Odhaja najboljši, toda štetje se nadaljuje

Peter Prevc
Foto: Profimedia

Leto dni za svojim štiri leta mlajšim bratom se od profesionalnih smučarskih skokov poslavlja Peter Prevc. Tako kot Cene bo zadnje skoke opravil na letalnici v Planici. Čeprav bo v naslednji zimi ’v pogonu’ le še polovica najbolj skakalne družine pri nas, pa sta tudi Domen in Nika zagotovilo za uspeh.

Ko je Peter Prevc 22. marca 2013 na takrat še stari letalnici bratov Gorišek v domači Planici poletel do drugega mesta, se je začela pisati neverjetna zgodba. 31-letnik, ki je napovedal slovo od smučarskih skokov po koncu letošnje sezone, je namreč kot prvi iz svoje družine stopil na zmagovalni oder in poskrbel za navdušenje pri očetu Božidarju in mami Julijani.

Takrat 21-letni skakalec je sicer že prej sedemkrat obiskal stopničke na ekipnih tekmah, a stati na njih po individualni tekmi je vendarle nekaj posebnega. Peter je v naslednjih letih poskrbel za nekaj najlepših trenutkov v zgodovini slovenskih smučarskih skokov, saj je postal svetovni prvak v poletih, osvojil veliki kristalni globus in novoletno turnejo, z velikih tekmovanj (olimpijske igre in svetovna prvenstva) pa ima v svoji vitrini kar 12 kolajn, od tega šest posamičnih. V svetovnem pokalu pa je do danes nabral 57 individualnih uvrstitev med najboljše tri (od tega 23 zmag).

Peter Prevc 2013
Prve posamične stopničke Petra Prevca: Planica 2013 (drugo mesto). Foto: Guliverimage

Družinsko veselje v Dolenji vasi v Selški dolini je kot prvi dopolnil najmlajši brat Domen Prevc, ki je 19. decembra 2015, v Petrovi nepozabni sezoni, stopil na stopničke. V švicarskem Engelbergu sta poskrbela za redko videno situacijo, ko sta se dvojne zmage veselila brata. Danes 24-letni Domen je še bolj zablestel v naslednji sezoni, ko je tudi štirikrat zmagal in pred novoletno turnejo nosil rumeno majico.

Če izvzamemo ekipne tekme, je najmlajši moški predstavnik dinastije Prevc zbral 11 uvrstitev na stopničke (od tega pet zmag). Nazadnje je bil med najboljšo trojico na poletih na januarja lani po skoraj dveh letih. Z velikih tekmovanj ima tri moštvene kolajne v poletih – srebrno iz leta 2018 in zlati izpred dveh let in izpred dobrega tedna.

Prve posamične stopničke Domna Prevca (v družbi brata Petra): Engelberg 2015 (drugo mesto). Foto: Guliverimage

Dlje od svojega starejšega in mlajšega brata pa je na prvi skok med najboljše tri čakal Cene Prevc. Pravzaprav mu je to uspelo le enkrat, in sicer predlani v Willingenu, ko je bil tretji. Je bil pa zato 27-letnik, ki se je od skokov poslovil lani na zaključku v Planici, na stopničkah v svetovnem pokalu še petkrat z ekipo. Bil pa je tudi moštveno srebrn na OI 2022 v Pekingu.

Več o družinski zgodbi, karieri izven smučarskih in eksploziji Nike Prevc si lahko preberete v decembrskem intervjuju s Cenetom Prevcem. 

Prve in edine posamične stopničke Ceneta Prevca: Willingen 2022 (tretje mesto). Foto: Guliverimage

Bratje Prevc so spisali številne zgodovinske zgodbe, sploh prvič so namreč trije bratje nastopili na eni tekmi smučarskih skokov, hitro zatem tudi vsi trije osvojili točke. A bližnji so opozarjali, da v ozadju prihaja še en zelo obetaven član družine, tokrat v ženski konkurenci.

Mlada Nika Prevc je blestela že v alpskem pokalu in na mladinskih svetovnih prvenstvih, družinsko zgodbo pa je zaokrožila 10. februarja lani, ko je v Hinzenbachu prvič stopila na stopničke svetovnega pokala. Silovit vzpon nadaljuje tudi v tej sezoni, po decembrski zmagi v Engelbergu je nato v le dobrem mesecu postala najuspešnejša slovenska skakalka.

Nika Prevc
Nika Prevc po zmagi na Ljubnem. Foto: Uroš Skaza

Ker bo Nika 15. marca dopolnila šele 19 let, tudi Domen pa jih šteje šele 24, bodo v družini Prevc – v kateri je sicer najmlajša Ema, a ni skakalka -, tudi v prihodnosti imeli razloge za slavje. Kljub športnemu slovesu najstarejšega in (zaenkrat) najuspešnejšega člana.

Največji uspehi Petra Prevca:

– zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala (2015/16)
– zmagovalec seštevka v poletih (2013/14, 2014/15, 2015/2016)
– dobitnik zlate (Peking 2022, mešana ekipna), dveh srebrnih (Soči 2014; Peking 2022, ekipna) in bronaste (Soči 2014) olimpijske kolajne
– dobitnik ene srebrne (Predazzo 2013) in dveh bronastih (Oslo 2011, ekipna; Predazzo 2013) na nordijskih svetovnih prvenstvih
– dobitnik treh zlatih (Kulm 2016; Vikersund 2022, ekipna; Kulm 2024, ekipna), srebrne (Oberstdorf 2018, ekipna) in bronaste (Harrachov 2014) kolajne na svetovnih prvenstvih v poletih
– zmagovalec novoletne turneje 2015/16
– 23 posamičnih zmag v svetovnem pokalu (skupno 57 stopničk), 12 ekipnih zmag v svetovnem pokalu (skupno 30 stopničk)
– slovenski (in en dan tudi svetovni) rekorder (250 metrov)