Hitrostni rekorder se vrača v Slovenijo

Alpsko smučanje 9. Maj 20245:00 0 komentarjev
Aleš Brezavšček (na fotografiji iz leta 1998) se bržčas vrača v Slovenijo. Foto: Guliver images

Podoba slovenske smučarske reprezentance za sezono 2024/25 ima obris, uradne potrditve bo po zadnjih informacijah deležna šele ob koncu maja ali celo v začetku junija. Vse kaže, da se vrača Aleš Brezavšček, precej daljši pa je seznam odhajajočih.

Marca se je nekdanji alpski smučar Rok Perko kot drugi Slovenec preizkusil med hitrostnimi smučarji. V Varsu je drvel s hitrostjo 226 km/h, lov na rekordno znamko mu je preprečila odpoved zadnjega dela svetovnega prvenstva. Ob vrnitvi domov nam je potrdil, da se bo vrnil med lovce na hitrost, slovenski državni rekord (240 km/h) pa vsaj še eno leto ostaja v lasti Aleša Brezavščka. Ta je bil ob Perkovem podvigu še trener bosanske reprezentantke Elvedine Muzaferije, novo sezono bo zanesljivo pričakal v novem delovnem okolju. Po naših informacijah bo to slovenska moška ekipa za hitri disciplini, v kateri je predviden za glavnega trenerja.

Brezavšček, nekdanji reprezentant in prvi Slovenec s smukaškimi točkami svetovnega pokala, je v Sloveniji že deloval, in sicer v ženski reprezentanci in na klubski ravni, v tujini pa si je smučarski kruh služil v Ukrajini, Belorusiji, BiH in na Hrvaškem. Če bo deležen zelene luči vseh delovnih teles, bo na vrhu moške smukaške piramide nasledil Aleša Gorzo, po novem trenerja v ekipi Ilke Štuhec.

Ana Bucik. Foto: Aleš Fevžer

Slovenski alpski smučarji so mesec in pol po koncu sezone svetovnega pokala razpeti med oddihe in kondicijsko vadbo. Še bolj pestro je te dni dogajanje na sedežu Smučarske zveze Slovenije, kjer novi vodja panoge Matjaž Šarabon, ki je primoran dodatno zategniti proračunski pas, dober mesec po imenovanju zbira vse delce za prenovljeno slovensko smučarsko sestavljanko. Čeprav je bilo sprva načrtovano nekoliko drugače, naj bi zbor panoge vse programe, vključno z reprezentančnimi seznami in proračuni, potrjeval šele predvidoma 30. maja. Dva tedna pred tem naj bi o tem razpravljal alpski odbor. V skrajnem primeru bi lahko prišlo celo do zamika v prvi teden junija.

Večina večjih reprezentanc v mednarodni karavani je sicer svoje sezname tekmovalcev in trenerjev že objavila, novemu slovenskemu vodstvu pa tudi ob skromnejši ponudbi na trgu in dejstvu, da je treba opraviti rezervacije za priprave, vode že teče v grlo. Jasno je tudi, da bo nova reprezentančna struktura postregla s kar nekaj spremembami, ne le s prej omenjeno menjavo v obeh ekipah za hitri disciplini. Že pred dnevi smo namreč poročali tudi o tem, da naj bi se slovenskim smučarkam priključila Lila Lapanja, ki je doslej nastopala pod ameriško zastavo. Pri SZS so potrdili oddajo vloge za spremembo smučarskega državljanstva, ameriška Slovenka pa do zelene luči predsedstva FIS selitve uradno še ne želi komentirati.

V ženski reprezentanci naj bi imel sicer po naših informacijah glavno besedo še naprej Mitja Kunc, ki bo skrbel predvsem za Ano Bucik, pričakovati pa gre nadaljnje sodelovanje z Denisom Šteharnikom, ki ostaja trener Neje Dvornik. Delo je že začela tudi okrepljena ekipa Andreje Slokar, v kateri ima še naprej glavno besedo Boštjan Božič, rokave pa je kot svetovalec in kondicijski trener že zavihal Andrea Massi.

Žan Kranjec še naprej s Klemnom Bergantom? Foto: Aleš Fevžer.

Več negotovosti spremlja sestavljanje delovnih struktur v moški kategoriji, pa še zdaleč ne le na nižjih tekmovalnih ravneh. Konkretno, tudi olimpijski veleslalomski podprvak in prvi adut reprezentance Žan Kranjec, ki se je medtem že lotil dela s kondicijskim trenerjem, še vedno ne ve, v kakšni obliki in v kakšnih odprtosti do ostalih tekmovalcev naj bi delovala njegova spremljevalna ekipa, vse pa kaže na spremembe.

Kdo odhaja?

Kar nekaj dosedanjih sodelavcev SZS si je medtem že našlo novo delovno okolje. Janez Slivnik in Grega Koštomaj bosta trenerski karieri nadaljevala v avstrijski ekipi evropskega pokala. Marko Vukičević se bržčas znova umika iz smučarskih vrst. Okrog več imen kroži vprašaj. Vse pa kaže, da v reprezentanci, čeprav so odgovorni sprva tudi javno trdili drugače, ne bo prostora za dosedanjega vodjo panoge Miho Verdnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!