Italijansko-albanska senzacija pripravljena na smučarsko vrnitev

Alpsko smučanje 10. Okt 20239:30 0 komentarjev
Lara Colturi. Foto: Red Bull

Vsega 16-letna Italijanka Lara Colturi, ki tekmuje pod albansko zastavo, se po poškodbi kolena vrača v smučarsko karavano svetovnega pokala.

Lara Culturi je bila primeren odgovor na ”zahtevo” po novih obrazih v smučarskem belem cirkusu. Prišla je kot najstniška senzacija, resda v dresu netipične smučarske države, a z močno olimpijsko krvjo. Že na svoji tretji tekmi svetovnega pokala je prišla do prvih točk, se v velikem slogu prebila med veleslalomsko trideseterico, na mladinskem svetovnem prvenstvu v St. Antonu pa je osvojila superveleslalomsko zlato in veleslalomski bron.

Popolno zgodbo o uspehu in nadaljnjem preboju je prekinila poškodba kolena v drugem delu sezone. Sledila je vrnitev v šolske klopi v Bardonecchii, obenem pa rehabilitacija in priprava za poletne treninge. Zdaj je nared za vrnitev v svetovni pokal, kjer ne skriva visokih ambicij. Čeprav je v prvi sezoni nastopala predvsem v tehničnih disciplinah, pa ne skriva, da jo močno mika tudi hitrost.

Med obema sezonama ji je opremljevalec Blizzard namenil tudi serviserja. To je Andrea Vianello, ki je pečat pustil tudi v Sloveniji. Deloval je namreč v štabu najboljše slovenske smučarke Tine Maze. Njen serviser je bil tudi ob pohodu na smukaški in veleleslalomski Olimp v Sočiju. Poleg tega je pripravljal tudi smuči Alberta Tombe, Giorgia Rocce, Julie Mancuso

Foto: Profimedia

Da gre za obetavno smučarko, ki bi utegnila zaznamovati prihodnost, je uvidel tudi Red Bull in ji namenil sponzorsko pogodbo. Na štartu nove sezone jo tako lahko znova pričakujemo s slovito sivo-modro čelado. Če … Če pri FIS ne bodo vztrajali pri uvedbi pravila, po katerem je lahko znak pokrovitelja na čeladi velik le 50 kvadratnih centimetrov. Red Bull je namreč našel obvod, saj z barvami (sivo-modra) očitno čelada simbolizira energijsko pijačo oziroma njeno pločevinko. Zdaj so se pri FIS obregnili tudi ob ta koncept.

Kdo je Lara Colturi?

Lara Colturi (15. 11. 2006) se je v Torinu rodila devet mesecev po tem, ko je v tem kraju ugasnil olimpijski ogenj. Mama smučarka in olimpijska prvakinja v superveleslalomu (Daniela Ceccarelli) in oče smučarski učitelj (Alessandro Colturi) sta jo hitro usmerila na sneg. In led. Več let je namreč trenirala tudi umetnostno drsanje (ter tenis). Podpisala sta se tudi pod njen smučarsko-tekmovalni razvoj in predlani spomladi, po nekaj izstopajočih rezultatih v mlajših starostnih kategorijah, izposlovala prestop v Albanijo. Meteorski vzpon je februarja zaustavila šele poškodba kolena. Po zmagoslavju v skupnem seštevku južnoameriškega pokala se je več kot uspešno prebila tudi v svetovni pokal. Kot debitantka se je petkrat dokopala do točk, trikrat je bila sedemnajsta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!