Kruta usoda sarajevskega olimpijskega junaka

Alpsko smučanje 28. Jun 20249:04 4 komentarji
Jure Franko in Max Julen pred 40 leti. Foto: Guliver images

Nedavne poplave v Zermattu so prizadele tudi hotelski objekt, ki ga ima v lasti veleslalomski olimpijski prvak Max Julen. Švicar, ki je pred 40 leti v Sarajevu edini premagal Jureta Franka, ob tem opozarja, da to še zdaleč ni najhuje v življenju.

“Spominjam se poznejšega zmagovalca Maxa Julna. Pred obema nastopoma sva udarjala s pestmi in si dopovedovala, da bo to najin dan,” je v februarskem intervjuju za naš medij ob štirideseti obletnici zimskih olimpijskih iger v Sarajevu razmišljal Jure Franko, prvi Slovenec s kolajno na ZOI.

Omenjeni Max Julen, ki ga je takrat premagal, je ta teden gostoval v Blicku, a je bil povod za pogovor vendarle precej drugačen. Danes 63-letni Švicar odpravlja posledice hudih poplav, ki so prizadele Zermatt z okolico. Vodna ujma je močno poškodovala njegov hotel Beau Rivage in restavracijo Chez Max Julen.

Voda je z naplavinami uničila bazen, vinsko klet, fitnes in druge prostore v pritličju in kleti. Kot vse kaže, bo moral Julen zaradi sanacije odpovedati celotno poletno sezono, in sicer v upanju, da bo lahko objekta odprl do zime.

Jure Franko, Max Julen in Andreas Wenzel Foto: AP Photo via Guliver

“Škodo v hotelu je mogoče popraviti. Žal pa se življenja ne da vrniti,” je ob tem za Blick dejal nekdanji alpski smučar in se tako spomnil krute družinske usode. Oktobra bosta namreč minili dve leti od smrti najmlajšega sina Marca. Zaradi srčne napake je obetavni igralec golfa umrl pri vsega 23 letih. “Ni hujšega kot izguba otroka. Kljub temu verjamem, da ima vse v življenju smisel,” je za Blick dejal Max Julen.

Spomin na Sarajevo 1984

Osmega februarja 1984 je Jure Franko na otvoritveni slovesnosti zimskih olimpijskih iger na stadionu Koševo nosil jugoslovansko zastavo. Šest dni zatem je na veleslalomski tekmi spadal v ožji krog favoritov. Po prvi vožnji je bil četrti, mesto pred rojakom Borisom Strelom. V drugo sta za njim zaostala Andreas Wenzel in Franz Gruber. Zlata se je veselil Max Julen, Franko je za njim zaostal 23 stotink sekunde in tako slovenskemu športu priboril prvo kolajno na ZOI, tretji pa je bil Wenzel. Strel je tekmo končal na petem mestu, Bojan Križaj je bil deveti, Grega Benedik pa je odstopil že na prvi progi.

Bonus video: Goran Dragić iskreno o zakulisju uspehov, življenju in obžalovanjih

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje