Jurij Tepeš stopa v velike čevlje

Smučarski skoki 16. Apr 202420:03 0 komentarjev
Jurij Tepeš
Foto: Aleš Fevžer

Po presenetljivem vnovičnem slovesu Zorana Zupančiča z mesta glavnega trenerja slovenskih smučarskih skakalk so na Smučarski zvezi Slovenije že našli njegovega naslednika. Vlogo bodo po naših informacijah zaupali nekdanjemu smučarskemu skakalcu Juriju Tepešu.

Danes 35-letni Ljubljančan je svoj zadnji profesionalni skok opravil pred štirimi leti. Za sabo ima relativno uspešno športno kariero, v kateri je dosegel sedem posamičnih uvrstitev na zmagovalne stopničke, od tega dve na najvišjo. Po njej prav dolgo ni ostal brez službe, saj se je nemudoma podal v trenerske vode in kot pomočnik glavnemu trenerju mladink Stanetu Balohu pomagal pri kaljenju nove generacije smučarskih skakalk.

“Zdi se mi, da sem se kar dobro znašel, čeprav sem svojo celotno skakalno kariero govoril, da trener pa nikoli ne bom. A sem si dal možnost, da se preizkusim tudi v tej vlogi in mi je postalo kar všeč. Lepo mi je, ker delo večino časa poteka zunaj in ker učim prihodnje profesionalne športnike. V tem sem našel veliko motivacije. Spomnim se, kako so ljudje nekoč pomagali meni, zdaj bi rad mlajšim pomagal tudi jaz,” je konec januarja v pogovoru za Sportklub povedal Jurij Tepeš, ki ima že vrsto let zelo dober vpogled v razvoj ženskih skokov. Ne nazadnje je bila dolgo let uspešna smučarska skakalka tudi njegova sestra Anja.

Jurij Tepeš
Jurij Tepeš (Foto: SK)

“Ženski skoki gredo kar v pravo smer. Lani so dekleta prvič skakala na velikanki, upam, da bo letos še boljše nadaljevanje in da jih bo na letalnici letelo še več. Po velikosti skakalnic in pripravljenosti lovijo moške,” je pred slabimi tremi meseci razmišljal nekdanji smučarski skakalec, ki je sicer svoje največje uspehe dosegal kot mladinec, ko je bil na domačem mladinskem svetovnem prvenstvu v Kranju leta 2006 posamično in ekipno drugi, z moštvenimi kolegi pa se je na prvenstvu v Trbižu leto pozneje razveselil še zlata in posamičnega brona.

S prihodom na položaj glavnega trenerja slovenske ženske smučarske reprezentance Tepeš stopa v zelo velike čevlje predhodnika Zorana Zupančiča. Oseminštiridesetletnik je v šestih letih na čelu reprezentance osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, ekipa, ki jo zapušča, pa poleg aktualne zmagovalke svetovnega pokala Nike Prevc vključuje tudi svetovno prvakinjo iz leta 2021 Emo Klinec, dobitnico velikega kristalnega globusa iz sezone 2020/21 Niko Križnar in mladinsko svetovno prvakinjo Tajo Bodlaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!