Svojeglavi brazilski Norvežan pripravlja nova presenečenja

Alpsko smučanje 17. Jan 202414:20 0 komentarjev
Lucas Braathen. Foto: Profimedia

Lanskoletni slalomski kralj Lucas Braathen, ki je oktobra presenetljivo naznanil smučarko upokojitev, se utegne kmalu predstaviti v konkurenci prostega sloga, še naprej pa v zraku ostaja njegova selitev v brazilsko reprezentanco.

“V karieri sem imel vedno tri cilje. Prvi je bil postati najboljši smučar na svetu. Drugi cilj je bil vrniti nekaj smučarski sceni. In tretji je bil preseči šport in narediti razliko. Vedno sem poskušal iti svojo pot, vedno sem želel slediti svojim ciljem, vedno sem se trudil, da nikoli ne sledim receptom drugih ljudi. A svojega tretjega cilja v tem sistemu nisem mogel doseči. Zato sem moral umakniti. Karkoli se mi bo v prihodnosti zgodilo, zagotovo vem le to, da bom ubral svojo pot. Prav to je botrovalo tej odločitvi,” se je v pogovoru za Kronen Zeitung pred dnevi razgovoril Lucas Braathen, zdaj že nekdanji norveški smučar. In morda bodoči brazilski.

Pinheiro, kakršno je njegovo srednje brazilsko ime, je v Kitzbühel, kjer je ta tedne zbrana smučarska elita, pripotoval kot gledalec in tudi DJ. Pripravlja namreč prav poseben šov. A še zdaleč ni izključeno, da bi se v karavano lahko vrnil tudi kot tekmovalec. Morda že prihodnje leto, in sicer v dresu brazilske reprezentance. Sin Norvežana in Brazilke v domovini svojega očeta ni našel skupnega jezika s krovno smučarsko organizacijo. V Južno Ameriko pa naj bi ga pot poleg potnega lista in krvi vodila tudi svoboda. Ob prestopu bi lažje uveljavil sodelovanja s svojimi pokrovitelji.

Lusacova mama Alessandra je Brazilka iz Sao Paula, zato ima v lasti dvojno državljanstvo. S tem bi se ob zahtevku za menjavo smučarskega državljanstva pri FIS lahko izognil pravilu, po katerem bi moral prosilec v novi državi bivati vsaj dve leti. Poleg tega bi moral smučar prošnji predložiti še obrazložitev osebnih okoliščin za spremembo registracije in prejeti soglasje norveške zveze. Če tovrstnega pisnega soglasja ne bi imel, bi moral na prvo tekmo pod novo zastavo čakati 12 mesecev.

Smučarski svet sicer pozna kar nekaj primerov zamenjav tekmovalnega državljanstva. Romed Bauman tekmuje kot nemški reprezentant, do leta 2020 pa je branil avstrijske barve. Nekdanja ameriška smučarka Sarah Schleper se je v olimpijsko družino vrnila kot reprezentantka Mehike. Avstrijec Kilian Albrech je kariero zaključil pod bolgarsko reprezentanco. Urs Omboden se je iz Švice preselil v Moldavijo. Znanih je tudi kar nekaj slovenskih primerov. Avstrijca Bernhard Knauss in Josef Strobl sta srečo preizkusila s slovenskim potnimi listom. Po drugi strani pa je Mojca Ratej smučala za BiH, Albin Tahiri se je preselil v kosovsko reprezentanco, Alek Glebov v rusko, Marko Vukičević pa v srbsko.

Foto: Profimedia

Prestopa 23-letni dobitnik malega kristalnega globusa, ki se lahko pohvali tudi s petimi zmagami, ne želi javno potrditi. Je pa ni nikoli ovrgel. Ob tem ne skriva, da je po šokantni oktobrski naznanitvi poglobil sodelovanje s proizvajalcema smuči Atomic in očal Oakley, jasno pa je, da za njim kot pokrovitelj odločno stoji tudi proizvajalec energijskih pijač Red Bull. Pred časom je objavil tudi fotografije slalomskega treninga z Red Bullovo čelado in v ščitnikih z barvah brazilske zastave.

Iz Švice pa medtem prihajajo namigi o tem, da se utegne Braathen kmalu predstaviti v konkurenci serije Freeride World Tour. Gre za atraktivno  panoga smučanja prostega sloga v celem snegu. Sezona se bo začela prihodnji tedne v Baqueiri Beretu. Je to novo presenečenje?

Veljal je za tipičnega predstavnika novega smučarskega rodu, ki je zavladal svetovnemu pokalu. Sin Norvežana in Brazilke, rojen 19. 4. 2000, je nase najprej opozoril na mladinskem svetovnem prvenstvu 2019 v Val di Fassi, kje rje bil drugi v slalomu in tretji v kombinaciji. V članski kategoriji se je sprva osredotočil na tehnični disciplini. Tako v slalomu kot veleslalomu spada med elito. Lani je bil prvi slalomist in sedmi veleslalomist svetovnega pokala. Pohvali se lahko se petimi zmagami in 12 uvrstitvami na stopničke. V pretekli zimi je začel točke osvajati še v superveleslalomu, tako da je bil naposled celo četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zdelo se je, da gre za napoved napada na veliki globus. Toda …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!