Prvič v več kot 100-letni zgodovini ZOI tekmovanja zunaj države gostiteljice

Zimski športi 16. Okt 20239:37 0 komentarjev
FOTO: Guliverimage

Prvič v zgodovini zimskih olimpijskih iger bodo tekmovanja potekala zunaj države gostiteljice. Na ZOI leta 2026 v Milanu in Cortini d'Ampezzo bodo namreč tekmovanja v bobu, sankanju in skeletonu potekala zunaj Italije, je na zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) v indijskem Mumbaju sporočil vodja organizacije, Giovanni Malago.

Avstrija je organizatorjem že na zasedanju Moka ponudila uporabo svojega zimskega centra v Innsbrucku, vendar za zdaj še ni znano, kje bodo potekala omenjena tekmovanja.

To je prvič v 102-letni zgodovini zimskih iger, da bodo tekmovanja potekala zunaj države gostiteljice.

Previsoki stroški

V ozadju selitve je odločitev vlade o opustitvi načrtov za obnovo porušene železnice Eugenio Monti v Cortini, ker se na razpis ni prijavilo nobeno podjetje. Nasprotovanje javnosti projektu je naraščalo tudi zaradi finančnih razlogov, stroški izgradnje centra so narasli na 80 milijonov evrov, in okoljskih vplivov.

Pred dvema dnevoma je italijanska vlada obvestila organizatorje, da ne smejo nadaljevati projekta v Cortini in naj namesto tega razmislijo o bolj trajnostni možnosti, je dejal Malago, ki je tudi predsednik Italijanskega olimpijskega komiteja.

FOTO: Guliverimage

“Na tem že delamo skupaj z Mokom in mednarodnimi zvezami, preučili bomo vse mogoče rešitve in alternative,” je zatrdil Malago.

Kljub spremembi načrtov je Malago vztrajal, da je “Italija pripravljena” za organizacijo iger, ki so predvidene od 6. do 22. februarja 2026, sledile pa bodo paraolimpijske igre od 6. do 15. marca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!