Smučarski navdušenci, pozor! Prihaja januar za sladokusce

Alpsko smučanje 30. Dec 20238:07 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Najboljše smučarke in smučarji sveta so za letošnje leto svojo opremo že postavili v kot in uživajo v novoletnih praznikih. A ti bodo snežni karavani prinesli le malo premora in počitka, pred nami je namreč koledarsko izjemno pester smučarski januar, v katerem nas čakajo številne poslastice.

Da je mesec januar eden najbolj intenzivnih mesecev svetovnega pokala v alpskem smučanju, ni nobena novost. A zaradi številnih odpadlih oziroma prestavljenih tekem bo januar 2024 v belem cirkusu pester, kot že dolgo ne.

Slovenski ljubitelji alpskega smučanja bodo na svoj račun prišli tudi zato, ker se dogajanje pravzaprav začenja v deželici na sončni strani Alp. Bolje rečeno tik pod njimi v Kranjski Gori, ki bo tudi letos gostila tradicionalno mariborsko Zlato lisico. Zelena luč za slalom in veleslalom deklet je prižgana.

Zlata lisica je v Mariboru nazadnje domovala leta 2019. Foto: Profimedia

Najboljše smučarke sveta nato čaka vikend hitrih disciplin v Zauchenseeju, kjer bodo na sporedu kar tri tekme, tudi odpadli superveleslalom iz St. Moritza. 16. januarja sledi spektakularni nočni slalom v Flachau, naslednji konec tedna bodo specialistke za veleslalom in slalom tekmovale ‘na dvorišču’ Petre Vlhove v Jasni.

Vrhunec januarja bodo dekleta dočakala v Cortini D’Ampezzo, kjer bosta med 26. in 28. januarjem na sporedu dva smuka in superveleslalom. Vse skupaj se bo, kar se januarskega dogajanja tiče, končalo z enim izmed najtežjih veleslalomov v sezoni, ki ga bo gostil Kromplatz.

Smučarski januar za dekleta

6. in 7. januar: Kranjska gora (slalom, veleslalom)

12. – 14. januar: Zauchensee, Avstrija (2x superveleslalom, smuk)

16. januar: Flachau, Avstrija (slalom)

20. in 21. januar: Jasna, Slovaška (slalom, veleslalom)

26. – 28. januar: Cortina D’Ampezzo, Italija (2x smuk, superveleslalom)

30. januar: Kromplatz, Italija (veleslalom)

Kraljevski januar za moške

A še bolj spektakularen kot ženski smučarski januar bo prvi mesec novega leta za moške. Na sporedu je namreč kopica smučarskih klasik.

Novo smučarsko leto se tradicionalno začenja v Švici, najprej z vikendom tehničnih disciplin v Adelbodnu, nato bo na sporedu tradicionalni spopad za prestižne lovorike Lauberhorna, ki jih dobijo zmagovalci tekem v Wengnu.

Lani je slalomsko zmago v Wengnu slavil Henrik Kristoffersen. Foto: Profimedia

Komur ne bo uspelo v Švici, bo popravni izpit iskal na še eni smučarski klasiki proge Streif v Kitzbühlu, kjer bodo smučarji vnovič iskali svoje ime na eni izmed slovitih gondol proti vrhu. Dvojni program, s slalomom in veleslalomom, nas čaka tudi nekaj dni kasneje pod žarometi proge Planai v Schladmingu. Januar se z dvema superveleslaloma zaključuje v nemškem Garmisch-Partenkirchnu.

Smučarski januar za moške

6. in 7. januar: Adelboden, Švica (slalom, veleslalom)

11. do 14. januar: Wengen, Švica (2x smuk, superveleslalom, slalom)

19. do 21. januar: Kitzbühel, Avstrija (2x smuk, slalom)

23. in 24. januar: Schladming, Avstrija (slalom, veleslalom)

27. in 28. januar: Garmisch-Partenkirchen, Nemčija (2x superveleslalom)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!