Dosežek, s katerim bi se Primož Roglič zapisal v zgodovino

Kolesarstvo 16. Nov 20239:46 0 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Aleš Fevžer

Čeprav se je Primož Roglič za menjavo klubskega okolja - po osmih letih pri Jumbo-Vismi se seli k Bori Hansgrohe - odločil predvsem v želji po osvojitvi dirke po Franciji, pa je na sredini novinarski konferenci namignil, da si želi v zaključku svoje kariere osvojiti tudi dirko po Švici. Če bi mu na osemdnevni preizkušnji sredi Alp uspelo zmagati, bi Kisovčan spisal še nevideno zgodbo v zgodovini kolesarstva.

Ob treh osvojenih Vueltah (2019-2021), ki jim je konec letošnjega maja v nepozabnem vzdušju na Svetih Višarjah dodal še zmago na Giru, je jasno, česa si v prihodnji sezoni želi Primož Roglič. Dirka po Franciji je tako velik cilj 34-letnega Zasavca, da je bil za vlogo edinega kapetana celo pripravljen zamenjati moštvo. Po osmih letih pri Jumbo-Vismi se seli k Bori Hansgrohe, a se zaveda, da iz najboljše ekipe v karavani ni prišel v še boljšo.

“Vsi so super motivirani za narediti nekaj, za vložiti vse, da nam nekaj uspe. To je glavno. Bomo videli s prvimi dirkami, kje stojimo in kje smo. Šel sem iz najboljše ekipe, nisem prišel v boljšo. Imam poseben izziv, da naredim najboljšo ekipo čez nekaj časa,” je Zasavec razlagal na sredini novinarski konferenci v okviru dobrodelnega dogodka Olimpijskega komiteja Slovenije.

V pogovoru s slovenskimi mediji je Roglič priznal, da ga poleg lova na rumeno majico zelo zanima tudi osvojitev dirke po Švici. Osemdnevna preizkušnja služi kot ena izmed glavnih pripravljalnih dirk na francoski Tour, na njej pa slovenski šampion v svoji karieri še ni nastopil. Če bi se prihodnje poletje v pripravah na dirko po Franciji odločil za nastop in bi tam tudi zmagal, pa bi spisal novo poglavje kolesarske zgodovine.

Po zmagah na dirkah po Romandiji, Baskiji, od Tirenskega do Jadranskega Morja, Pariz-Nica, Dofineji in Kataloniji bi s Švico na tem seznamu Roglič postal prvi kolesar v zgodovini, ki bi slavil na vseh sedmih najpomembnejših enotedenskih dirkah v svetu kolesarstva. Že ko je letos spomladi slavil v Kataloniji, je postal sploh tekmovalec, ki je slavil na šestih od sedmih omenjenih dirkah. Presegel je tudi legendarnega Eddyja Merckxa, ki je kot edini pred njim zmagal na petih.

Primož Roglič
Roglič po zmagi na dirki po Kataloniji. Foto: Profimedia

Osvojene enotedenske dirke Primoža Rogliča:

dirka po Romandiji (2018, 2019)
dirka po Baskiji (2018, 2021)
dirka od Tirenskega do Jadranskega morja (2019, 2023)
Pariz-Nica (2022)
dirka po Dofineji (2022)
dirka po Kataloniji (2023)

Če bi Rogla uspešno slavil na preizkušnji po Švici, ki jo je letos zaznamovala tragična smrt domačina Gina Mäderja, bi skupno število osvojenih enotedenskih dirk dvignil na deset, s čimer bi sam zasedel drugo mesto, ki si ga trenutno deli z Jacquesom Anquetilom in Tonyjem Romingerjem. Pred njimi je zgolj Irec Sean Kelly, ki je po zaslugi kar sedmih zmag na dirki Pariz-Nica pri skupni številki 14.

Največ zmag na enotedenskih dirkah:

Sean Kelly: 14 (7x Pariz-Nica, 2x Katalonija, 3x Baskija, 2x Švica)
Primož Roglič: 9 (2x Tireno-Adriatico, 2x Baskija, 2x Romandija, 1x Pariz-Nica, 1x Katalonija, 1x Dofineja)
Jacques Anquetil: 9 (5x Pariz-Nica, 1x Katalonija, 1x Baskija, 2x Dofineja)
Tony Rominger: 9 (2x Pariz-Nica, 2x Tireno-Adriatico, 3x Baskija, 2x Romandija)
Mariano Canardo: 8 (7x Katalonija, 1x Baskija)
Eddy Merckx: 7 (3x Pariz-Nica, 1x Katalonija, 1x Romandija, 1x Dofineja, 1x Švica)

Tadej Pogačar: 3 (1x Pariz-Nica, 2x Tireno-Adriatico)

Čeprav na preizkušnji v središču Evrope, ki bo v naslednjem letu na sporedu od 9. do 16. junija, ne Roglič ne Tadej Pogačar torej še nista zmagala (niti nastopila), pa ima Slovenija tam že dve skupni zmagi. Zanju je v letih 2015 in 2017 poskrbel prekmurski kolesar Simon Špilak. 

Simon Špilak
Simon Špilak. Foto: Profimedia

BONUS VIDEO: Primož Roglič o preizkusu nove opreme pri Bori Hansgrohe: