Mikaela Shiffrin po presenetljivem rezu stavi na žensko roko

Alpsko smučanje 13. Mar 202315:52 0 komentarjev
Mikaela Shiffrin. Foto: Profimedia

Potem ko se je Mikaela Shiffrin kar sredi svetovnega prvenstva v Meribelu odločila za trenerski rez, po katerem je Mike Day odletel v ZDA, je zdaj prva dama svetovnega pokala že našla rešitev za novo sezono. "Čas je, da priložnost dobi tudi trenerka."

Mikaela Shiffrin je danes dopolnila 28 let. Ob osebnem prazniku se ni odločila za delovni dan. Čeprav je bila na štartni listi, je izpustila uradni trening smuka, na katerem je bila sicer najhitrejša Francozinja Laura Gauche. Ta teden bo v Soldeu dvignila že svoj peti veliki kristalni globus, ob tem pa tudi mala v veleslalomu in slalomu.

Še pred zadnjimi tekmami v sezoni pa je Američanka razrešila tudi uganka o novem glavnem trenerju. Ta bo – trenerka. Spomnimo, sredi februarja so iz ameriške reprezentance sporočili, da Mike Day po sedmih letih ni več trener najboljše smučarke svetovnega pokala. Ozadje dokaj nenavadne poteze je ostalo nepojasnjeno. Domnevno naj bi prišlo do nesoglasij ob odločanju za spremembe v trenažnem procesu. Zdaj je jasno, da sta Mikaela Shiffrin in njena mama Eileen Shiffrin, ki čvrsto drži organizacijske niti hčerine ekipe, našli zamenjavo. Na novo sezono bo rekorderko po številu zmag na tekmah svetovnega pokala (87) pripravljala Karin Hajro.

Karin Hajro: iz Kanade se vrača v ZDA. Foto: Profimedia

“Veselim se tega sodelovanja,” se je ob naznanitvi kadrovske poteze oglasila sedemkratna svetovna prvakinja. Pri tem je osvetlila prav dejstvo, da bo taktirko vihtela ženska. “V ospredje bi rada potisnila žensko stroko. Veliko sem dosegla, a morda je v tej fazi moje kariere čas, da pomagam ženskim trenerkam. Naj se izpostavijo in dokazujejo.”

Karin Hajro je bila rojena na Norveškem, a je odraščala in se v smučarske vode podala v ZDA. Leta 2016 je kot članica ameriškega štaba postala prva trenerka, ki je zakoličila progo svetovnega pokala (Flachau). Po dobrem desetletju v ameriški reprezentanci, kjer je med drugim sodelovala tudi z Lidnsey Vonn, se je strokovnjakinja z več kot 20-letnim trenerskim stažem odločila za selitev. V Kanadi so ji namreč ponudili vodenje ženske reprezentance. S tem je postala prva ženska v vlogi glavne trenerke ekipe svetovnega pokala v zgodovini alpskega smučanja. Zdaj se vrača v ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!