Kaj se dogaja z bratoma Dragić?

Košarka 10. Okt 202312:08 6 komentarjev
zoran dragic, goran dragic
Kje bosta letos igrala brata Dragić? Foto: FIBA

Goran in Zoran Dragić si tudi po začetku sezone v Evropi in priprav v ZDA iščeta novi košarkarski okolji. Še več, prihodnost obeh je trenutno povsem negotova. Za starejšega se trenutno zdijo vrata za vrnitev v Miami Heat zaprta, medtem ko se je burno na vnovično vprašanje glede usode mlajšega od obeh bratov odzval trener Cedevite Olimpije Simone Pianigiani.

Goran Dragić za zdaj ostaja v čakalnici. 37-letni veteran si želi odigrati še svojo 16. sezono v najmočnejši ligi na svetu, ki bi bila skoraj zagotovo tudi njegova zadnja. Želje, da bi kariero sklenil v Miamiju, kjer je v ligi NBA pustil tudi največji pečat, ne skriva, a sodeč po zadnjih informacijah iz ZDA, vsaj trenutno klub te želje ne deli. Slovenski organizator igre je sicer že nekaj tednov na Floridi, kjer pripravljenost ohranja z individualnimi vadbami.

O pat položaju smo poročali že konec septembra, ko je Miami Herald zapisal, da v klubu za zdaj še niso izrazil namere po vnovični združitvi. Vse poletje se je predvsem čakalo na menjavo Damiana Lillarda, za katerega se je kot favorita izpostavljalo prav Miami. Ko je pri dogovoru spodletel in tudi ob dejstvu, da je imel v ekipi še dve prosti mesti, je postal podpis slovenskega veterana še bolj verjeten, a vse kaže, da je temu prav nasprotno.

Dva tedna pozneje se namreč položaj ni spremenil. Dobro obveščeni novinar Sun Sentinela Ira Winderman namreč trdi, da si je težko predstavljati scenarij, po katerem bi imela Vročica ob začetku sezone kar dva organizatorja igre s 37 leti starosti: “Oni najbolje vedo, kaj še zmore in tudi ne zmore Goran Dragić. Trenutno se zdi, da bo rezervni organizator igre za Lowryjem Josh Richardson. Položaj bi se spremenil, če bi Lowryja v menjavi poslali v drugo ekipo. Goran je tako na čakanju, medtem ko podpis v kratkem roku ni na vidiku. Če franšiza išče izkušnje, je na voljo tudi še John Wall.”

Dragić je bil član Miamija šest let in pol. Foto: AP Photo/Lynne Sladky via Guliverimage

Lowry bo letos zaslužil skoraj 30 milijonov dolarjev, glede na predstave v minuli sezoni in njegovo starost je težko pričakovati, da širom lige zanj obstaja zanimanje, zato menjave ni pričakovati. Miami je prav tako trenutno zgolj 1,8 milijona dolarjev pod t.i. super-tax mejo. Če masa plač za tekočo sezono preseže omenjeno vrednost (182,8 milijona dolarjev v sezoni 2023/24), je ekipa deležna precejšnjih omejitev pri nadaljnjih transakcijah, čemur se na Floridi želijo izogniti. Dragićev veteranski minimum zaradi več kot 10 let izkušenj v ligi NBA znaša 3,2 milijona dolarjev, medtem ko bi se v plačno maso štela sicer le 2 milijona dolarjev, a je to dovolj, da bi že presegli omenjeno omejitev.

Pianigiani udaril po mizi

Tudi o Zoranu Dragiću, ki je bil kljub veljavni pogodbi za letošnjo sezono ostal brez mesta v ekipi Cedevite Olimpije, smo že pisali. Športni direktor Vlado Ilievski je pred začetkom sezone dejal, da z njim niso našli skupnega jezika ob znižanju poračuna in dodal: “Poleg tega gremo letos novo pot. Ekipo smo želeli pomladiti s slovenskimi igralci in načrtno ponuditi priložnost Gregorju Glasu, Luki Ščuki in Roku Radoviću, ki igrajo na njegovem položaju.”

Partizan cedevita olimpija zoran dragić
Zoran Dragić slabe predstave Olimpije spremlja z razdalje, čeprav je na plačilni listi kluba. Foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA

Kot starejši brat se tudi Zoran pripravlja individualno. Septembra smo ju lahko skupaj videli celo v Miamiju. In medtem ko 34-letni branilec čaka na razrešitev usode, je njegov delodajalec katastrofalno začel novo sezono. Zadnji dve tekmi je Cedevita Olimpija izgubila s skupno koš razliko kar minus 70, potem ko je zaušnici prejela s strani Hapoela v evropskem pokalu in Crvene zvezde v ligi ABA.

Dovolj, da je moral italijanski strateg na klopi Ljubljančanov Simone Pianigiani odgovoriti na vprašanje, zakaj ne koristi tudi uslug Zorana, če je že na klubski plačilni listi. Ponudil je oster odziv: “Ko sem sprejel posel, sem sprejel vizijo kluba, da gradimo na novo. Lani so z izkušenimi igralci dobili tri od 18 tekem v EuroCupu. Med izkušenimi sta bila Zoran in Edo Murić, tudi Alen Omić in Yogi Ferrell. Dobili so le tri tekme. Lahko vam nekaj povem zelo jasno, takšnih vprašanj ne spoštujem. To je bilo jasno, ko sem sprejel službo. Še nekaj, naš proračun je precej manjši od lanskega. Tukaj bi rad nekaj zgradili. Smo šele oktobra, moramo počakati.”

Ilievski je prejšnji mesec sicer razkril, da je Zoranu pustil vrata priprta, če bi slučajno Italijan izrazil željo za njegovo priključitev. “Verjetno bi bilo drugače, če bi si ga trener močno želel, v tem primeru ga bi zadržali,” je bil jasen glavni kadrovnik zmajev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje