Smučarski svet se spreminja: po Braziliji še Nizozemska

Alpsko smučanje 24. Apr 202410:05 1 komentar
Marcel Hirscher. Foto: Profimedia

Zgodba o smučarski vrnitvi Marcela Hirscherja dobiva obliko. Sprva senzacionalna napoved, zdaj tudi potrditev iz Avstrije.

Pred dnevi je nekdanji avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher v Salzburgu zaprosil za sestanek s predstavniki avstrijske smučarske zveze (ÖSV). Po stisku roke je dobil tisto, kar je želel, in sicer privolitev domicilne panožne organizacije za spremembo smučarskega državljanstva. Avstrijci so zdaj tudi uradno potrdili, da osemkratnemu zmagovalcu skupnega seštevka svetovnega pokala ne bodo povzročali težav.

”Soglasno smo sprejeli odločitev, da Marcelu Hirscherju dovolimo to spremembo,” je za Kronen Zeitung potrdil generalni sekretar ÖSV Christian Scherer in dodal: ”To počnemo zaradi hvaležnosti do Marcela. Seveda nam je žal, radi bi ga videli tekmovati za Avstrijo. Spoštujemo njegovo odločitev.”

Scherer je moral v sredo zgodaj zjutraj na vprašanje odgovarjati zaradi senzacionalnih zapisov o tem, da se Hirscher vrača v smučarsko karavano, in sicer pod nizozemsko zastavo. Novico je prvi objavil švicarski Blick. Če 35-letni solnograški smučarski zvezdnik želi zamenjati državljanstvo, potrebuje tudi soglasje matične zveze. Ker ga bo dobil, se bo lahko zglasil pri Mednarodni smučarski zvezi.

Marcel Hirscher se je umaknil leta 2019. Foto: Profimedia

Marcel Hirscher dogajanja še ne komentira. Je pa prej omenjeni Scherer potrdil njegovo namero. Nizozemska sicer ni naključna izbira. Njegova mama Sylvia je namreč Nizozemka. Za vrnitev v tekmovalno areno mora sicer nekdanji olimpijski in svetovni prvak, ki se je na vrhuncu kariere upokojil leta 2019, znova vstopiti tudi v protidopinški sistem.

Odmevna vrnitev bo obenem tudi izjemna marketinška poteza za blagovno znamko Van Deer, katere pobudnik in lastnik je prav Hirscher. Med drugimi sta na seznamu njegovih tekmovalcev tudi Henrik Kristoffersen in Timon Haugan. Da bi se jima pridružil na tekmah svetovnega pokala, mora Hirscher najprej izboljšati svoje FIS točke. To naj bi storil že na novozelandskih tekmah nižje ravni.

Vse kaže, da bo svetovni pokal z novo sezono bolj pisan. Poleg tradicionalnih držav so se namreč na smučarskem zemljevidu v zadnjih letih z izstopajočimi dosežki že pojavile Andora, Grčija in Belgija. Lucas Braathen bo poskrbel, da bo med elito tudi Brazilija. Hirscher ima načrte z Nizozemsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje