Že na prvi tekmi afera, ki bi lahko zaznamovala zimo

Alpsko smučanje 28. Okt 202315:01 5 komentarjev
Lara Gut Behrami je v Söldnu slavila zmago, a je tudi med najbolj glasnimi kritiki novega pravila. FOTO: Profimedia

Medtem ko je Lara Gut Behrami na tradicionalni veleslalomski ledeniški premieri slavila prvo zmago v sezoni, Ana Bucik pa je bila zadovoljna z enajstim mestom, v Söldnu odmeva prva diskvalifikacija zaradi zaznanega fluora na drsni plošči smuči. Ker je bilo o tem veliko govora že v preteklih tednih, se zdi, da bi lahko novost, prežeta z nezaupanjem in namigih o možnih sabotažah, dodobra zaznamovala sezono.

Ragnhild Mowinckel je prva smučarka v zgodovini, ki je brez uvrstitve ostala zaradi rdeče luči ob nadzoru smuči po uvedbi prepovedi fluora v fazi priprave opreme. Norvežanka je prvo vožnjo ledeniškega veleslaloma končala na šestem mestu, zataknilo pa se je pri novem nadzoru tekmovalne opreme. Ob kar dveh meritvah drsne plošče se je namreč prižgala rdeča luč, kar pomeni, da je naprava zaznala delce fluora. Ta je z novo sezono prepovedan v mažah in pršilu za pripravo smuči, saj zaradi neustrezne razgradljivosti škoduje naravi.

Napovedana uvedba novega pravila s pripadajočimi sankcijami je v belem cirkusu dvignila nemalo prahu. Tudi odziv opremljevalca diskvalificirane smučarke je bil temu primerno oster. Vodja Headove tekmovalne ekipe Rainer Salzgeber je razplet označil za katastrofo. ”Serviser je pred dvema dnevoma smuči pripravil na prav takšen način in jih pripeljal na FIS-ovo meritev. Prižgala se je zelena luč. Danes je meritev pokazala temno rdečo,” je bil v pogovoru za APA nejevoljen Salzgeber.

Direktor ženskega dela svetovnega pokala Peter Gerdol mu je odgovoril na daljavo. ”Nadzorniki so preverili vse smuči. V primeru Ragnhild je bila zaznava precej visoka vrednost fluora, znatno višja od stopnje tolerance. Diskvalifikacija je bila neizbežna. Tekmovalna žirija ni imela druga možnosti,” je dejal zamejski Slovenec v službi FIS in zavrnil večkrat izražen strah pred kontaminacijo smuči med smučanjem. Kot je pojasnil, so pri FIS dve leti preverjali merilne naprave. ”Če je smučarka zapeljala po smučini, na kateri so bili ostanki fluora, so vidne minimalne spremembe. Tokrat je bila vrednost precej višja, obenem pa zaznana na več mestih. Ne, dvoma ne more biti,” je dodal Gerdol.

Ragnhild Mowinckel. FOTO: Profimedia

Spomnimo, o strahu tekmovalcev je pred dnevi govorila tudi Lara Gut Behrami, sicer današnja zmagovalka veleslaloma. ”Meritve niso točne. Poleg tega je možna sabotaža. Verjetno bo najbolje, da moj serviser spi s smučmi,” je dejala Švicarka. Podobno je pred tem razmišljala tudi Ilka Štuhec. “Vsi razmišljamo trajnostno. Navsezadnje iz prve vrste opazujemo, kako podnebne spremembe vplivajo na smučanje. Tudi smučarji želimo pomagati. A ta korak je rahlo nespameten. Moti nas, da meritve niso natančne. To ni pošteno. Konkretno, če nastopim s štartno številko 15, bom na progi ‘pobrala’ del fluora mojih predhodnic. In bom diskvalificirana. Tudi prostora, kjer so shranjene smuči, ni mogoče zaščititi. Morda se tam fluor po zraku znajde na krtači. Možnih je več scenarijev. Tudi takšen, da ti nekdo s sprejem potegne po smučeh. To ni pošteno,” pravi srebrna smukačica minule sezone, ki je napovedala protestno peticijo najboljših smučarjev.

S kritičnostjo ni skoparila niti vodja Ilkine ekipe Darja Črnko. “To je eno veliko sr… Oprostite, težko se izrazim drugače. FIS trdi, da imajo naprave, ki to natančno merijo. Dokazano pa je, da je v roku pol ure lahko pri smučki meritev različna. Prav je, da se tekmovalci borijo. Sistem je lahko krivičen, saj se utegne zgoditi, da bo tekmovalec po krivem diskvalificiran. Po drugi strani pa ne vem, ali je prav, da serviser pripravi smučko, krivdo pa nosi tekmovalec,” pravi Darja Črnko in dodaja, da po njenih informacijah sistem ni dovolj dodelan, da bi mu lahko popolnoma zaupali.

O tekmi …

Uvodno veleslalom nove sezone v Söldnu je dobila Lara Gut Behrami, ki je v napetem finalu za dve stotinki sekunde prehitela Federico Brignone, tretja pa je bila Petra Vlhova. Medtem ko sta Neja Dvornik in Andreja Slokar ostali brez finalne vožnje, pa je Ana Bucik tekmo končala na enajstem mestu. ”Pred prvo tekmo je vedno veliko negotovosti. Prva vožnja je bila takšna, kakršne sem se bala. Zato sem vesela, da sem se v drugem nastopu sprostila in smučala veliko bolje. Sem zadovoljna, čeprav je v mojem smučanju še kar nekaj rezerv,” je po tekmi dejala edina Slovenka s točkami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje