Ko solze potočijo tudi slovenski orli (VIDEO)

Smučarski skoki 6. Feb 202417:36 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Odločitve, da po koncu sezone zaključuje svojo športno kariero, s tresočim glasom ni pospremil le Peter Prevc, precej čustveno so njegovo slovo na današnji novinarski konferenci v Planici doživeli tudi njegovi reprezentančni kolegi.

Če je Peter Prevc še pred začetkom novinarske konference deloval odločno, so ob naznanitvi slovesa in zahvaljevanju vsem, ki so mu na športni poti stali ob strani, čustva premagal tudi njega. A 31-letnik še zdaleč ni bil edini s cmokom v grlu. Na novinarsko konferenco so ga prišli podpreti tudi njegovi reprezentančni kolegi, ki so bili enotni v tem, da bodo s slovesom skakalnega asa ogromno izgubili tako smučarski skoki kot slovenski šport.

“Zagotovo ni enostavno, a se moramo zavedati, da sezona še poteka. Najbolj čustveno bo verjetno na zadnji tekmi sezone v nedeljo v Planici. Bo pa morda imel nekaj več časa, da se na to pripravi. Trenutno še težko zberem vtise, kaj vse je dosegel in kje sem bil tudi jaz zraven. Lahko rečem le, da je bil ogromen profesionalec,” je dejal Anže Lanišek, ki okreva po januarskem padcu na treningu v Planici.

Poudaril je, da si s Petrom delita podobne vrednote, saj obema zelo veliko pomenita družina in otroci, ogromno pa mu je dal tudi s profesionalnega vidika. “Meni in vsem je pokazal, da se da. Da so vsa tekmovanja od olimpijskih iger do svetovnih prvenstev, novoletne turneje in veliki kristalni globus izvedljivi. Mislim, da sem mu to tudi že povedal, če ne, pa mu bom še kdaj. Njegovo prevlado bomo poskušali peljati dalje, da se ne bo vse, kar smo postavili, končalo,” je dodal.

Foto: Aleš Fevžer

Cela ekipa izgublja velikega kapetana

Podobno kot javnost je sicer tudi Prevčeve reprezentančne kolege presenetilo, da bo letošnja sezona njegova zadnja. Novico jim je sporočil na svetovnem prvenstvu na Kulmu, a kot so zatrdili, je bilo namigov, da se poslavlja, v preteklosti že kar nekaj.

“Namignil mi je že nekoliko prej, a sem ga kar nekajkrat povprašal, ali še obstajajo možnosti, da bi nadaljeval. Mislim, da ga zdaj nima več smisla spraševati o tem,” pa je priznal Timi Zajc.

Foto: Aleš Fevžer

Dobitnik dveh odličji z zadnjega svetovnega prvenstva v smučarskih poletih je obenem poudaril, da ga bo sam še posebej pogrešal, saj sta na tekmah cimra, v preteklosti pa mu je že ničkolikokrat na pomoč priskočil z nasveti. “Vselej, ko mi ni šlo, mi je želel pomagati. Bil je vodja ekipe. Ko je bilo treba sprejeti odločitev, smo ga vedno poslušali. Cela ekipa izgublja velikega kapetana. Naslednjo sezono bomo verjetno vsi občutili praznino,” je dejal Zajc in svojega osem let starejšega stanovskega kolega označil za velikega vzornika.

Sam sem se reprezentanci pridružil dve leti po njegovi najuspešnejši sezoni. Bil je privilegij, da sem bil lahko zraven in imel tako uspešnega vzornika v ekipi. Prvih nekaj let sem ga gledal z velikimi očmi in se veliko naučil od njega, v zadnjih pa smo se veliko družili tudi v zasebnem življenju. Mislim, da je bilo doslej precej lažje hoditi na tekme kot pa bo to morda prihodnje leto,” je še povedal Zajc.

Brat Domen vesel, da Peter sledi svojemu srcu

Da Peter še ni rekel zadnje in da ga v letošnji sezoni čaka še kar nekaj tekem, pa je poudaril njegov brat Domen. “Ta novinarska konferenca je zato, da na koncu sezone zaradi njegove odločitve ne bo takšen ’bum’. Vesel sem, da se je tako odločil, saj vem, koliko je vlagal in koliko se je trudil. Predvsem sem vesel, da sledi svojemu srcu in hodi po poti, ki si jo je zadal,« je zatrdil najmlajši od bratov Prevc.

Foto: Aleš Fevžer

Kot je dejal 24-letnik, ga je bolj kot dejstvo, da se njegov brat poslavlja, presenetilo predvsem, kdaj se je že odločil za slovo. Pri sebi sem vseeno slutil, da se bo to zgodilo. Nenazadnje to vidiš tudi po obnašanju, saj ga le poznam že nekaj let. Pred Kulmom sem ga glede slovesa malce zbadal in mi je podal odgovor, čeprav se je pri tem zasmejal. Morda bo v to odločitev kdaj tudi podvomil, a zagotovo gre z velikim korakom srečnemu življenju naproti.”

Slovenija je izgubila zares vrhunskega športnika

Na novinarski konferenci smo lahko videli kar nekaj objokanih obrazov, solze pa je le težko zadrževal tudi Lovro Kos. “Težko je, ker ga ne bo več v ekipi. Je zgled tega, da ni vse v opremi, ampak je pomembno trdo delo in da ne gre z glavo skozi zid. Lepo je biti del ekipe, ki ima tako vrhunske športnike. Od njih se lahko veliko naučiš. Malce bo treba še predelati dejstvo, da ga prihodnje leto ne bo več. Šele takrat bomo videli, ali nam manjka in ali ga bomo prosili, da se vrne za kakšen vikend in dvigne ekipo,” je ob brisanju solz razlagal Kos.

Mladi smučarski skakalec sicer ni pozabil omeniti, da je Peter velikan smučarskih skokov. “Ravno prej sem gledal spletno stran Mednarodne smučarske zveze, ki je objavila seznam najboljših smučarskih skakalcev vseh časov. Pozabili so na Petra. Mislim, da bi to objavo lahko popravili in ga uvrstili nanj, saj je zares veliko storil za ta šport. Seveda ni tako, kot bi umrl, a Slovenija je izgubila zares vrhunskega športnika,” je še pripomnil Kos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!