Ilki Štuhec se nasmiha zgodovinski smuk

Alpsko smučanje 14. Nov 202315:12 0 komentarjev
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec. Foto: Guliverimage

Potem ko so veter in velike količine novozapadlega snega preprečili izvedbo dvojnega smukaškega programa pod Matterhornom, se zdaj luč na koncu švicarsko-italijanskega predora kaže vsaj za žensko karavano. Ilka Štuhec pred zgodovinskih smukom, ki bo povezal dve državi.

“Dvanajst,” je z značilno salvo smeha na vprašanje, koliko se na lestvici od ena do deset veseli uvodnih dveh smukov nove sezone, pred tedni kot iz topa izstrelila Ilka Štuhec. Kljub odločnosti pa je odgovor vendarle skrival kanček zadržanosti. Najboljša slovenska smukačica je namreč že lani, poznavajoč vremenske razmere in stanje ledenika, dvomila o izvedljivosti novembrskih tekem v Zermattu.

Njene slutnje so se uresničile, saj so morali organizatorji zaradi pomanjkanja snega odpovedati premiero spektakularnega smuka pod Matterhornom. Letos imajo prireditelji snega dovolj, nemara celo preveč. Zaradi vetra in nove snežne odeje sta namreč ob koncu minulega tedna odpadla oba moška smuka. Še več, že pred tem je bil od treh predvidenih izpeljan zgolj prvi trening.

A čeprav so razmere v tem delu Alp sila spremenljive, pa trenutne napovedi vendarle dovoljujejo spogledovanje z izpeljavo načrtovanega scenarija za ženske. Sneženje se je namreč umirilo, ugodnejša pa je tudi vremenska napoved za preostanek tedna. Tekmovalni program za sredo, četrtek in petek predvideva uradne treninge, sobota in nedelja (11.45) pa sta rezervirana za prva smuka v sezoni 2023/24.

V Zermattu hitijo s pripravami na gostovanje ženskega dela smučarske karavane. Foto: Profimedia

Prvi mož organizacijskega odbora Franz Julen ostaja optimist. Vzporedno pa ima odprti še dve fronti. Na prvi sanira škodo po moški odpovedi, obenem pa glasno zagovarja smiselnost novembrskega termina. Pri Mednarodni smučarski zvezi naj bi bili namreč bolj naklonjeni selitvi tekem v marčevsko obdobje, odprtje sezone v hitrih disciplinah pa naj bi znova prepustili Severni Ameriki.

Za smukaško odprtje je sicer prijavljenih 50 smučark iz 17 držav. Med njimi je seveda Ilka Štuhec, ne pa tudi glavni tekmici za veliki kristalni globus – Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova.

Tudi proga za ženski smuk nosi ime Gran Becca, a je nekoliko krajša od moške preizkušnje. Štartna hišica bo namreč nameščena na nadmorsko višino 3.485 metrov, le nekaj metrov nad švicarsko-italijansko mejo. Večji del trase tako poteka po italijanskem pobočju s ciljem na nadmorski višini 2.840, pri predelu Cime Bianche nad Cervinio.

Moška karavana torej ni dočakala zgodovinskega smuka, prvega v dveh državah. Več možnosti imajo ženske.

Prav zaradi pregovorne novembrske vremenske muhavosti je štab Ilke Štuhec za zadnje priprave izbral Norveško, in sicer smučarsko središče Juvass. Tam je tabor nekdanjega dvakratne svetovne prvakinje postavil piko na i pripravljalnemu obdobju. Slednje je bilo tokrat drugače obarvano, v prvi vrsti zaradi kar dvomesečnega bivanja v Južni Ameriki. Iz Ilkine ekipe po sezoni preobrazbe in pripravah, ki so sledile, prihajajo optimistični toni.

V nedavnem intervjuju za Sportklub jih je potrdil tudi novi trener v ekipi Natko Zrnčić-Dim. ”Po lanski sezoni je jasno, da še ni rekla zadnje besede. To je tudi izhodišče za nadaljnje delo. Preostane ji boj. Za zmage, stopničke … Tudi za mali kristalni globus. Le zakaj ne?! Za nami so dolge in uspešne priprave. Verjamem, da bodo tekme pokazale dobro delo. Pomembno je, da so treningi minili brez poškodb ali drugih težav,” je boj za najvišja mesta potrdil nekdanji hrvaški reprezentant.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!