Slovenskemu smučanju se obeta ameriška okrepitev

Alpsko smučanje 6. Maj 202419:00 3 komentarji
Lila Lapanja na pragu prestopa v slovensko reprezentanco. Foto: Profimedia

Če bo selitev odobrilo tudi predsedstvo FIS, bo nekdanja ameriška smučarska reprezentantka Lila Lapanja v novi sezoni svetovnega pokala branila slovenske barve.

Nekdanji avstrijski reprezentant Marcel Hirscher je vložil prošnjo za selitev pod okrilje nizozemske zveze. Lucas Braathen želi norveško zastavo zamenjati za brazilsko. Vodilne može Mednarodne smučarske zveze pa bo na naslednji seji predsedstva ob razpravi o omenjenih dveh primerih čakala tudi slovenska vloga.

Potem ko sta Štefan Hadalin in Meta Hrovat tekmovalne smuči dokončno postavila v kot, utegne slovensko reprezentanco v kratkem okrepiti znan obraz iz svetovnega pokala. To je Lila Lapanja, ameriško-slovenska alpska smučarka, ki je doslej nastopala pod zastavo ZDA, a že pred časom ostala brez reprezentančnega statusa. Marca je v smučarskem središču Sun Valley v zvezni državi Idaho še zadnjič postala ameriška slalomska državna prvakinja. Zdaj se je znašla na pragu prestopa.

Specialistka za tehnični disciplini je bila že v preteklosti večkrat v stiku s slovenskimi smučarskimi veljaki. To pomlad se je dokončno odločila za zamenjavo smučarskega državljanstva, po naših informacijah je Smučarska zveza Slovenije vlogo z vsemi prilogami že naslovila na FIS. Ker ima 29-letna smučarka tudi slovensko državljanstvo in podpisano izpisnico ameriške krovne organizacije, večjih preprek ne bi smelo biti. Neji Dvornik, Andreji Slokar in Ani Bucik bi se tako kot reprezentančna sotekmovalka pridružila že na začetku nove sezone.

V svetovnem pokalu je zbrala 44 nastopov. Foto: Profimedia

V selitvi v slovensko reprezentanco štirikratna zmagovalka slalomskega seštevka severnoameriškega pokala vidi še zadnjo priložnost za tekmovalni preboj in nastop na olimpijskih igrah. Njeno izhodišče je sicer nekoliko slabše, saj je na FIS slalomski lestvici zdrsnila na 72. mesto. Se je pa letos v Jasni vrnila med dobitnice točk svetovnega pokala. Doslej se je med trideseterico zavihtela štirikrat, najvišje lani v Flachauu, kjer je bila 23.

Spomnimo, že lani se je za slovensko smučarsko državljanstvo odločila tudi 20-letna nabrežinska Slovenka in članica goriškega kluba Caterina Sinigoi, ki je pod novo zastavo že nastopila na mladinskem svetovnem prvenstvu in tekmah evropskega pokala.

Lila je hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje. Ta se je iz domačega Tržiča v ZDA preselil kot študent, nato pa si ob slikovitem jezeru Tahoe z Američanko Margaret Beiser ustvaril družino. Po obetavnih rezultatih v mlajših kategorijah se je Lila prebila v ameriško reprezentanco, v zadnjih letih pa je iskala pravo obliko samostojne ekipe. Vse kaže, da jo zdaj čaka še slovensko poglavje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje