Misija nemogoče: napad na Tino Maze

Alpsko smučanje 26. Okt 202311:27 2 komentarja
Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin. Foto; Guliveimages

V pretekli sezoni svetovnega pokala je Marco Odermatt zbral 2.042 točk, Mikaela Shiffrin pa kar 2.206. Prvič v zgodovini je bila čarobna meja 2.000 presežena pri obeh spolih. Nedotaknjen pa je ostal rekord Tine Maze (2.414 točk). Bi ga lahko kralj ali kraljica ogrozila v novi sezoni, ki ne prinaša velikega tekmovanja?

Njena pot je bila njena odločitev. V pesmi in na snegu. Marca je minilo okroglo desetletje od pravljične in zgodovinske sezone Tine Maze, v kateri je najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov veliki kristalnih globus osvojila z rekordnim številom točk – 2.414. Korošica je takrat za kar 414 točk popravila trinajst let star dosežek Hermanna Maierja.

Na pragu nove sezone se je Tina vrnila v Sölden. Prav tam je v rekordni sezoni z zmago začela veliki pohod. Tokrat bo opazovalka, strokovna komentatorka. In še vedno tudi – lastnica rekorda. Tudi na pragu prav posebne tekmovalne zime, ki ne prinaša velikega tekmovanja, torej svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger, kar pomeni, da bodo smučarji celotno energijo usmerili v svetovni pokal. Prav zaradi tega se, ob upoštevanju predhodne sezone in izkupička Mikaele Shiffrin ter Marca Odermatta, poraja vprašanje, ali bi lahko Američanka ali/in Švicar v lovu na veliki kristalni globus preskočil letvico 2.414 točk.

Marco Odermatt
Marco Odermatt. foto: Aleš Fevžer

Dejstvo je, da omenjeni dvojec ne napoveduje naskoka na rekordno številko. Tudi Tina Maze ga pred dobrim desetletjem ni. Rekord ni bil osnovi cilj ali projekt. Bil je posledica edinstvenega napada na veliki kristalni globus, ki je v sebi združeval odlično psihološko in fizično pripravljenost, tekmovalno vsestranskost ter stalno spogledovanje z izvedbeno perfekcijo. Bil je tudi rezultat tega, da se je takratna najboljša smučarka na svetu v prav vseh disciplinah do zadnje tekme borila za mali globus.

Marco Odermatt doslej tako širokega repertoarja ni pokazal in ga ob pričakovanem zanemarjanju slaloma tudi ne bo. Mikaela Shiffrin je po drugi strani že dokazala, da lahko zmaga na vsaki tekmi, a je pri oblikovanju tekmovalnega urnika vendarle bolj usmerjena v tehnični disciplini, medtem ko pa njeni nastopi v smuku in superveleslalomu niso nikoli samoumevni. Poleg tega se oba v posameznih disciplinah soočata z močnim jedrom specialistov.

Andrea Massi in Tina Maze: tandem, ki je zaznamoval posebno poglavje slovenskega smučanja. Foto: Aleš Fevžer

Spomnimo, v sezoni 2012/13 je Tina Maze nastopila na vseh 35 tekmah sezone. Od tega jih je kar 24 končala na stopničkah, ob enajstih zmagah pa v povprečju osvojila neverjetnih 68 točk na tekmo. Ob tem velja dodati, da je sicer tista sezona vključevala tudi svetovno prvenstvo v Schladmingu, na katerem je Slovenka nastopila na petih tekmah in osvojila tri kolajne.

Moški koledar nove sezone ponuja 45 tekem, od tega 11 veleslalomov, 8 superveleslalomov in po 13 smukov ter slalomov. Odermatta lahko torej pričakujemo na 32 tekmah, kar pomeni, da bi moral za rekord v povprečju osvojiti kar 75,4 točke. To se zdi izjemen zalogaj.

Nekoliko več manevrskega prostora ima Shiffrin. Tudi ženski koledar namreč vključuje 45 tekem, a z drugačno razporeditvijo (12 smukov, po 11 superveleslalomov, veleslalomov in slalomov). Število njenih tekem je trenutno težko napovedati. Zanesljivo načrtuje štarte na vseh tehničnih preizkušnjah (22), hitrosti pol, ki bi jih sploh omogočil spogledovanje z rekordom, pa bo odvisen od tekmovalne strategije, ki jo bo zasnovala z novo glavno trenerko Karin Hajro in mamo Eileen Shiffrin, ki vleče niti v ozadju. Zgolj za ilustracijo, lani je nastopila na petih smukih in prav toliko superveleslalomih. Če bi torej ponovila ta koncept, bi tudi ona prišla do 32 tekem. V kolikor bo torej želela resneje ogroziti Tino Maze, bo bržčas potrebovala več smukaških štartov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje