Mikaela Shiffrin Italijanki podarila naslov prvakinje

Alpsko smučanje 6. Feb 20238:21 > 15:12
Federica Brignone je nova svetovna prvakinja v kombinaciji. Foto: Profimedia

Federica Brignone (1:57.47) je dobila tekmo alpske kombinacije na svetovnem prvenstvu v Meribelu. Italijanka je bila najhitrejša že v superveleslalomskem delu preizkušnje, svojo prevlado pa nato potrdila še na slalomu. Ilka Štuhec je kot edina Slovenka nastopila le v hitrostnem delu preizkušnje, nato pa se je umaknila.

Italijanska himna bo prva melodija na slovesni podelitvi kolajn SP 2023. Zaigrala bo v čast Federice Brignone. Za 32-letno nekdanjo zmagovalko skupnega seštevka svetovnega pokala je to prva zlata kolajna na velikih tekmovanjih. Zmagi je bila sicer blizu že pred dvanajstimi leti, ko jo je v veleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu premagala Tina Maze. Tokrat je bila v superveleslalomu prepričljivo najhitrejša, nato pa je presenetila še z drugim časom slaloma. “Hvaležna sem za današnji dan in ponosna na svojo predstavo. Nisem pustila, da bi me pomembnost tekme prevzela. Bila sem osredotočena. Superveleslalom je bil odločilen. Slalom pa je bil zame skoraj popoln,” je dejala junakinja sončnega ponedeljka v Meribelu.

Drugo mesto na uvodni preizkušnji prvenstva v Franciji je osvojila Švicarka Wendy Holdner (+1,62), brona pa se je presenetljivo razveselila Avstrijka Ricarda Haaser (+2,26). Največja osmoljenka danes je bila Američanka Mikaela Shiffrin. Prva dama sezone je na prvi progi postavila šesti čas (+0,96), na drugi pa bila na sijajni poti do naslova svetovne prvakinje, saj je skoraj povsem izničila zaostanek, a le nekaj vrat pred ciljem odstopila.

Mikaela Shiffrin je ostala praznih rok. Foto: Profimedia

Na tekmi je sicer nastopilo le 33 smučark, za start v slalomu se jih je odločilo vsega 20, uvrščena pa je bila na koncu osemnajsterica. Med nastopajočimi je bila tudi Ilka Štuhec. Edina slovenska predstavnica, ki je današnjo tekmo vzela predvsem kot pripravo na superveleslalom ter dodaten preizkus terena za sobotni smuk, je s startno številko 18 v cilj prišla z zaostankom 1,28 sekunde in dosegla deseti rezultat, na slalomu pa nato ni nastopila.

VIDEO: Ilka Štuhec pojasnjuje svoj umik

“Preteklo je že kar nekaj let od zadnjega tekmovalnega smučanja v slalomu, zato nisem želela tvegati. Vendarle je to prvi dan svetovnega prvenstva, moji cilji pa so jasni,” je umik pojasnila Ilka Štuhec in dodala: “Proga, ki sem jo spoznala, mi je všeč. Zanimiva je. Je pa malce nenavadna. Treba se je prilagoditi nanjo. Predvsem na vse valove. Ubrati je treba pravi taktični pristop, me pa veseli, da proga omogoča napadanje.”

Prvenstvo, ki ga zaenkrat zaznamujejo tudi lepi vremenski pogoji, se bo v torek nadaljevalo z moško kombinacijo. Slovenska javnost sicer na SP 2023 največ pričakuje prav od Ilke Štukeh, a v smuku, kjer bo v soboto napadala že svoje tretje odličje, in od Ane Bucik v tehničnih disciplinah ter Žana Kranjca v veleslalomu.

Rezultati alpske kombinacije, ženske (Meribel):
 1. Federica Brignone (Ita)    1:57,47    
 2. Wendy Holdener (Švi)      +1,62 
 3. Ricarda Haaser (Avt)      +2,26 
 4. Ramona Siebenhofer (Avt)    +2,48 
 5. Franziska Gritsch (Avt)    +2,71 
 6. Michelle Gisin (Švi)     +3,43 
 7. Laura Gauche (Fra)      +3,71 
 8. Emma Aicher (Nem)       +3,78 
 9. Elena Curtoni (Ita)      +4,05 
10. Marie-Michele Gagnon (Kan)   +4,91 
...

Komentari

Vaš komentar