Na pragu nove sezone: to so smučarji, ki so se poslovili

Alpsko smučanje 23. Okt 20235:00 1 komentar
Nicole Schmidhofer. Foto: Profimeda

Vstopili smo v teden, ki prinaša prvi tekmi nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Po starem, na ledeniku Rettenbach v Söldnu. Vseeno pa brez mnogih, ki so dolga leta sooblikovali smučarsko karavano. Preverili smo, kdo vse je v zadnjih mesecih tekmovalni karavani pomahal v slovo.

Približno 140 alpskih smučarjev in smučark je z mislimi že povsem pri dvojnem veleslalomskem programu, s katerim se bo v Söldnu ob koncu tedna že tradicionalno dvignil zastor nove sezone svetovnega pokala. Mednje spadajo tudi Ana Bucik, Neja Dvornik, Andreja Slokar, Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Rok Ažnoh. Še več jih bo led nove sezone, ki ne bo postregla z velikim tekmovanjem, prebila v novembru, ko bodo na delu tudi smukači in slalomisti. Del smučarske družine (Stefan Luitz, Meta Hrovat, Ricarda Haaser, Boštjan Kline …) bo uvodna dejanja zaradi zdravstvenih težav spremljal na daljavo. Še več pa je takšnih, ki bodo gledalci kot sveži smučarski upokojenci.

Ledenik Rettenbach nad Söldnom, nekaj dni pred prvima tekmama. FOTO: Profimedia

Kdo se je poslovil?

Za najbolj presenetljiv umik je pravzaprav že v zelo zgodnji fazi pretekle sezone poskrbel trikratni olimpijski prvak Matthias Mayer, ki je po trinajstih sezonah v svetovnem pokalu in enajstih zmagah tik pred smukom v Bormiu stopil pred mikrofon avstrijske nacionalne televizije ter dejal, da ima smučanja dovolj. Pozneje so se sicer pojavili namigi, da si utegne premisliti, a se to ni zgodilo. Stik s karavano bo Korošec ohranil kot trenerski svetovalec.

Osip pa je zabeležila tudi avstrijska ženska smukaška ekipa. Maja je novico, da bo smučarko uniformo zamenjala za policijsko, naznanila 31-letna specialistka za hitri disciplini Ramona Siebenhofer. Ob dveh zmagah jo na uspešno kariero spominja tudi smukaški bron iz sezone 2018/19. Precej bolj blesteča je bila pot njene donedavne sotekmovalke Nicole Schmidhofer. V njeni smučarski kartoteki so zapisani naslov svetovne prvakinje, štiri posamične zmage, smukaški globus in komplet kolajn v svetovnem pokalu. A po hudi poškodbi se nikakor ni uspela vrniti med najboljše. Tudi ona bo ostala del belega cirkusa, in sicer kot pred tekmovalka s kamero avstrijske nacionalne televizije ÖRF.

Tessa Worley je bila dolgoletna tekmica Tine Maze. Foto: Profimedia

Zelo osiromašen je po upokojitvah francoski tabor. Kar 17-letno kariero je sklenila 33-letna Tessa Worley, ki je vrsto let sooblikovala veleslalomski svetovni vrh. Pohvali se lahko s kar štirimi zlatimi kolajnami s svetovnih prvenstev, šestnajstimi zmagami in dvema malima globusoma. Za enako potezo so se odločili tudi njeni rojaki Johan Clarey, nekdanji svetovni in olimpijski podprvak v superveleslalomu oziroma smuku, in tehnično usmerjena Nastasia Noens ter Coralie Frasse-Sombet.

Švicarji medtem sezono 2023/24 pričakujejo v upanju, da bo najboljši smučar zadnjih let Marco Odermatt nadaljeval veliki pohod, napadel še tretji veliki globus in morda celo rekord Tine Maze. Po drugi strani pa so se poslovili od nekdanjih šampionov. Takšen je bil vsekakor Beat Feuz. Do skupnega zmagoslavja resda ni prišel, čeprav mu je bil blizu. Zato pa je bil kar štirikrat zapored najboljši smukač svetovnega pokala ter tudi svetovni in olimpijski prvak. Med novimi upokojenci mu družbo delata tudi lastnik superveleslalomskega globusa Mauro Caviezel in Ian Gut, sicer brat veliko bolj znane Lare Gut-Behrami.

Travis Ganong. FOTO: Profimedia

Za zelo unikatno slovo sta poskrbela Američan Travis Ganong in Kanadčanka Marie-Michelle Gagnon. Podobnost priimkov je resda naključna, a gre za smučarki par, ki se je nedolgo nazaj tudi zaročil. Upokojitev sta naznanila z objavo videa, na katerem smučata v poročni oblačilih. Srečo na novi poti jima je med drugimi zaželel tudi Steven Nyman, ki se je prav tako poslavil.

Da je čas za novo poglavje v življenju, so v zadnjem obdobju začutili tudi Kanadčana Candance Crawford in Trevor Philp, Italijan Matteo Marsaglia, njegova rojakinja Elena Sandulli, Nemci Julian Rauchfuss, Marlene Schmotz in David Ketterer, Britanka Alex Tilley, najboljša srbska smučarka in velika prijateljica slovenske reprezentance Nevena Ignjatović, Finka Riikka Honkanen

Tina Robnik. Foto: Aleš Fevžer

Razred upokojencev 2023 pa ima tudi slovenski prizvok. Smučanju  je namreč v slovo pomahala dolgoletna slovenska reprezentantka in veleslalomska specialistka Tina Robnik. Kariero 31-letne Lučanke, ki se je štirikrat zavihtela med najboljšo deseterico, stopničkam pa je bila najbližje leta 2020 v Kranjski Gori (6. mesto, 6 stotink za tretjim mestom), so vseskozi zavirale zdravstvene težave. Od zloma vretenc v mladinski konkurenci do februarskega zloma golenice. To je bila kaplja čez rob. Njeno zdravstveno stanje še vedno ni dobro, tako da jo čaka nova operacija. Se je pa medtem že dodobra spoprijela z novim življenjem. Kot magistra socialnega dela je že lep čas zaposlena na zavodu za osebno asistenco, po odločitvi za tekmovalno upokojitev pa se je lotila še študija fizioterapije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje