Peter Prevc: To je kot vlada, ko sprejme nov zakon

Smučarski skoki 16. Nov 202313:08 1 komentar
Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Čez dober teden dni se začenja nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Po padcu na planiškem svetovnem prvenstvu v začetku marca je za Petrom Prevcem daljši premor, kot bi si želel sam. Kljub temu je pripravljen na zimo, ki je zaradi sprememb v pravilniku znova veliko izzivov prinesla že v pripravljalnem obdobju.

Peter Prevc je bil zgolj eden od aktualnih članov skakalne reprezentance, ki se je v sredo zvečer mudila na dobrodelni prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ki je bila posvečena ambasadorju Fundacije Leona Štuklja in Miroslava Cerarja Primožu Rogliču. V družbi trenerja Roberta Hrgote, sotekmovalca Anžeta Laniška in nekdanjega ekipnega kolega Mitje Mežnarja, ki je s kolesarskim asom povezan na poseben način, je užival v še enem zadnjih večerov pred začetkom nove sezone. Skakalci bodo namreč že prihodnji vikend – 25. in 26. novembra – tekmovalno zimo na novo odprli v finski Ruki.

“Dober način, da se zadeve malo obrnejo. Kot je rekel že Halvor Egner Granerud pred kratkim, je on zrasel zaradi svojih idolov. Petersen, Bardal in ostali so skakali dobro in s tem omogočili, da je bil mladinski pogon na Norveškem uspešen. Tako tudi zdaj najmočnejši športniki v naši državi mlajšim omogočajo, da lažje pridobijo sredstva in več njih za njihov pogon,” 31-letnik pozdravlja projekt OKS-a in podobne akcije. Prav tako ga veseli, da se lahko na podobnih dogodkih, ki jih je največ ob izteku koledarskega leta, podruži s športniki iz drugih panog. “A po drugi strani ni veliko časa za pogovore. Srečaš se in povprašaš, kako si, nato pa gre že vsak po svoje naprej. Je pa dobro videti vso slovensko športno smetano na kupu,” dodaja Prevc.

Peter Prevc Peter Kauzer
Peter Prevc (levo) na dobrodelni prireditvi OKS skupaj s Petrom Kauzerjem. Foto: Aleš Fevžer

Trajalo je, ampak zdaj je pripravljen

Minula sezona, v kateri je najboljši posamični rezultat zabeležil s šestim mestom na januarski tekmi v Saporu, se zanj ni končala po načrtih. Na planiškem svetovnem prvenstvu si na srednji skakalnici ni izboril mesta med četverico Slovencev, v drugi seriji pa treninga na večji pa je grdo padel. Na srečo se ni težje poškodoval, kljub temu pa je bilo sezone zanj nepreklicno konec. A padec iz začetka marca je zdaj povsem pozabljen. Fizično se počuti dobro, pripravljen je na začetek nove sezone. To je dokazal tudi v sredini oktobra, ko je v Planici kar malce presenetljivo postal državni prvak. 

Več težav kot posledice hudega padca so mu poleti povzročale spremembe pri pravilih glede dresov. Začetni občutki so bili precej drugačni, zdaj pa se je že privadil nanje. “To je kot takrat, ko vlada sprejme nov zakon. Moraš ga sprejeti in upoštevati. Prej se sprijazniš in prilagodiš, lažje ti je. Smo imeli pa kar precej dela, da smo vse naštudirali. Pri dresih so bile v kroju na papirju majhne razlike, ampak da to spremeniš v funkcionalno v praksi, moraš celoten dres prekrojiti. S tem je bilo kar veliko dela. Privajanje je trajalo nekaj časa, ampak nato spet pridobiš prave občutke in upaš, da jih boš obdržal,” še pravi neuradni kapetan slovenskih orlov.

Peter Prevc
Padec na SP je na srečo prestal brez poškodb. Foto: Aleš Fevžer

Odločevalcev ne razume

Ti so prve treninge na ledeni smučini zaradi poplavljene ceste do Planice opravili v avstrijskem Bischofshofnu, kjer je vse potekalo brez posebnosti. A pravi pokazatelj bodo šele prve tekme, kjer bodo dočakali tudi prvi stik s snegom. “V začetku oktobra so se vse ekipe zaprle, vsaka je trenirala po svoje. Šele s prihodom na sneg bomo videli, kje smo mi in kje so drugi. In kako dobri smo oziroma povprečni,” pravi skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini.

Pomembno novost so glavni možje v moških smučarskih skokih vpeljali tudi z zmanjšanjem mest za posamezne reprezentance. V želji po globalno bolj razširjenjem športu bo po novem za najboljše zasedbe v svetovnem pokalu na voljo pet kvot (z dodatnim mestom v celinskem pokalu šest), kar pomeni še ostrejšo borbo za mesta v slovenski reprezentanci. Najstarejšega od trojice bratov Prevc – srednji Cene je lani dokončno končal kariero, mlajši Domen pa še naprej tekmuje na najvišjem nivoju – sprememba ni prepričala.

“To pomeni, da bo že v slovenski reprezentanci borba za vsako tekmo. Ne bo več prostora za povprečen vikend, kaj šele slabega. Hitro bo prišlo do menjave. Tisti, ki ne bodo skakali v svetovnem pokalu, bodo tekmovali v celinskem pokalu, kjer se kalijo mladi. Ampak tam bo potem pet zelo močnih skakalcev, ki so do zdaj skakali v svetovnem pokalu. Posledično bodo imeli mlajši manj možnosti za dobre uvrstitve. Ne vem, kako se s tem poveča udeleženost v skokih,” zaključuje dobitnik štirih olimpijskih kolajn in zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2015/16.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje