Čustveni vrtiljak novega državnega prvaka

Smučarski skoki 22. Dec 202312:30 1 komentar
Lovro Kos
Foto: Aleš Fevžer

Lovro Kos bo po prikazanih nastopih v Klingenthalu in Engelbergu eden najmočnejših slovenskih adutov na prihajajoči novoletni turneji. Mladi smučarski skakalec je v sijajni formi in bi bržkone lahko poskrbel celo za prve slovenske stopničke v letošnji zimi, če se mu pretekli teden na tekmi ne bi primerila diskvalifikacija.

Lovro Kos je letošnjo sezono pričel kasneje kot običajno. Zaradi letos manjše nacionalne kvote je izpustil uvodni dve postaji v Ruki in Lillehammerju, a se svojim reprezentančnim kolegom nato končno pridružil v Klingenthalu in Engelbergu, kjer je zamenjal Žigo Jelarja.

“To je bila prava odločitev,” priznava tudi glavni trener Slovencev Robert Hrgota, zadovoljen nad visokim nivojem skokov, ki jih kaže njegov tekmovalec. To je nenazadnje potrdil tudi v četrtek, ko je v Planici osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka.

Kosov sicer nekoliko zapozneli prihod v skakalno karavano je bil nadvse uspešen, saj je že na prvi postaji v Klingenthalu navdušil s četrtim mestom, zelo dober pa bil tudi minuli konec tedna, ko je bil na nedeljski tekmi v Engelbergu sedmi. “Moram reči, da sem s skoki na tekmah zelo zadovoljen. V Engelbergu sem prikazal svoje najboljše, zdaj bom poskušal v tem ritmu nadaljevati,” zadovoljstva ne skriva Kos.

Kontrolor je imel svoje razloge

Še bolje je na švicarskem prizorišču kazalo 24-letniku na sobotni tekmi, ko bi se po sijajnem prvem skoku morda lahko potegoval celo za zmagovalni oder, a mu je načrte prekrižal kontrolor in ga diskvalificiral.

“Kontrolor je imel svoje razloge, a se mi zdi, da je tako pred vsako novoletno turnejo. Malce nas opozorijo, da smo šli izven okvirjev dovoljenih pravil. Mislim, da je bilo prav, da je to naredil. Seveda sem bil najprej jezen na kontrolorja, nato nase, a na koncu se sprijazniš, da ne moreš ničesar spremeniti. Vse to sem podoživel v roku desetih minut,” opiše čustveni vrtiljak, ki ga je pred slabim tednom dni podoživel, sogovornik.

Ni skrivnost, da nova pravila številnim skakalcem še vedno povzročajo preglavice. Nenazadnje Kos ni bil edini tekmovalec tisti dan, ki je bil diskvalificiran. Enaka usoda je namreč doletela tudi nemškega in finskega tekmovalca.

“Zelo hitro sprejemajo odločitve, pravila pa malodane spreminjajo z danes na jutri. Poleti razviješ oziroma odkriješ nekaj, kar ti ustreza, nato pa to ne velja. To se lahko zgodi tudi čez noč in si nato diskvalificiran,” je potarnal Kos.

Na novoletno turnejo ga vežejo lepi spomini

A kot poudari, je neljubi dogodek že pozabljen. Zdaj je namreč že osredotočen na prihajajočo novoletno turnejo. Zanj bo to že tretja turneja štirih skakalnic, na kateri bo skušal uloviti svoje druge stopničke. Prve si je na tekmovasju za zlatega orla priskakal pred dvema letoma, ko je bil v Garmisch-Partenkirchnu tretji.

Lovro Kos
Foto: Aleš Fevžer

“Na turnejo me vežejo lepi spomini. Skakalnice so zares lepe in posebne, predvsem pa mi je všeč, da niso moderne in da je vsaka nekoliko drugačna. Hitro se moraš prilagoditi in hitro se vidi, v kakšni formi si. Najpomembneje bo, da se prebijem skozi kvalifikacije, nato pa si želim predvsem osem lepih skokov,” je zatrdil novi državni prvak in pripomnil, da se na skakalnicah trenutno počuti zelo samozavestno, saj uživa v skokih, v zraku pa je sproščen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje