Smučarji, ki belemu cirkusu mahajo v slovo

Alpsko smučanje 14. Maj 202310:04 0 komentarjev
Takole se je marca polsovila Nicole Schmidhofer. Foto: Profimedia

Zdi se, da bo letošnji razred smučarskih upokojencev zelo zajeten. Za slovenski prispevek v njem je poskrbela Tina Robnik. In kdo vse je smuči že postavil v kot?

Ker prihodnja smučarska sezona ne prinaša velikega tekmovanja, je bilo mogoče pričakovati precejšen osip. Tudi zaradi izpada iz reprezentančnih vrst, si lahko v prihodnjih tednih zanesljivo obetamo še kakšen umik. Upokojitveni val pa se je pravzaprav sprožil že med sezono.

Za najbolj presenetljiv umik je poskrbel trikratni olimpijski prvak Matthias Mayer, ki je po trinajstih sezonah v svetovnem pokalu in enajstih zmagah tik pred smukom v Bormiu stopil pred mikrofon avstrijske nacionalne televizije ter dejal, da ima smučanja dovolj. Pozneje so se sicer pojavili namigi, da si utegne premisliti, a do sedaj uradne potrditve ni bilo.

Tudi najbolj sveža večja upokojitev prihaja iz avstrijskih vrst. Pred dnevi je namreč novico, da bo smučarko uniformo zamenjala za policijsko, naznanila 31-letna specialistka za hitri disciplini Ramona Siebenhofer. Ob dveh zmagah jo na uspešno kariero spominja tudi smukaški bron iz sezone 2018/19. Precej bolj blesteča je bila pot njene donedavne sotekmovalke Nicole Schmidhofer. V njeni smučarski kartoteki so zapisani naslov svetovne prvakinje, štiri posamične zmage, smukaški globus in komplet kolajn v svetovnem pokalu. A po hudi poškodbi se nikakor ni uspela vrniti med najboljše.

Tessa Worley je bila dolgoletna tekmica Tine Maze. Foto: Profimedia

Zelo osiromašen bo tudi francoski tabor. Kar 17-letno kariero je sklenila 33-letna Tessa Worley, ki je vrsto let sooblikovala veleslalomski svetovni vrh. Pohvali se lahko s kar štirimi zlatimi kolajnami s svetovnih prvenstev, šestnajstimi zmagami in dvema malima globusoma. Za enako potezo so se odločili tudi njeni rojaki Johan Clarey, nekdanji svetovni in olimpijski podprvak v superveleslalomu oziroma smuku, in tehnično usmerjeni Nastasia Noens ter Coralie Frasse-Sombet.

Švicarji medtem slavijo zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala (Marco Odermatt), v upanju, da bo domov v prihodnje prinesel še kakšen veliki globus. Po drugi strani pa se poslavljajo od nekdanjih šampionov. Takšen je bil vsekakor Beat Feuz. Do skupnega zmagoslavja resda ni prišel, čeprav mu je bil blizu. Zato pa je bil kar štirikrat zapored najboljši smukač svetovnega pokala ter tudi svetovni in olimpijski prvak. Med novimi upokojenci mu družbo delata tudi lastnik superveleslalomskega globusa Mauro Caviezel in Ian Gut, sicer brat veliko bolj znane Lare Gut-Behrami.

Za zelo unikatno slovo sta poskrbela Američan Travis Ganong in Kanadčanka Marie-Michelle Gagnon. Podobnost priimkov je resda naključna, a gre za smučarki par, ki se je nedolgo nazaj tudi zaročil. Upokojitev sta naznanila z objavo videa, na katerem smučata v poročni oblačilih. Srečo na novi poti jima je med drugimi zaželel tudi Steven Nyman, ki se prav tako poslavlja.

Da je čas za novo poglavje v življenju, so v zadnjem obdobju začutili tudi Kanadčan Trevor Philp, Italijan Matteo Marsaglia, Nemci Julian Rauchfuss, Marlene Schmotz in David Ketterer, Britanka Alex Tilley, najboljša srbska smučarka Nevena Ignjatović

Tina Robnik. Foto: Aleš Fevžer

Smučanju pa je v slovo pomahala tudi dolgoletna slovenska reprezentantka in veleslalomska specialistka Tina Robnik. Kariero 31-letne Lučanke, ki se je štirikrat zavihtela med najboljšo deseterico, stopničkam pa je bila najbližje leta 2020 v Kranjski Gori (6. mesto, 6 stotink za tretjim mestom), so vseskozi zavirale zdravstvene težave. Od zloma vretenc v mladinski konkurenci do februarskega zloma golenice. To je bila kaplja čez rob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!