Zdaj tudi uradna smučarska upokojitev

Alpsko smučanje 5. Apr 202317:00 2 komentarja
Tina Robnik. Foto: Profimedia

"Dovolj je bilo," tudi uradno sporoča dolgoletna slovenska smučarska reprezentantka Tina Robnik, ki smuči postavlja v kot in ob rehabilitaciji pogleduje proti novim izzivom.

Na kar smo namignili že pred časom, se je zdaj tudi uresničilo. Razred smučarskih upokojencev z letnico 2023 je dopolnila slovenska veleslalomska specialistka Tina Robnik. Da se je spogledovala z umikom, je priznala že lani. Vseeno se je odločila za nov poskus preboja v širši veleslalomski vrh, ki pa se je po dveh poškodbah končal dokaj klavrno.

Smučarka iz Luč jo je skupila že septembra, ko si je na treningu Saas Feeju zlomila del goleni. Decembra se je nato vrnila v tekmovalno karavano, nastopila na šestih tekmah svetovnega pokala in enkrat prišla do točk (Kranjska Gora, 29. mesto), nato pa je februarja, na pragu svetovnega prvenstva, na treningu v Podkorenu vnovič padla in se še huje poškodovala (izpah desnega kolena in zlomom zgornjega dela golenice).

Izkazalo se je, da je bila prav ta poškodba zadnja kaplja čez rob. Že pred tem je imela nemalo zdravstvenih težav, najhujše poškodbe pa je bila deležna pred dvanajstimi leti. Na treningu smuka svetovnega mladinskega prvenstva v Crans Montani si je namreč zlomila tri vretenca. Rezultatski izkupiček nekdaj sile nadarjene smučarke je bil tako skromnejši od pričakovanj in želja. Mlajša sestra Mateje Robnik se je štirikrat zavihtela med najboljšo deseterico, stopničkam pa je bila najbližje leta 2020 v Kranjski Gori (6. mesto, 6 stotink za tretjim mestom). Dvakrat je bila tudi del olimpijske reprezentance (2018 in 2022), trikrat pa je nastopila na svetovnih prvenstvih (2013, 2017 in 2021).

Tina Robnik. Foto: Aleš Fevžer

Kdo se poslavlja?

In kdo je do danes že zapustil beli cirkus? Nicole Schmidhofer, Tessa Worley, Johan Clarey, Travis Ganong, Beat Feuz, Julian Rauchfuss, Steve Nyman, Matthias Mayer, Trevor Philp, Coralie Frasse-Sombet … Kar nekaj smučarjev pa se še odloča o tem, ali nadaljevati kariero. Med njimi je tudi Štefan Hadalin, ki te dni pospešeno testira novo opremo. “Sem še dovolj mlad in tudi dovolj kakovosten za dobro delovanje v smučanju. Dejstvo pa je, da bi moral spremeniti določene vzorce in poglede. To je daljši proces od spremembe materiala,” nam je dejal v nedavnem pogovoru.

Da bo prehod Tine Robnik na novo življenjsko pot potekal dokaj gladko, je sicer z ustrezno izobrazbo (magisterij socialnega dela) in zaposlitvijo na zavodu za osebno asistenco poskrbela kar sama. Še pred tem pa jo čaka zaključek rehabilitacije po zadnji poškodbi.

In medtem ko 31-letna Savinjčanka smuči postavlja v kot, pa smučarska srenja še vedno čaka na dokončno odločitev Mete Hrovat. Kot smo prvi poročali že marca, se 25-letna Gorenjska resno spogleduje z vrnitvijo v tekmovalno areno. V slednjo pa bo zanesljivo vstopila Andreja Slokar, ki je okrevala po oktobrski poškodbi kolena. Vmes se je Primorka sicer razšla z dosedanjim trenerjem Boštjanom Božičem, tako da lahko pričakujemo prevetren trenerski štab.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje