Obradovićev apel Hrvatom: Tega si ni zaslužil

Košarka 16. Okt 20239:10 1 komentar
Željko Obradović. FOTO: ABA

Ob nedavni zmagi Partizana nad Cibono (96:67) v 3. krogu lige ABA se je trener beograjskega evroligaša samoiniciativno dotaknil kritičnega obdobja nekdanjega zagrebškega velikana.

Medtem ko velja Partizan v razprodani Areni Štark za pravi evroligaški hit, pa se v precej bolj neugodnem položaju nahaja zagrebška Cibona. Pa še zdaleč ne zaradi treh porazov v uvodnih treh krogih lige ABA. Poročali smo o tem, da je bil ob blokadi računa sprožen stečajni postopek, dolg kluba presega pet milijonov evrov, edino rešilno bilko pa trenutno v Zagrebu vidijo v preoblikovanjem kluba in pretvorbi dolgov v klubske delnice. Navijači ob tem k ukrepanju pozivajo tudi mestne oblasti.

Na resnost položaja je ob koncu tedna v svojem slogu opozoril tudi trener Partizana Željko Obradović. ”Dovolite mi, da nekaj povem. Ciboni, ki se je znašla v težkem položaju, želim vse najboljše. Klub ima izjemno tradicijo in vrhunske rezultate. Gre za dvakratnega prvaka Evrope in zmagovalca pokala pokalnih zmagovalcev. Tega si ni zaslužil. Želim mu, da se reši in vrne na stare položaje. Naj nekdo prepozna, za kakšen klub gre,” je po zmagi nad zagrebškim klubom dejal legendarni trener, ki je Cibono v nekdanji skupni državi sprva spoznaval kot košarkarski tekmec.

Cibona je ne beraški palici že debelo desetletje. Ali celo več. Klub umira na obroke. Z njim pa umira tudi poseben del zgodovine hrvaške in evropske košarke. Gre namreč za hrvaško športno institucijo. Obenem gre za klub, v katerem sta pečat pustila tudi legendarna Dražen Petrović in Krešo Čosić. Poleg njiju pa tudi Mirko Novosel, Aco Petrović, Dario Šarić, Zoran Čutira, Danko Cvjetičanin …

Cibona je leta 1975 nastala iz dotedanje Lokomotive. V klubskih pisarnah so vitrine polne lovorik. Izstopata pokala za naslov evropskega klubskega prvaka (1985 in 1986). Cibona je še dvakrat osvojila evropski pokal (1982 in 1987)  in po enkrat ligo ABA (2014) ter pokal Radivoja Koraća (1972). Volkovi so bili trikrat jugoslovanski in kar dvajsetkrat hrvaški prvaki.

Klub je imel tudi slovenski pečat. Med drugim sta v Zagrebu kot trenerja delovala tudi Janez Drvarič in Gašper Okorn. Slednji se je lani kot zadnji trener podpisal pod dvojno krono.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje