Ponovno rojstvo skakalne nacije se je spremenilo v farso

Foto: Profimedia

Skoraj petdeset let je minilo, odkar je Latvija nazadnje organizirala državno prvenstvo v smučarskih skokih. Ta konec tedna pa so se Latvijci prvič po letu 1974 znova zbrali na državnem prvenstvu, ki so ga organizirali na malih skakalnicah v estonskem Talinu. A tekmovanje je bilo daleč od uveljavljenih standardov v državah, ki se resno ukvarjajo s tem športom.

Latvijski smučarski skoki nikakor ne sodijo v sam vrh tega priljubljenega zimskega športa. Pravzaprav ravno nasprotno, latvijski smučarski skakalci se le redko udeležujejo mednarodnih tekmovanj, še redkeje pa na njih opozorijo nase.

A kot poroča za smučarske skoke specializirani portal skijumping.pl je tamkajšnja smučarska zvezda prvič po letu 1974 znova organizirala latvijsko državno prvenstvo v smučarskih skokih, ki pa v državah, kjer ta šport jemljejo resno, zbuja predvsem hudomušne nasmeške. Moški so se namreč za zlato medaljo udarili na 25-metrski skakalnici, na najvišjo stopničko pa je skočil Kristaps Nezbhborts. Trikratni udeleženec svetovnih prvenstev, na katerih pa ni uspel priti preko kvalifikacij, je za zmago pristal pri 24,5 metrov. Pri tem je potrebno dodati, da se tekmovanja ni udeležil najboljši latvijski skakalec zadnjih sezon Markuss Vinogradovs. Slednji sicer nastopa na tekmah celinskega pokala, a se tudi tam redko uvršča med dobitnike točk, nazadnje mu je to uspelo leta 2020.

Markus Vinogradovs je Latvijo zastopal na OI v Pekingu, kjer je na mali napravi končal kot 44. Foto: Guliverimages

Še bolj nenavadno pa je bilo tekmovanje deklet. Slednje so se namreč pomerile na skakalnici, ki ima K-točko pri desetih metrih, na startu pa so se pojavile samo tri tekmovalke, vse krepko starejše od 30 let. Prvo mesto je na koncu osvojila Madara Čodere, ki je pristala pri vsega petih metrih in pol! Tudi pri dekletih je sicer manjkala njihova najboljša posameznica Aelta Krasilscikova, ki se je v teh dneh mudila na mladinskih tekmovanjih v romunskem Rasnovu.

Glede na dosežke Latvije torej prav kmalu zagotovo ne moremo pričakovati med najboljšimi reprezentancami sveta v smučarskih skokih.