Bosta Niki zavladali tudi pod Rajhovko?

Smučarski skoki 26. Jan 20246:00 0 komentarjev
Nika Križnar Nika Prevc
Slovenke so prvo nalogo opravile precej bolje kot včeraj. Foto: Aleš Fevžer

Z današnjim treningom (10.15) in kvalifikacijami (12.15) za sobotno tekmo se začenja spored skakalnega praznika na Ljubnem ob Savinji. O tem, kdo bosta glavni slovenski orožji na srednji skakalnici pod Rajhovko, ni dvoma. Soimenjakinji Nika Prevc in Nika Križnar bosta skušali še nadgraditi rezultate zadnjega meseca.

Na Ljubnem ob Savinji bodo ta konec tedna 13. v zgodovini gostili tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. A prvič bo (vsaj na eni tekmi) v rumeni majici vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala tekmovala Slovenka. Čast bo pripadla Niki Prevc, ki je v tej sezoni zbrala že pet zmag.

18-letnica je bila po izgubi opreme v Saporu dvakrat deseta, vrhunsko formo pa je potrdila v Zau s posamično in superekipno zmago v družbi Nike Križnar. “Glede na težave na začetku, tako z izgubo opreme in nato tudi s skoki, sem bila na koncu Japonske izredno zadovoljna. V Zau se je vse popravilo in sestavilo nazaj. Drugo posamično tekmo tam smo si vsi zelo želeli, a ko smo prišli na skakalnico in videli njeno stanje … Po večurnem čakanju nam tekme ni bilo tako zelo škoda, kot bi nam je bilo sicer,” je Prevc dejala na zadnjem druženju z mediji pred odhodom v Zgornjo Savinjsko dolino.

Priznala je, da ji japonska kultura in hrana sicer nista preveč pri srcu. “Lani je bilo bolj zanimivo, ko sem bila tam prvič. Hrana mi ni preveč všeč, zadovoljiti se moraš s tono riža na dan,” je dejala članica najbolj skakalne družine pri nas, ki je po sramežljivih začetkih vse bolj prepričljiva tudi ob pogovorih s predstavniki sedme sile.

Nika Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Kljub mladosti Prevc navdušuje s svojo trdnostjo, ko se zdi, da je nič ne more vreči iz tira: “Zaradi večje prednosti grem lažje v naslednjo serijo. Vem, da tudi če skok ne bo tako zelo dober, bo dovolj za visoko uvrstitev. Sama ob zmagah nisem presenečena nad svojimi skoki in razliko do tekmic, saj vem, kaj zmorem. Veseli me, da to druge preseneča.”

Kaj pa pričakuje od domačega konca tedna? Skakalnica pod Rajhovko ji sicer ni preveč po godu. “Zame je vsaka tekma enako normalna. Na vsaki se želim isto izkazati. Gre za manjšo skakalnico, ki meni ni tako zanimiva. Niti nima profila, ki bi mi preveč ustrezal. Ampak mi je zaradi domačih navijačev in nasploh, ker je v Sloveniji, všeč.” Ji misli ob nošenju rumena majice uhajajo tudi k velikemu kristalnemu globusu? “O tem ne razmišljam nenehno, ves čas pa delam na tem, da bom prišla do tega.”

Nika Prevc
Foto: Profimedia

Slovenske barve bodo na Ljubnem zastopale: Nika Prevc, Nika Križnar, Katra Komar, Ajda Košnjek, Taja Bodlaj, Nejka Repinc Zupančič, Tina Erzar, Nika Krašovic, Lara Logar in tri debitantke v svetovnem pokalu: Urša Vidmar, Živa Andrič in Jerica Jesenko.

slovenska ženska skakalna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Želi si še višje, toda …

Z dobrimi občutki in rezultati, ki potrjujejo vzpon forme, se na Ljubno podaja tudi Nika Križnar. Po težavah z boleznijo je v Saporu osvojila tretje mesto (dan prej zaradi izgubljene opreme ni skakala), v Zau je slavila na tekmi dvojic, na posamični tekmi pa je bila četrta, le pol točke za stopničkami.

“Japonska, že odkar hodimo tja, se zame ni nikoli najlepše zaključila. Letos pa je bila ena najboljših izkušenj, in to kljub kolobociji glede opreme. Ostali smo mirni, pokazali smo pravo željo. Stopničke v Saporu – pokal je našel pravo mesto. Upam, da se v teh dneh na Ljubnem s tretjega mesta preselim še višje. A ne smem si zastavljati previsokih ciljev, ostati moram mirna in skakati, kot najbolje znam,” pred najpomembnejšima tekmama za Slovenke pravi 23-letnica.

NASLOV
Foto: Aleš Fevžer

Kaj se je dogajalo na Japonskem?

Križnar je pojasnila, kako se je razpletla drama pred prvo tekmo v Saporu, ko so Slovenke bile bitko s časom zaradi izgubljene prtljage. “Bile so solze žalosti, a bila sem mirna. Poskrbela sem tudi za punce v ekipi, da so dobile opremo. Stopila sem do Japonk in drugih skakalk, za katere vem, da imajo določeno dolžino smuči in drese. Ko sem pomagala puncam, je zmanjkalo časa zame. Ni bilo prave dolžine smuči. Bila sem razočarana, ker nisem uspela poskrbeti zase, a potolažena, da mi je uspelo za ostale narediti nekaj lepega. Najprej smo poskrbeli za Katro Komar, ki je imela edina v ekipi dres, saj ga je imela na letalu v kabini. Nato je bila na vrsti Nika Prevc, ki se bori za rumeno majico. Tudi sama je naredila veliko, da je dobila opremo.

Imele smo le opremo iz ročne prtljage: čevlje, čelado, poddres, rokavice, nogavice. Po navadi imamo tudi drese ob sebi, a ne tokrat. Kot tudi ne oblačil, tisto najnujnejše smo šli kupit v bližnje trgovine. Še bolj bi bila potrta, če bi se mi zgodilo isto kot Kanadčankam: ko so dobile opremo, so šle na skakalnico opravit kvalifikacijski skok z zamudo, a so potem rekli, da ne šteje. Hvala njim, Japonkam in Nemkam, ki so zelo pomagale, medtem ko nekatere druge države niso želele.”

Ob odsotnosti Urše Bogataj in Eme Klinec je Križnar celo najstarejša v slovenskih vrstah, zato je bila tudi glavna organizatorka včerajšnjega krsta za novinke v reprezentanci. “Čaka nas pester vikend, sploh zaradi domačih navijačev in posledično višjih pričakovanj. Ampak punce smo se sposobne umiriti in skakati, tako kot zdaj. Po najboljših močeh. Imamo rumeno majico, cilj je, da jo ohranimo. Da naredimo še napredek v pokalu narodov.”

Program na Ljubnem:

petek, 26. januar: 10.15 uradni trening, 12.15 kvalifikacije
sobota, 27. januar: 10.15 poskusna serija, 11.05 slovesna otvoritev, 11.30 prva serija
nedelja, 28. januar: 9.30 kvalifikacije, 10.35 slovesna otvoritev, 11.00 prva serija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!