Konflikte naj rešuje politika, športniki želimo le tekmovati

Zimski športi 24. Feb 202320:56
Foto: Guliverimage

Ob prvi obletnici ruskega vojaške invazije na Ukrajino smo se na svetovnem prvenstvu v Planici pogovarjali s smučarskim tekačem Oleksandrom Lisohorom in smučarskim skakalcem Jevgenom Marusiakom. Oba se osredotočata na športne nastope in o drugih stvareh ne želita razmišljati, čeprav priznavata, da je težko.

Prav danes mineva eno leto, odkar je Rusija začela z vojaško agresijo v Ukrajini, ki še vedno traja. Medtem ko imajo ruski in beloruski športniki v večini športov prepoved nastopa, ki velja tudi za tekmovanja pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis), pa Ukrajinci tekmujejo, če jim to razmere dopuščajo.

Po tekmi dvojnega zasledovanja v smučarskem teku na svetovnem prvenstvu v Planici smo ustavili enega od treh nastopajočih Ukrajincev, Oleksandra Lisohorja.

Oleksandr Lisohor
Foto: Sportklub

“Zame je velika čast, da lahko zastopam Ukrajino. Naloga športnikov je tekmovati in predstavljati državo, naloga politike pa je, da rešuje vojne konflikte. Na tako velikem tekmovanju ne razmišljam o drugih stvareh, kot o tem, kako najbolje zastopati svojo zastavo,” je dejal.

Skupaj z družino sicer živi v Estoniji, kjer trenira brez podpore reprezentance. “Težko je. Zame je to prvo svetovno prvenstvo. Ljubim svojo deželo, kaj več o vojni pa zdaj ne bi govoril.”

Tragedija traja že predolgo

Zelo težko gredo besede z jezika tudi skakalcu Jevgenu Marusiaku, ki se je za razliko od svojega rojaka Vitalija Kaliničenka uspešno prebil na moško posamično tekmo na srednji skakalnici. “To je res velika in težka zadeva. Vem, da so te dnevi zdaj, a o tem skušam razmišljati čim manj. Želim se zbrati za nalogo, zaradi katere sem tukaj. Upam na čimprejšnji mir, da se pri nas ne bo nihče vojskoval, saj ta tragedija traja že predolgo.”

Jevgen Marusiak
Foto: Sportklub

Ob vprašanju, kako bi bilo, če bi se na tekme vrnili Rusi in Belorusi, kar je v luči olimpijskih iger 2024 želja Mednarodnega olimpijskega komiteja, pa Marusiak na kratko odgovori: “Ne vem, kako bi bilo, če bi bili skupaj na tekmah.”

O morebitni vrnitvi Rusov in Belorusov na tekmovališča pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis) je v Planici govoril že predsednik Fis Johan Eliasch: “Gre za zelo zahtevno tematiko, saj ne moreš izbirati, kje se rodiš. Med športnikom in domačo zvezo je treba potegniti ločnico. Prav tako je bila v Združenih narodih skoraj soglasno sprejeta resolucija, v kateri je integriteta športnika zelo jasno določena. Spopadamo se z izredno zahtevnim konfliktom, obenem pa se moramo zavedati, da gre za tematiko, ki zelo razdvaja v skandinavskih in baltskih državah kot tudi v nekaterih srednjeevropskih deželah,” je zatrdil predsednik FIS in med vrsticami namignil, da prepovedi ni najbolj naklonjen.” Več si lahko preberete tukaj. 

Komentari

Vaš komentar