Pri vedno redoljubnih Nemcih tokrat zmeda in nejasnost

Smučarski skoki 23. Dec 202312:15 0 komentarjev
slovenska ženska skakalna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Čez točno teden bodo smučarske skakalke prvič v zgodovini nastopile na novoletni turneji. Po dveh letih silvestrske turneje v organizaciji Ljubnega ob Savinji bo čast premiere 30. decembra pripadla Garmisch-Partenkirchnu, na novega leta dan pa se bodo tekmovalke merile še v Oberstdorfu. A kot pravi trener Slovenk Zoran Zupančič, je pred skrajšanim tekmovanjem – v tej sezoni še brez avstrijskega dela – več vprašanj kot odgovorov.

Tudi v želji po enakopravnosti med spoloma so na Mednarodni smučarski zvezi (Fis) organizacijo ženske novoletne turneje namesto Ljubnega in Beljaka, ki sta v lanski sezoni izpeljala silvestrsko turnejo, prepustili znanim prizoriščem iz moškega svetovnega pokala.

Toda pri tem so bili zaenkrat zgolj polovično uspešni, saj se Avstrijci niso pridružili Nemcem, tako da bo glavni vrhunec sezone za dekleta štel le dve tekmi. V obratnem vrstnem redu se bo vse skupaj začelo v olimpijskem Garmisch-Partenkirchnu, zaključek pa bo pripadel Oberstdorfu.

Spored ženske novoletne turneje:

sobota, 30. december: Garmisch-Partenkirchen
16.15 kvalifikacije
17.45 tekma

ponedeljek, 1. januar: Oberstdorf
15.00 kvalifikacije
16.15 tekma

Po ’debelih očeh’ dokazali svojo kakovost

Za razliko od prejšnjih dveh sezon, ko je zmagovalka silvestrske turneje na Ljubnem v last dobila zlato sovo, je tokrat še veliko nejasnosti. “Dobivamo različne informacije. Mogoče nas Nemci presenetijo, a mislim, da glamuroznega nagrajevanja ne bo. Poleti je prišla informacija, da bosta tekmi skupaj šteli v skupni seštevek, zdaj v zadnjem času pa poslušamo, da ga ne bo. Mi gremo v Nemčijo na dve posamični tekmi. Če bomo na koncu pri vrhu in nas bodo še dodatno obdarili, bomo veseli,” je trenutno stanje pojasnil trener slovenskih skakalk Zoran Zupančič. Upa, da vodilni ne bodo spreminjali vsaj načina tekmovanja – torej tekmovanja v parih v prvih serijah.

Zoran Zupančič
Zoran Zupančič (levo). Foto: Aleš Fevžer

V sezoni, ki pri dekletih nima svetovnega prvenstva, bo to glavni vrhunec poleg zaključnih poletov v Vikersundu. V Nemčijo pa se slovenske orlice podajajo z odlično popotnico – na zadnjem prizorišču v Engelbergu sta na drugi tekmi dvojno zmago slavili Nika Prevc in Ema Klinec. V enakem vrstnem redu sta skakalki končali tudi na četrtkovem državnem prvenstvu.

“Zagotovo je lažje. Sezona se lahko zelo hitro zakomplicira. Lepo smo skakali in bili tudi na treningih, kar smo imeli primerjave, močnejši od konkurence. Potem pa na prvi tekmi zaostaneš 20 točk in imaš ’debele oči’. Spet smo se s tekmicami srečali na treningih in spet smo bili močnejši, nato pa je steklo tudi na tekmah. Verjamem, da vse še niso zadovoljne. Verjamem, da bodo ostale mirne in pokazale dobre skoke,” je o uvodnih štirih tekmah v Lillehammerju in Engelbergu povedal Zupančič.

Foto: Guliverimage

Vse bolj zgoščeno

Ta je do včeraj z ekipo vadil v Planici, zdaj pa je pred njimi nekaj dni prazničnega premora. Prepričan je, da je poleg Prevc in Klinec tudi Nika Križnar zmožna naskoka na vrh. “Kar poznam punce, so vsaj tri, ki bodo startale na zmago. To bo težko (smeh, op. p.). Tudi pri ženskah je konkurenca vedno bolj zgoščena, zanimivo bo, kaj se bo dogajalo na področju opreme. Iz izkušenj pri fantih vemo, da se na novoletni turneji vedno kaj zgodi – nov material, novi kroji … Upam, da bodo naša dekleta nastopila tako, kot so v Engelbergu. Prišle so in skakale, niso samo popravljale svojih napak. Upamo na čim bolj konstantne skoke, skakati znamo, ampak na dan tekmovanja je treba biti pravi in čim manj grešiti ter imeti na koncu še kanček športne sreče,” je glavni mož slovenske ženske stroke razložil na videz zelo enostaven recept na poti do vrha.

Počasi, a vztrajno

Kaj pa ostale tri slovenske skakalke? Ajda Košnjek (štirikrat v točkah letos), Katra Komar (trikrat) in Taja Bodlaj (enkrat) postajajo redne udeleženke finalnih serij. “Težko si želim, da bi bilo bolje. Seveda je lahko, ampak sem izredno zadovoljen. Gledati moramo celotno rezultatsko listo. Na 20. ali 30. mestu se lahko hitro znajdejo tudi skakalke, ki so že zmagovale v svetovnem pokalu. Za naše mlade punce so uvrstitve med dvajseterico lep uspeh. Zagotovo imajo višje cilje, ampak pri 16 letih je to izjemno. Delamo na tem. Pod mojim vodstvom smo čisto na vrh spravili že štiri tekmovalke, upam, da nam uspe še s kakšno.”

Ajda Košnjek
Komaj 16-letna Ajda Košnjek je na vseh štirih tekmah v tej sezoni osvojila točke. Foto: Aleš Fevžer

Ne Francozinja, presenečenje je Norvežanka

Zupančiča ne preseneča, da je v rumeni majici trenutno Francozinja Josephine Pagnier. “Že prej je bila močna in stabilna, blizu deseterice kar nekaj časa. Vseeno je to mlada tekmovalka, ki pa je naredila konkretno spremembo na sebi, zato takšni rezultati.” Bolj pa je ga presenetilo slovo Norvežanke Maren Lundby. Označil jo je za markantno osebo.

“Pride čas, ko je treba storiti tudi to. Maren je ena najbolj zaslužnih za razvoj ženskih skokov. Norvežani že nasploh zelo veliko truda vlagajo v enakopravnost spolov in ona se je vedno borila zanjo. Bila je izredna tekmovalka, veliko je dosegla. Žal je imela v zadnjem času veliko težav s telesom, ki ji ni več dovoljevalo skokov na vrhunskem nivoju. Po težkem začetku Norvežank se je odločila, da zaključi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!