‘Maribor ne more premagati Olimpije, Zlata lisica pa beži iz Maribora’

Alpsko smučanje 9. Maj 202312:52 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

"Borite se. Ne mečite puške v koruzo," organizatorjem Zlate lisice, ki bodo tudi v prihodnji sezoni zanesljivo ostali brez ženskih tekem svetovnega pokala na Pohorju, sporoča mariborska smučarska starosta Tone Vogrinec.

“Slabe novice. Maribor nikakor ne more premagati Olimpije, lisica pa beži iz Maribora,” se je sprva pošalil Tone Vogrinec, ko smo ga prosili za komentar dokaj čvrstega predloga koledarja svetovnega pokala v alpskem smučanju, v katerem znova ni prostora za Maribor. A če na še svežo dvojno krono ljubljanskih nogometašev gleda kot pristaš vijoličastih iz Ljudskega vrta in predvsem v upanju na zasuk, po katerem bi nekdanji večkratni udeleženci lige prvakov in slovenski rekorderji po številu lovorik vnovič prevzeli primat v državi, pa je vprašanje izgubljanja ženskih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju bolj kompleksno.

Zlata lisica je na Pohorju nazadnje potekala leta 2019, kot smo v zadnjem obdobju večkrat poročali, se domov ne bo vrnila niti v sezoni 2023/24, ko bi morala praznovati 60 let, zelo slabi pa so tudi dolgoročni obeti. “Za Slovenijo je dobro, da bosta tekmi ostali v državi, čeprav v Kranjski Gori. Maribor? Svetovni pokal je zahtevna tekma. Znanje tekmovalk tako zelo napreduje, da je tudi pohorska rezervna proga neustrezna za to raven. A boriti se je treba naprej. Del Pohorja je neizkoriščen in primeren za Zlato lisico,” razmišlja Vogrinec, ki rešitev ponuja s povsem novo progo Jonatan. Potekala naj bi z vrha Pohorja, vzporedno s stebri gondole, potencialni cilj pa naj bi imela pri predvideni vmesni postaji vzpenjače.

“Konfiguracija bi bila ustrezna. To je tudi področje, na katerem je snega vedno bistveno več kot v spodnjem delu. Potrebna bi bila zemeljska dela in vložek v infrastrukturo zasneževanja,” pravi Vogrinec in dodaja, da bi bila nova proga, oddvojena od ostalega smučarskega središča, primerna tudi kot vadbeni poligon. Naš sogovornik opozarja, da dosedanjih vložkov v rezervno progo nad Trikotno jasno nikakor ne gre razumeti kot stran vržen denar. “Investicijo je treba dokončati. Proga je potrebovala razširitev že zaradi rekreativnega smučanja. Tudi zasneževalni sistem je bilo treba posodobiti. Na ta način lahko Pohorje zagotavlja vsaj 100 dni smučanja v sezoni,” pripoveduje 81-letni Mariborčan.

Tone Vogrinec. Foto: Aleš Fevžer

V preteklosti je tudi sam večkrat izjavil, da je prava Zlata lisica le tista, ki poteka v Mariboru. Zato se v nastalem položaju, ko v krogih Mednarodne smučarske zveze ni zaupanja v Pohorje, velja vprašati, kaj storiti z blagovno znamko smučarskega tekmovanja s skoraj 60-letno tradicijo. “Organizator tekme 6. in 7. januarja bo, kot kaže, Smučarska zveza Slovenije. To je dodatna izguba za ASK Branik, ki se bo boril za vrnitev Zlate lisice v Maribor. To je mogoče le ob izkazanem skupnem interesu. Tudi SZS bi se morala boriti za Maribor. Za prihodnjo sezono bi bilo dobro obdržati blagovno znamko Zlata lisica. Ta resda beži iz Maribora, a jo želimo vrniti nazaj. To mora biti delovni moto,” odgovarja eden najbolj prepoznavnih Mariborčanov, nekdanji tekmovalec, trener in kot direktor predvsem ideolog slovenske smučarske piramide.

Prvič leta 1964, zadnjič leta 2019

Zlata lisica je sicer luč sveta ugledala daljnega leta 1964, za očete pa veljajo Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop. Že leta 1970 so se na Pohorju smučarke prvič borile za točke svetovnega pokala. V skoraj 60-letni zgodovini je Zlata lisica po enkrat gostovala v Badgasteinu in Sarajevu, kar enajstkrat pa v Kranjski Gori (1976, 1988, 1991, 2007, 2012, 2014, 2018, 2020, 2021, 2022 in 2023).

Nazadnje so bile lisičke doma na Štajerskem v sezoni 2018/19, kar je bila ena od zgolj treh domačih izvedb v zadnjem desetletju. Usodne so bile kronične težave s pripravo zadostnih količin snega.

“Prava Zlata lisica je doma le v Mariboru,” so ob tem vedno zatrjevali organizatorji. Zdaj se bodo, skupaj s SZS, znašli pred veliko dilemo. Ko smo pred časom vprašanja, povezana s tekmami v Sloveniji, naslovili na generalnega sekretarja organizacijskega odbora Zlate lisice, smo dobili odgovor, da osnutkov oziroma predlogov koledarjev ne morejo komentirajo. Slika do drugačna že 24. maja, ko bo koledar za sezono 2023/24 postal dejstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!