja. 17 do 18 let sem zaznavala osebnostne spremembe, ekstremne motnje hranjenja, strah pred obsojanjem, globoko zakoreninjeno negotovost in pomanjkanje samozavesti,” je v intervjuju za CBC Sports dejala nekdanja kanadska alpska smučarka Allison Forsyth. Smuči je v kot postavila leta 2007, v prvi vrsti zaradi zdravstvenih težav. Kmalu zatem je postalo jasno, da smučarka, ki je petkrat stala na odru za zmagovalke, nazadnje ob zmagi Tine Maze leta 2005 v Santa Caterini, še zdaleč ni bila le žrtev smučarskih poškodb, temveč tudi zlorab.

V 90. letih preteklega stoletja jo je večkrat spolno zlorabil trener Bertrand Charest. Izkazalo se je, da Alison Forsyth ni bila osamljena žrtev. Pred šestimi leti je bil namreč Charest na podlagi 37 obtožb kar devetih deklet, starih med 12 in 19 let, spoznan za krivega. Sprva je bil obsojen na 12 let zapora, a so mu kazen po pritožbi znižali na 57 mesecev, leta 2020 pa je bil pogojno izpuščen.

Desetletje in pol po koncu kariere. Foto: Profimedia

Allison Forsyth se na tej točki ni ustavila. Zaradi odgovornosti je tožila tudi kanadsko smučarsko zvezo. Proces se je ta teden končal s poravnavo. Podrobnosti niso znane. Dovolj zgovoren pa je obširen zapis na spletni strani kanadske zveze. Smučarki so se kot krovna organizacija javno opravičili, priznali, da bi morali storiti več za zaščito svojih smučark, in zavzeli stališče do ničelne tolerance v primeru zlorab.

Alpske discipline kanadske zveze bodo ob tem kanadskemu centru za duševno zdravje in šport donirale 15 tisoč dolarjev. Ob tem so podprle Allisonino nadaljnjo zmožnost razprave o svojih izkušnjah brez omejitev. ”Podpiramo njeno strast in prepričanje, da gre odločno naprej pri nadaljnjem razvoju vključujoče in varne športne kulture. Kot organizacija se ji zahvaljujemo, ker je imela pogum, da je kot žrtev zahtevala spremembo. Upamo, da bo to priznanje in opravičilo pomembno vplivalo na njen proces zdravljenja,” so zapisali pri Alpine Canada in dodali, da so odtlej popolnoma spremenili svoje vodstvene in nižje kadrovske strukture.

Genevive Simard, Tina Maze in Allison Forsyth po veleslalomu v Santa Caterini, 8. januarja 2005. Foto: Profimedia

Madež ostaja. Kot tudi smučarkina zgodba. Pomemben del poravnave je zatorej dogovor o tem, da lahko svoje negativne izkušnje deli tudi v prihodnosti. V prvi vrsti kot opozorilo. “Potreboval sem 44 let, da sem spoznala, kdo v resnici sem,” pravi nekdanja veleslalomska specialistka, ki je sprva točke svetovnega pokala osvajala tudi v slalomu, v zaključku kariere pa še v obeh hitrih disciplinah n kombinaciji.

V svoji izpovedi za CBC Sports je priznala, da je vrsto let za vse, kar se ji je zgodilo, krivila sebe, danes pa si očita molk. Molčala je, ker je poslušala okolico in poskušala ohraniti smučarsko kariero. Dejala je tudi, da sprva ni želela ”uničiti življenja” trenerju, ki jo je zlorabil. “Po treh letih in pol civilnega postopka sem hvaležna, da imam potrditev o njegovih dejanjih,” pravi Allison Forsyth in dodaja, da v najbolj kritičnih trenutkih zlorabe s strani kanadske zveze ni bila deležna pomoči.

“V televizijskih prenosih ste videli športnico, ki je bil med deseterico najboljših na svetu, nastopa na SP in OI, z rokami v zraku, nasmejana in mahajoč množici. Toda v sebi je bila tako zelo bolna. In zlobna do sebe. Kaznovala sem se in se poškodovala. Čutila sem, da si športnega statusa ne zaslužim. Da, ljudje ne vedo, kaj se dogaja v športniku,” dodaja nekdaj uspešna smučarka, danes mati treh otrok, ki deluje kot promotorka varnega športa in organizacijska svetovalka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje