Po večurnem joku ji je pomagala Lindsey Vonn

Alpsko smučanje 17. Maj 20245:00 0 komentarjev
Corinne Suter (levo) je vitrino s kolajnami odprla na SP 2019, ko sta ji na stopničkah družbo delali Ilka Štuhec in Lindsey Vonn. Foto: Michael Kappeler/DPA via Guliver

Aktualna olimpijska smukaška in nekdanja svetovna prvakinja Corinne Suter, sicer tudi ena od številnih žrtev vala letošnjih smučarskih poškodb, napoveduje vrnitev, ob tem pa razkriva ozadje zimske kalvarije.

V Cortini d’Ampezzo je leta 2021 postala svetovna prvakinja v smuku. Letošnja vrnitev v osrčje čudovitih Dolomitov pa Corinne Suter vsekakor ne bo ostala v lepem spominu. Nesrečnega 26. januarja je bila med osmoljenkami ponesrečene tekme, na kateri je odstopilo kar ducat smučark. Med njimi tudi Mikaela Shiffrin, ki si je ob padcu poškodovala koleno. Njena švicarska tekmica resda ni padla, a ko se je po umetnem valu po slabih dvajsetih sekundah nastopa zaustavila, so dajali glasni kriki bolečine slutiti, da je s kolenom nekaj hudo narobe. Sledila je potrditev: strgane kolenske vezi in poškodba meniskusa.

Pred dnevi je 29-letna Švicarka, sicer stara znanka operacijskih dvoran, v pogovoru za Blick povzela svojo zgodbo. “Takšen odsek sem prevozila že stokrat. V 99 primerih se ni zgodilo nič. Tokrat se je. Verjetno sem bila v zraku preveč raztegnjena, mišice niso bile napete,” pravi. Poškodovane noge še vedno ne more obremeniti. Čuti bolečine. Želi se vrniti v smučarsko karavano, a ne ve povsem natančno, kako globoko v pripravljalno obdobje se bo zajedel proces rehabilitacije.

Corinne Suter. Foto: Profimedia

”Jokala sem več ur,” pripoveduje zmagovalka petih tekem svetovnega pokala, predvsem pa prava specialistka za velika tekmovanja, s katerih se je vrnila s kar šestimi kolajnami, med drugim tudi z zlatom iz Pekinga. Iz globoke osebne krize ji je pomagala tudi nekdanja ameriška reprezentantka Lindsey Vonn. Z njo in Ilko Štuhec si je leta 2019 delila smukaški oder na svetovnem prvenstvu v Aareju. Sprva ji je zvezdnica iz Kolorada in žal tudi stara znanka poškodb srečo zaželela prek družbenih omrežij, nato pa ji je poslala tudi telefonsko številko. ”Svetovala mi je marsikaj, med drugim tudi to, naj ne gledam preveč v prihodnost. Njene besede so mi pomagale,” pravi Corinne Suter, ki morda tudi zaradi tega v svojem koledarju še ni obkrožila tekme, na kateri bi se lahko vrnila.

FIS ukrepa

Corinne Suter ta ukrep resda ne bi pomagal, saj si je poškodovala koleno. Toda pri Mednarodni smučarski zvezi so pred dnevi že sprejeli prvega v nizu ukrepov, povezanih z varnostjo smučarjev. Po novem je napihljivi jopič (air-bag) del obvezne opreme za tekmovalce v hitrih disciplinah. Gre za oblačilo, ki je nameščeno pod tekmovalni dres, posebna tehnologija pa zazna, kdaj smučar izgubi nadzor nad telesom, posledično se sproži sistem, ki jopič napolni z zrakom in ublaži udarce v zgornjem delu telesa. Pri tehnologiji se je Dainese, ki je razvil jopič, naslonil na motociklistične rešitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!