Šok v slovenskih skokih: Zoran Zupančič odhaja!

Smučarski skoki 16. Apr 202419:46 0 komentarjev
Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Veliko presenečenje iz vrst slovenskih smučarskih skakalk! Po šestih sezonah se z mesta glavnega trenerja poslavlja Zoran Zupančič, ki bo svoje razloge za odhod pojasnil na sredini novinarski konferenci. Izjemno uspešnega Žirovca bo na čelu orlic zamenjalo znano skakalno ime.

Zoran Zupančič ni več trener ženske skakalne reprezentance A. 48-letni Žirovec, ki je ekipo prevzel pred začetkom sezone 2018/19, bo svoje razloge za odhod s položaja pojasnil na jutrišnji novinarski konferenci na sedežu Smučarske zveze Slovenije. Ob njem bosta sogovornika tudi predsednik panoge Borut Meh in vodja panoge Gorazd Pogorelčnik.

Pri krovni organizaciji so že rešili vprašanje Zupančičevega naslednika: zamenjal ga bo nekdanji smučarski skakalec in zmagovalec dveh tekem v svetovnem pokalu Jurij Tepeš. Ljubljančan je nazadnje deloval kot pomočnik glavnega trenerja Staneta Baloha v mladinski ženski konkurenci.

Zupančič je v šestih sezonah slovensko reprezentanco iz občasne obiskovalke zmagovalnega odra spremenil v pravo skakalno velesilo. Orlice so v času njegovega vodenja v svetovnem pokalu kar 84-krat stopile na zmagovalni oder, od tega so zbrale 20 zmag ter po 32 drugih in tretjih mest.

Leta 2021 je Slovenija na domačih tleh na Ljubnem ob Savinji prvič v ženski konkurenci zmagala, ob zaključku tiste zime pa je Nika Križnar postala prva Slovenka z velikim kristalnim globusom v smučarskih skokih. Enako je v tej sezoni uspelo tudi Niki Prevc, vmes (v sezoni 2021/22) pa so bile slovenske tekmovalke najboljše tudi v pokalu narodov.

Zoran Zupančič
Zupančič z Niko Prevc (levo) in Niko Križnar (desno). Foto: Aleš Fevžer

V šestih sezonah pod Zupančičevim vodstvom so skakalke zbrale tudi pet uvrstitev med najboljšo trojico v skupnem seštevku svetovnega pokala, in to kar štiri različne tekmovalke. Izkazale so se tudi na velikih tekmovanjih. Z olimpijskih iger v Pekingu 2022 so se vrnile s tremi kolajnami: Urša Bogataj je bila zlata, Nika Križnar bronasta, obe pa sta bili tudi del zmagovalne zasedbe na mešani ekipni tekmi s Timijem Zajcem in Petrom Prevcem.

Največji uspehi skakalk pod vodstvom Zupančiča:

– dve zlati in bronasta olimpijska kolajna (Peking 2022; Urša Bogataj, Nika Križnar in mešana ekipa)

– zlata, srebrna in dve bronasti kolajni s svetovnih prvenstev (Oberstdorf 2021 in Planica 2023; Ema Klinec, ekipa, Nika Križnar, mešana ekipa)

– veliki kristalni globus Nike Križnar (2021) in Nike Prevc (2024)

– pokal narodov (2022)

– 84 stopničk v svetovnem pokalu: 20 zmag (18 posamičnih, 1 ekipna, 1 superekipna), 32 drugih mest (29 posamičnih, 3 ekipna), 32 tretjih mest (32 posamičnih)

Podobno uspešno je bilo tudi svetovno prvenstvo 2021 v Oberstdorfu, kjer je prvakinja srednje naprave postala Ema Klinec, ekipa pa je zasedla drugo mesto. Veselje v Nemčiji je dopolnila Križnar z bronom na veliki napravi. Zadnjo snežinko so v ženskem taboru proslavili lani na šampionatu v Planici, kjer sta bili Klinec in Križnar del tretjeuvrščene mešane ekipe z Zajcem in Anžetom Laniškom.

Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Kljub vsem naštetim uspehom pa ni šlo vse gladko. Leta 2022, po osvojitvi pokala narodov, se je Zupančič že poslovil s svojega položaja, saj na SZS niso upoštevali njegove želje po okrepitvi ekipe. Nato so zelo na hitro vendarle našli skupni jezik in diplomant Fakultete za šport je ostal na položaju. Lani je bila njegova prihodnost na čelu reprezentance pod vprašajem zaradi nekoliko slabših rezultatov, a ga je z odličnim drugim delom sezone ’rešila’ Ema Klinec.

Zdaj se Zupančič torej poslavlja. Da bi najtrofejnejši slovenski skakalni trener lahko zapustil vrste orlic, je namignil že na zaključku sezone v Planici. Razloge za odhod bo skupaj z vodilnimi možmi zveze predstavil na sredini opoldanski novinarski konferenci.

Zoran Zupančič se je od aktivne skakalne kariere, v kateri je v svetovnem pokalu edino točko osvojil leta 1995 v Saporu, poslovil že pri 21 letih. Trenersko delo je prvič spoznal v domačem žirovskem klubu SSK Alpina, ki je pod njegovim trenerstvom močno napredoval. Leta 2012 je postal trener v DPNC (Državni panožni nordijski center), od koder je prek otroških tekmovanj, FIS tekmovanj in mladinske reprezentance napredoval vse do članske ženske ekipe. Predvsem po zaslugi Klinec in Križnar je že na mladinskih velikih tekmovanjih osvojil 15 kolajn, uspešno delo pa je nadaljeval tudi med članicami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!