Pod drobnogledom FIS tudi Odermattova čelada

Alpsko smučanje 10. Avg 202310:23 2 komentarja
Marco Odermatt. Foto: Aleš Fevžer

Prepričljivo najboljši alpski smučar zadnjih dveh sezon Marco Odermatt bi se utegnil znajti v težavah zaradi tekmovalne čelade, ki naj bi bila pretirano sponzorsko obarvana.

Nekdanji smučarski zvezdnik Marcel Hirscher je, kot vse kaže, vsaj začasno končal bitko z Mednarodno smučarsko zvezo. Pri slednji so se namreč obregnili ob opremljevalca smuči Van deer-Red Bull, za katerim kot idejni oče stoji prav znameniti Avstrijec. Njegovim tekmovalcem, med katerimi je tudi Henrik Kristoffersen, je namreč FIS prepovedala nastopanje z vidnimi znaki te blagovne znamke.

Pri krovni organizaciji so se oklepali pravila, po katerem se “identifikacija proizvajalca uporablja predvsem za tekmovalno opremo”, pri tem pa ne sme biti podobna ali enaka obeležjem drugih artiklov. V tem primeru gre za povezovanja športne opreme in energijskih pijač. Van deer je imel  v imenu “skritega” tudi proizvajalca energijskih pijač, znameniti rdeči bik pa se je znašel še v logotipu smuči. Hirscher je očitno uvidel, da bitke ne bo dobil, zato je tekmovalno blagovno znamko preimenoval v “VanDeer Racing” in že predstavil tudi nov logotip.

Red Bull pa je trn v peti tudi pri novi aferi, ki se rojeva v smučarskem svetu. Pri FIS so se zdaj obregnili ob čelade, ki so očitno sponzorsko obarvane. V središču pozornosti se je znašel prvi smučar svetovnega pokala Marco Odermatt. Fronto naj bi odprl prav prvi mož zveze Johan Eliasch. V tem primeru pri krovni zvezi poudarjajo, da je lahko znak pokrovitelja na čeladi velik le 50 kvadratnih centimetrov. V Odermattovem primeru napis na čeladi sicer ustreza kriteriju, Eliascha pa moti obvod oglaševalca, saj z barvami (sivo-modra) očitno čelada simbolizira energijsko pijačo oziroma njeno pločevinko.

Pričakovati gre opozorilo in v drugi fazi celo denarne kazni. Iz švicarskega tabora poudarjajo, da bi takšna pravila lahko usodno vplivala na prihodke smučarjev. Jasno pa je, da v tem kontekstu ni problematičen zgolj Odermatt. Tudi Dominik Paris in Alexis Pinturault sta tekmovala s podobnima čeladama. Če pa pogledamo še malce v zgodovino, bi lahko bile problematične tudi čelade Lidsey Vonn, Tine Maze, Ilke Štuhec, Aleša Gorze in še marsikoga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje